Trendmagazin

Luxushotel a mélyben

Megkezdődött az építkezés a Shanghai Földkarcoló Hotelben

2012.04.20 | Kocsis Katica

A földkarcoló formára hivatkozó, a talajhoz közeli megastruktúra bizonyos értelemben akkor indult útjára, mikor Le Courbusier megvalósította felhőkarcoló projektjét Chandigarhban és az épületet a földre taszítva az extrém magasságokat felszíni kiterjedésre váltotta. Charles Jencks ennek a topológiai modellnek nevet is adott: felhőkarcolónak nevezte, amin erőszakot követtek el.


A terminust olyan munkákra fogadták még el mint Constant Nieuwenhuys Új Babilonja, valamint Candilis és Wood 1964-es Berlini Szabadegyetem épülete. Steven Holl tavaly Schenzenben módosította a fogalmat a sokat ünnepelt „horizontális felhőkarcoló” kifejezésre. A földkarcoló kortárs értelmében tehát közel áll a „mélykarcoló” vagy „térkarcoló” kifejezésekhez, melyek megtartják ugyan a felhőkarcoló fogalmát, de nagyban megbolygatják a tradicionális torony ég -föld dinamikáját és egy horizontális struktúrát valósítanak meg.


E trend legújabb darabja, a nemzetközi Shimao Shanghai Csodaország éppen csak most bukkant fel a Tianmashan-hegység egy elhagyott kőbányája lábánál, a városközponttól 45 kilométerre, délkeleti irányban. A Shanghai Shimao Ingatlan csapata, a projekt mögött álló fejlesztők együtt dolgoznak a brit Atkins cég mérnökeivel, hogy megtervezzék a 380 szobás luxus hotelt , ami egy 428 000 négyzetméteres élménypark része lesz. A 19 emeletes szerkezetet beültetik egy 100 méteres gödör oldalába 16 olyan szinttel együtt, amit a mély kőbánya padlójának irányában alakítanak ki.


A földalatti szinteken vízalatti éttermet, a vízi sportokat felvonultató atlétika komplexumot és egy 10 méter mély akváriumot hoznak létre. A masszív 60 méter magas üvegfüggöny a fő struktúra előtt a sziklafalig leereszkedik vízesést imitálva, míg a környező sziklák a bungee jumping és a sziklamászás kipróbálására szolgálnak majd. Jelenleg a Csodaország az előrejelzések szerint 555 millió dollárba kerül majd, de ez a szám biztosan növekedni fog a projekt előrehaladtával. A szálloda valamennyi szobája várhatóan 320 dollárba kerül majd éjszakánként, tehát nem árt el kezdeni takarékoskodni, ha el szeretnénk itt tölteni néhány napot.