Chrystia Freeland a kanadai kzposztlyt ersten
Kgazdagokrl rt, most kereskedelmi miniszter
Munkatrsunktl    2015.11.13    0 hozzszls

Kanada új nemzetközi kereskedelmi minisztere, Chrystia Freeland a gazdasági újságírás területérl robbant be a politikába, 2012-ben pedig nagy siker könyvet jelentetett meg, mely a világ legszegényebb és leggazdagabb rétegei közötti szakadékot vizsgálta „Plutocrats: The Rise of the New Global Super-Rich and the Fall of Everyone Else” címmel. Amikor elször megválasztották országgylési képviselnek egy 2013­-as választáson Torontóban, már akkor a pénzügyi egyenltlenségek ellen harcolt, valamint f céljának tzte ki, hogy a középosztálybelieknek segítsen. Állítása szerint a szabad kereskedelem szükséges lépés annak érdekében, hogy a középosztálybeli jólét növekedjen Kanadában.

Fot: The Canadian
Press/Graham Hughes
Fot: The Canadian Press/Graham Hughes

„Kanada egy kis ország, de a világ gazdasága óriási. Ha azt szeretnénk, hogy a középosztályunk gazdagabb legyen, akkor feltétlenül szükségünk van kereskedelmi megállapodásokra”­ - mondta 2014 augusztusában. Kicsit korábban ebben az évben az egyik folyóiratban arra figyelmeztetett, hogy az antiglobalizáció és a kereskedelem ellenzése rossz politikai válaszok a középosztály megsegítésére.

Kanadának van egy CETA néven futó kereskedelmi megállapodása az EU-­val, melyet a parlament hamarosan ratifikálni fog, még 2016 elején, míg az Egyesült Államokkal 2006-ban megkötött különálló szerzdése lejárt október 15-­én, így ennek felújítása már Freeland feladata lesz. Valamint ott van a nagyív Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership - TPP), amit Freeland­nek még be kell mutatnia a parlamentnek megersítés céljából.

A TPP Stephen Harper korábbi miniszterelnök legfontosabb öröksége lehet. Amikor Harper konzervatív kormánya bejelentette a TPP tervezetét, a Liberális Párt egy olyan nyilatkozatot adott ki, miszerint támogatja a szabad kereskedelem elvét, de nem támogatja a titkos tárgyalásokat. Ez egy klasszikus mozzanat volt: ha nem tudod megtámadni a politikát, támadd meg a folyamatot. A liberálisok megígérték, hogy teljes kör, nyilvános vitát hirdetnek a parlamentben a TPP-­vel kapcsolatosan.


„A Csendes-óceáni Partnerség azért jött létre, hogy eltávolítsa a kereskedelmi akadályokat, hogy széles körben bvítse a szabad kereskedelmet Kanada­-szerte, növelje a középosztály lehetségeit, illetve azok lehetségeit, akik keményen dolgoznak azért, hogy csatlakozhassanak. A liberálisok felelsségteljes megközelítést tesznek azért, hogy alaposan megvizsgálják a TPP-­t” – mondta a párt októberben.

Freeland számos nemzetközi tapasztalatot hoz Kanada globális kereskedelmének megersítéséhez. Annak idején orosz történelembl és irodalomból is szerzett diplomát a Harvardon, és mester fokozatot Oxfordban, ahol Rhodes-­ösztöndíjjal végzett szláv tanulmányokat is. Újságíróként dolgozott Londonban, Moszkvában, és New Yorkban is, mieltt Torontóban letelepedett volna. Tud olaszul, oroszul, és franciául. Édesanyja ukránul is tanította, amit most otthon is tovább ad a három gyermekének. Eddig is nagyon aktívan támogatta Ukrajnát és nyíltan kritizálta Moszkva hatalmi törekvéseit (itt éppen George Sorossal beszélget Európa jövjérl), amire válaszul Vlagyimir Putyin megtiltotta neki, hogy látogatást tegyen Oroszországban.

Virgmints Robert Graham ing
A Robert Graham az ingek királya - legalábbis szerintem. Az igencsak merész újításokkal elrukkoló divatcég kifejezetten ingekre specializálódott. 

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légier meglepetés csapást mért az iraki atomermre, megalakult a Music Television és az els Indiana Jones-film is mozikba került.