Trendmagazin

Környezetbarát lenne a lebegő szálloda

Konceptuális hotel megújuló energiákkal

2012.06.13 | Kocsis Katica

Egy olasz ipari formatervező, Michele Puzzolante alkotása az a luxusszálloda, ami nemcsak azért különleges, mert a víz tetején lebegne, hanem nagy fényérzékenységű napelemeinek köszönhetően képes lenne előállítani a számára szükséges energiát is. Puzzolate azt állítja, hogy az ő napelemes „Lebegő Szállodája” egzotikus partvonalak mentén közlekedhetne, így a vendégek nemcsak állandóan más és más helyen pihenhetnének, hanem az út során megfigyelhetnék a víz alatti élővilágot is.


Bár a számok nem támasztják alá, hogy a Lebegő Szálloda valóban önellátó lenne energiáját tekintve, Puzzolante koncepciója szerint sok minden múlik a festékkel érzékenyebbé tett napelemek beépítési módján és anyagán is. A szálloda magába foglalna két 15 mm vastag üvegszálas réteget, amit balsafával erősítenének meg. Közöttük így egy 30 centiméter széles vákuum képződne. Érdekes Puzzolante javaslata, mely szerint a napelemeket nemcsak a külső rétegekre kellene ráhelyezni, hanem a belsőkre is, így nemcsak a természetes fényt, hanem a mesterségeset is fel lehetne használni.


A 20 méter hosszú hotelt úgy tervezték, hogy 6 ember aludhasson kétágyas és kettő egyágyas szobákban. A szobák mindegyikéhez természetesen saját fürdőszoba tartozik. A 110 négyzetméteres belső tér a hálószobákon kívül tartalmazna még egy nagy közös étkezőt, egy konyhát, egy társalgót és egy hidat is. A külső faborítású fedélzetről nem hiányozhatna a forró vizes jakuzzi sem. Puzzolante állítása szerint a hotel legfontosabb megkülönböztető jegye egy víz alatt kapszula lenne, ami elég tágas 6 kanapé számára. E kapszulából 360 fokban körültekinthetünk és gyönyörködhetünk a tengeri élőlényekben.


A hajtómű működését és szerkezetét illetően, ami a legfontosabb része lenne az önellátásról szóló terveknek, még elég kevés részletről beszélhetünk. Az egyetlen biztos pont a tervben, hogy ezt a hotelt egy tengerparti járműnek és nem óceánjárónak tervezik. Ez az egy dolog már most bizonyos. Ez pedig egy alapvető fontosságú dolog az energiatermelésben.


A technológiai valóság kontinuumában a konceptuális dolgok nem mindig valósíthatóak meg és csupán a képzelet egy-egy szárnyalásai maradnak. Mégis Puzzolante úgy gondolja, hogy megéri időt áldozni a Lebegő Hotel megvalósítására: a látványtervek megmutatják, hogy a belső tervek már majdnem teljesen megvalósultak, a lakóegységek tökéletesen kialakítottak. Mindenesetre jó volna, ha valósággá válhatna a terv, mert nemcsak izgalmas és látványos épület lenne, de még hihetetlen módon környezetbarát is.