Trendmagazin

Lakhatóvá tenni az absztrakt geometriát

Nyaraló az erdő szélén

2012.04.18 | Kocsis Katica

Az ausztrál McBride Charles Ryan stúdió tervezte azt a nyaralót, mely a Mornington- félszigeten, Rye városának tengerpartján található, Délkelet-Ausztráliában. Melbourne-től mindössze másfél órás autózással eljuthatunk e csodálatos helyre, ahol az épület a homokdűnékből kinövő fák rejtekében helyezkedik el.


A 2777 négyzetméteres nyaraló 16 vadvízi strand közelében foglal helyet. A tervezők olyan házat álmodtak meg, ami az erdő szélén található, így egyaránt közel van a természethez és a strandokhoz is. A nyaralás így túrázással és fürdőzéssel is eltelhet. A ház formája kezdetben spirális vagy kagyló formájú volt, később ezt egy sokkal komplexebb alakzat váltotta fel, mely egyfajta reakció a Klein-féle palackra. Ehhez azonban fel kellett használni a topológia eredményeit. A Klein-féle palack is, úgy ahogy a Möbius- szalag topológiai formák: a térben elmozdíthatóak, deformálhatóak, de ettől még nem változnak meg. A fánk is fánk marad, ha elcsavarjuk vagy eltorzítjuk, de topológiailag csak akkor változik meg, ha elvágjuk. Az MCR csapata lelkesen közelített ezekhez a topológiai formákhoz: úgy gondolták, hogy a matematikusok által kifejlesztett felületek felhasználásával új térbeli kapcsolatokat és konfigurációkat lehet létrehozni.


A Klein Bottle House tehát egy önmagába visszatérő forma, de funkcionálisan mégis otthonként szolgál. A csapat hitt abban, hogy a Klein-féle palack origami verziója megvalósítható és ezenkívül még egy kis ironikus varázsa is lehet. Az épület kívülről cement lemezekkel borított, így megjelenésében még a közeli ausztrál nyaralókkal is harmonikus kapcsolatban áll. A házat egy belső udvar öleli körül, ahol egy fejedelmi lépcső köti össze az összes szintet. Így egyszerre lehetünk közel és távol a többi nyaralótól. A végtelen, csavarodó, kagylószerű formája különösen megnyugtató hangulatot varázsol körénk.


Az épület a kísérleti geometria tradíciójának felhasználásával abba a heroikus tradícióba illeszkedik, ahová az 50-es évek melbourne-i építészei, például McIntyre és Boyd sorolhatóak. A matematika ezen ágának felhasználásával az épület úgy alakítható, hogy az jobban megfeleljen a kortárs igényeknek és vágyaknak. A Klein Bottle House egyébként több díjjal is büszkélkedhet: 2008-ban az ausztrál Institute of Architects két díjjal is jutalmazta, 2009-ben az Építészeti Fesztiválon a világ legjobb háza díjat vihette haza és 2010-ben a Grand Designs A legjobb internacionális házának választotta.