A CIA épülete elleni támadáskor sem kaptak segítséget a Fox News szerint
A CIA beavatkozott volna Bengáziban
0 hozzászólás
MTI/TM    2012.10.27

Az amerikai hĂ­rszerzĂ©s emberei közelről figyeltĂ©k az USA bengázi nagykövetsĂ©gĂ©nek megtámadását, Ă©s bár többször kĂ©rtek katonai segĂ­tsĂ©get, azt a parancsot kapták felettesĂĽktől, hogy ne avatkozzanak közbe.

Elszabadult indulatok
Elszabadult indulatok

Ă“rákig hiába kĂ©rtek katonai támogatást feletteseiktől azok a CIA-ĂĽgynökök, akik Bengáziban mintegy másfĂ©l kilomĂ©terről figyeltĂ©k az amerikai konzulátus elleni támadást - közölte pĂ©nteken, exkluzĂ­v forrásokra hivatkozva a Fox News televĂ­ziĂł.

A Központi HĂ­rszerző ĂśgynöksĂ©g emberei, akik egy, a kĂ©pviselet közelĂ©ben lĂ©vő Ă©pĂĽletben tartĂłzkodtak, kĂ©tszer maguk is azt az utasĂ­tást kapták, hogy ne avatkozzanak bele a harcokba. Tyrone Woods, a haditengerĂ©szet volt kommandĂłsa - aki maga is Ă©letĂ©t vesztette az incidensben - azonban megtagadta a parancsot, Ă©s legalább kĂ©t társával egyĂĽtt a konzulátuson lĂ©vők segĂ­tsĂ©gĂ©re sietett.

Az akkor már lángokban állĂł konzulátusnál a CIA Ă©pĂĽletĂ©ből Ă©rkező mentőcsapat a Fox szerint tűzharcba keveredett, majd evakuálta az Ă©pĂĽletben rekedteket, Ă©s kihozta Sean Smith informatikus holttestĂ©t is. Miután Chris Stevens nagykövetet nem találták, Ă©jfĂ©l körĂĽl visszatĂ©rtek a CIA-Ă©pĂĽletbe. Ekkor ezt az Ă©pĂĽletet is támadás Ă©rte, Ă©s a bennlĂ©vők ismĂ©t katonai támogatást kĂ©rtek, amelyet a felettesek megint megtagadtak. Az Ă©pĂĽlet tetejĂ©ről a csapat legalább egy tagja nehĂ©zgĂ©ppuskával viszonozta a tĂĽzet.

Bengázi Ă©s a központ között a kommunikáciĂł mindvĂ©gig kifogástalanul működött. A CIA emberei abban bĂ­ztak, hogy a 775 kilomĂ©terre találhatĂł, szicĂ­liai (sigonellai) haditengerĂ©szeti lĂ©gi bázisrĂłl átkĂĽldenek a megsegĂ­tĂ©sĂĽkre egy Spectre tĂ­pusĂş helikoptert, amelyet kifejezetten a szárazföldi harcok támogatására használnak amerikai kĂĽlönleges egysĂ©gek. A Fox Ăşgy tudja, hogy a tűzharc a CIA-Ă©pĂĽletnĂ©l nĂ©gy Ăłrán át tartott, eközben pedig kĂ©t kĂĽlönleges egysĂ©get várakoztattak.

Chris Stevens autója - nem
tudták megvédeni
Chris Stevens autója - nem tudták megvédeni

Leon Panetta vĂ©delmi miniszter a Pentagonban csĂĽtörtökön megtartott sajtĂłtájĂ©koztatĂłján azt hangoztatta, hogy a katonai vezetĂ©snek a bengázi terrortámadás idejĂ©n nem állt rendelkezĂ©sĂ©re elegendő informáciĂł, Ă©s azĂ©rt nem kĂĽldött egysĂ©geket Bengáziba, mert nem akart kockáztatni.

