Magyarországon tavaly csak kismértékben nőtt az eszközállomány."> Magyarországon tavaly csak kismértékben nőtt az eszközállomány."> Magyarországon tavaly csak kismértékben nőtt az eszközállomány."> Magyarországon tavaly csak kismértékben nőtt az eszközállomány.">

Trendmagazin

Kelet-Európa vagyonosodik?

Magyarországon tavaly csak kismértékben nőtt az eszközállomány

2013.09.25 | MTI/TM

A globális pénzügyi vagyon 111 ezer milliárd euróra nőtt az Allianz "Globális Vagyonosodási Jelentése" szerint. A kutatás szerint a háztartások bruttó pénzeszközállománya 2012-ben globális szinten 8,1 százalékkal nőtt 2011-hez képest. Ez a legnagyobb mértékű növekedés az elmúlt hat évben.

A növekedés egyik legfontosabb oka 2012-ben a részvénypiacokon megfigyelhető pozitív trend volt, az értékpapírokban tartott eszközök állománya ugyanis 10,4 százalékkal nőtt. Ugyanakkor az adósságállomány mindössze 2,9 százalékkal növekedett. A globális adósságráta (az adósság GDP arányában kifejezett értéke) újabb egy százalékponttal, 65,9 százalékra csökkent, szemben a 2009-ben regisztrált 71,6 százalékkal. Az adatok szerint a globális nettó pénzeszközállomány (bruttó pénzügyi vagyon mínusz adósság) kétszámjegyű növekedést produkált (+10,4 százalék).

Az Allianz közleménye szerint némileg elmaradva a globális átlagtól, Kelet-Európa 8,5 százalékos növekedést ért el. Ha azonban az eredményeket a 2007 óta eltelt, válság által sújtott időszak tükrében nézzük, jóval kedvezőbb kép rajzolódik ki Kelet-Európa teljesítményéről: míg Amerika és Európa gazdag régiói csak tavaly tudtak valamivel jobb eredményt felmutatni a válság előtti évekhez képest, Kelet-Európa vagyonosodási szintje 2012 végén már 40 százalékkal haladta meg a 2007-ben feljegyzett legmagasabb értéket.

"Összességében azt mondhatjuk, hogy a kelet-európaiak eddig egész jól megbirkóztak a pénzügyi válság hatásaival. Ez igazán figyelemre méltó teljesítmény. Annak ellenére, hogy szoros gazdasági kapcsolatok fűzik a válság által sújtott eurózónához, Kelet-Európa sokkal jobb növekedési potenciállal rendelkezik. Elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy a régió nem lesz képes felzárkózni a gazdagabb országokhoz" - mondta Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza.


Magyarországon tavaly csak kismértékben nőtt az eszközállomány: a bruttó pénzügyi vagyon mindössze 3,8 százalékkal gyarapodott, de a magyar háztartások drasztikus adósságcsökkentésbe kezdtek: 2012-ben közel 13 százalékkal csökkent az adósságtömeg. Magyarország adósságrátája (lakossági adósságállomány a GDP százalékában kifejezve) ma alacsonyabb, mint a legtöbb szomszédos országé: 2012 végén 33,5 százalék volt, ami 9 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2010-ben regisztrált legmagasabb érték. Ennek eredményeképpen a nettó pénzügyi vagyon 15,1 százalékkal nőtt, amivel Magyarország az egyik legjobb eredményt könyvelhette el a régióban. Globális összehasonlításban Magyarország a 6530 euró egy főre jutó nettó pénzeszközállománnyal a 33. helyet foglalja el a leggazdagabb országok listáján. (A lista első három helyén Svájc, az Egyesült Államok és Japán van.)

Az egy főre jutó átlagos bruttó pénzeszközállomány 2012 végén 4480 euró volt Kelet-Európában, de ez még mindig alacsonyabb, mint más feltörekvő régiókban. Az átlag elfedi, hogy a régión belül továbbra is óriási jóléti különbségek figyelhetők meg. Egyes országok továbbra is viszonylag szegények, például Kazahsztán és Ukrajna, más országok, például Csehország és Szlovénia, jóléti szintje sokkal közelebb áll a nyugat-európai országokéhoz. Az Allianz jelentése három csoportba sorolja a magánszemélyeket. A "vagyoni alsó osztályba" azok a magánszemélyek tartoznak, akiknek nettó pénzeszközállománya 4900 eurós küszöbérték alatt van, a középosztály tagjai 4900 és 29 200 euró közötti vagyonnal rendelkeznek, a "vagyoni felső osztály" tagjainak 29 200 euró feletti vagyona van.

Hosszú távú elemzések szerint azonban Kelet-Európa a világ leggyorsabban fejlődő régiója. 2000 óta Kelet-Európa bruttó pénzeszközállománya évente átlagosan 14,7 százalékkal nőtt. Más feltörekvő régiók, mint például Ázsia (Japánt nem számítva) (13,7 százalék) vagy Latin-Amerika (13,2 százalék) valamivel rosszabbul teljesítettek, de az elmúlt években mutatott kimagasló teljesítmény ellenére a felzárkózási folyamat még jó ideig eltarthat Kelet-Európában.