Trendmagazin

A CIA beavatkozott volna Bengáziban

A CIA épülete elleni támadáskor sem kaptak segítséget a Fox News szerint

2012.10.27 | MTI/TM

Az amerikai hírszerzés emberei közelről figyelték az USA bengázi nagykövetségének megtámadását, és bár többször kértek katonai segítséget, azt a parancsot kapták felettesüktől, hogy ne avatkozzanak közbe.

Elszabadult indulatok

Órákig hiába kértek katonai támogatást feletteseiktől azok a CIA-ügynökök, akik Bengáziban mintegy másfél kilométerről figyelték az amerikai konzulátus elleni támadást - közölte pénteken, exkluzív forrásokra hivatkozva a Fox News televízió.

A Központi Hírszerző Ügynökség emberei, akik egy, a képviselet közelében lévő épületben tartózkodtak, kétszer maguk is azt az utasítást kapták, hogy ne avatkozzanak bele a harcokba. Tyrone Woods, a haditengerészet volt kommandósa - aki maga is életét vesztette az incidensben - azonban megtagadta a parancsot, és legalább két társával együtt a konzulátuson lévők segítségére sietett.

Az akkor már lángokban álló konzulátusnál a CIA épületéből érkező mentőcsapat a Fox szerint tűzharcba keveredett, majd evakuálta az épületben rekedteket, és kihozta Sean Smith informatikus holttestét is. Miután Chris Stevens nagykövetet nem találták, éjfél körül visszatértek a CIA-épületbe. Ekkor ezt az épületet is támadás érte, és a bennlévők ismét katonai támogatást kértek, amelyet a felettesek megint megtagadtak. Az épület tetejéről a csapat legalább egy tagja nehézgéppuskával viszonozta a tüzet.

Bengázi és a központ között a kommunikáció mindvégig kifogástalanul működött. A CIA emberei abban bíztak, hogy a 775 kilométerre található, szicíliai (sigonellai) haditengerészeti légi bázisról átküldenek a megsegítésükre egy Spectre típusú helikoptert, amelyet kifejezetten a szárazföldi harcok támogatására használnak amerikai különleges egységek. A Fox úgy tudja, hogy a tűzharc a CIA-épületnél négy órán át tartott, eközben pedig két különleges egységet várakoztattak.

Chris Stevens autója - nem tudták megvédeni

Leon Panetta védelmi miniszter a Pentagonban csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a katonai vezetésnek a bengázi terrortámadás idején nem állt rendelkezésére elegendő információ, és azért nem küldött egységeket Bengáziba, mert nem akart kockáztatni.

Panetta szerint az amerikai katonai erőket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulója miatt harckészültségbe helyezték, de a bengázi támadás néhány óra alatt lezajlott, még mielőtt az amerikai parancsnokoknak lehetőségük lett volna kideríteni, hogy valójában mi is történik a helyszínen.

Szeptember 11-én Bengáziban több tucat fegyveres rohanta meg az amerikai konzulátus épületét. A támadásban négy amerikai életét vesztette, köztük - füstmérgezés miatt - Christopher Stevens nagykövet. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az eset után kijelentette, hogy ő a felelős a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus biztonsági helyzetéért.



A nagykövetség megtámadása a dübörgő amerikai elnökválasztásra is hatással van, hiszen sokak szerint Barack Obama gyengén és határozatlanul reagált a négy halálos áldozattal járó akcióra, amikor az eset másnapján az arab világban nagy felháborodást kiváltó, iszlámellenes filmet tette felelőssé, továbbá kijelentette, hogy spontán zavargásról van szó, ami röviddel később egyértelmű cáfolatot nyert. Mitt Romney republikánus elnökjelölt ezt hozta fel a második vitában, ahol a közönség soraiban ülő férfi is aggodalmait fejezte ki az amerikai kormányzat hozzáállásával kapcsolatban.

Obama erre azzal vágott vissza, hogy ő már a támadás másnapján a Fehér Ház Rózsakertjében terrorcselekménynek nevezte az esetet. Romney ezután többszörösen, látványosan megkérdezte az elnöktől, hogy megerősíti-e ezt az állítását, hiszen a valóság az, hogy a kormányzat a nagykövet halála után tizennégy nappal ismerte el hivatalosan, hogy bengáziban összehangolt terrorszervezetek végeztek az amerikaiakkal. A vita ezen szakasza azért is került a sajtó célkeresztjébe, ugyanis a CNN-es Candy Crowley - aki a moderátor szerepét töltötte be az estén - a kérdéses témában egyértelműen Obama mellé állt, miközben a tények Romneyt igazolták. Az újságírónő később egy tévés műsorban elismerte, hogy állításával ellentétben a republikánus jelölt mondott igazat, ám mivel nem tartotta helyénvalónak a téma ilyen módon történő felhánytorgatását, ezért inkább belefojtotta a szót a volt massachusettsi kormányzóba.