Panetta szerint az amerikai katonai erőket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás Ă©vfordulĂłja miatt harckĂ©szĂĽltsĂ©gbe helyeztĂ©k, de a bengázi támadás nĂ©hány Ăłra alatt lezajlott, mĂ©g mielőtt az amerikai parancsnokoknak lehetősĂ©gĂĽk lett volna kiderĂ­teni, hogy valĂłjában mi is törtĂ©nik a helyszĂ­nen.

Szeptember 11-Ă©n Bengáziban több tucat fegyveres rohanta meg az amerikai konzulátus Ă©pĂĽletĂ©t. A támadásban nĂ©gy amerikai Ă©letĂ©t vesztette, köztĂĽk - fĂĽstmĂ©rgezĂ©s miatt - Christopher Stevens nagykövet. Hillary Clinton amerikai kĂĽlĂĽgyminiszter az eset után kijelentette, hogy ő a felelős a kelet-lĂ­biai Bengáziban működő amerikai konzulátus biztonsági helyzetĂ©Ă©rt.A nagykövetsĂ©g megtámadása a dĂĽbörgő amerikai elnökválasztásra is hatással van, hiszen sokak szerint Barack Obama gyengĂ©n Ă©s határozatlanul reagált a nĂ©gy halálos áldozattal járĂł akciĂłra, amikor az eset másnapján az arab világban nagy felháborodást kiváltĂł, iszlámellenes filmet tette felelőssĂ©, továbbá kijelentette, hogy spontán zavargásrĂłl van szĂł, ami röviddel kĂ©sőbb egyĂ©rtelmű cáfolatot nyert. Mitt Romney republikánus elnökjelölt ezt hozta fel a második vitában, ahol a közönsĂ©g soraiban ĂĽlő fĂ©rfi is aggodalmait fejezte ki az amerikai kormányzat hozzáállásával kapcsolatban.

Obama erre azzal vágott vissza, hogy ő már a támadás másnapján a FehĂ©r Ház RĂłzsakertjĂ©ben terrorcselekmĂ©nynek nevezte az esetet. Romney ezután többszörösen, látványosan megkĂ©rdezte az elnöktől, hogy megerősĂ­ti-e ezt az állĂ­tását, hiszen a valĂłság az, hogy a kormányzat a nagykövet halála után tizennĂ©gy nappal ismerte el hivatalosan, hogy bengáziban összehangolt terrorszervezetek vĂ©geztek az amerikaiakkal. A vita ezen szakasza azĂ©rt is kerĂĽlt a sajtĂł cĂ©lkeresztjĂ©be, ugyanis a CNN-es Candy Crowley - aki a moderátor szerepĂ©t töltötte be az estĂ©n - a kĂ©rdĂ©ses tĂ©mában egyĂ©rtelműen Obama mellĂ© állt, miközben a tĂ©nyek Romneyt igazolták. Az ĂşjságĂ­rĂłnő kĂ©sőbb egy tĂ©vĂ©s műsorban elismerte, hogy állĂ­tásával ellentĂ©tben a republikánus jelölt mondott igazat, ám mivel nem tartotta helyĂ©nvalĂłnak a tĂ©ma ilyen mĂłdon törtĂ©nő felhánytorgatását, ezĂ©rt inkább belefojtotta a szĂłt a volt massachusettsi kormányzĂłba.

2,156,820 Huf / 6,980 Eur
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Mivel az utĂłbbi időkben egyre gyakrabban esik szĂł ilyen-olyan mĂłdon a bulvármĂ©diárĂłl, ezĂ©rt Ăşgy döntöttĂĽnk, hogy egy asztalhoz ĂĽltetjĂĽk a Starity Ă©s a Trendmagazin vezetőjĂ©t.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Paul Smith 'Las Vegas' válltáska
A tavalyi nagy sikert aratott "Mini" kollekció után idén is egy újabb limitált szériával rukkolt elő a Paul Smith, ezúttal Las Vegasra épült fel egy kollekció.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.