Trendmagazin

IMF: Új világválság jöhet

David Lipton Washingtonban beszélt

2016.03.09 | MTI/TM

A Nemzetközi Valutaalap arra figyelmeztetett, hogy erősödik egy új világgazdasági válság kirobbanásának veszélye, és ennek elkerüléséhez azonnali keresletösztönző intézkedésekre van szükség.

David Lipton, az IMF vezérigazgató-helyettese a vállalati közgazdászok amerikai szövetségének (NABE) Washingtonban kedden tartott rendezvényén úgy fogalmazott, hogy a világgazdaság "valóban nehéz helyzetbe került" - derült ki a Financial Times című brit gazdasági újság beszámolójából. A döntéshozóknak világszerte sürgősen intézkedniük kell, hogy megfelelő választ adjanak a gazdasági növekedés lassulására, valamint a nyersanyag- és pénzpiacok erős kilengései által teremtett új kockázatokra. "Eljött az ideje annak, hogy határozottan támogassuk a gazdasági tevékenységet, és biztosabb alapokra helyezzük a világgazdaságot - fogalmazott Lipton, aki a világgazdasági nehézségek legzavaróbb jelei között említette a globális tőkeáramlás és kereskedelem erős visszaesését.

Az IMF vezérigazgató-helyettese úgy látja, hogy a világgazdaság eljutott ahhoz a ponthoz, amikor egy új recesszió réme valósággá válhat, ha az országok nem lesznek képesek erősíteni a keresletet. Különösen aggasztó, hogy a pénzpiacokon az a benyomás alakult ki, hogy a döntéshozók sok országban már szinte minden lehetőséget kihasználtak a kereslet és ezáltal a fogyasztás ösztönzésére, vagy elveszítették határozottságukat a szükséges intézkedések megvalósításához. A valutaalap már korábban közölte, hogy a világgazdasági növekedés ütemének lassulására utaló jeleket érzékel, és csökkentheti tavaszi előrejelzésében az idei évre vonatkozó, jelenleg érvényes, 3,4 százalékos növekedési várakozását.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden közzétett átfogó gazdasági indexe ugyancsak azt mutatja, hogy a következő hónapokban lelassul a világgazdaság növekedése, és a legtöbb fejlett gazdaságban is mérséklődik a bruttó hazai termék (GDP) bővülésének üteme. Vesztett a lendületéből a növekedés az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Japánban, és már a lanyhulásra utaló jelek mutatkoznak Németországban is. Olaszországban és az euróövezet egészében stabil növekedés várható, míg Franciaországban jelei vannak a stabilizációnak. A feltörekvő országok közül romlottak a növekedési kilátások Oroszországban és Brazíliában. Bátorító viszont, hogy Kínában, a világ második gazdaságában stabilizálódni látszik a növekedés.