Trendmagazin

Magyar luxus a vörös szőnyegen

Judith Leiber táskái státuszszimbólumnak számítanak külföldön

2011.09.21 | Bánhidi Dóra

Oscar gála, Grammy, Golden Globe és MTV Music Awards, a világ legnagyobb díjátadói, amik ugyan teljesen különböző rangos események, egy valami mégis közös bennük: Judith Leiber luxustáskái. A legnagyobb sztárok egy tapodtat sem mozdulnak az elegáns clutch retikülök nélkül, ha ilyen nívós alkalmakról van szó. Önmagában ez még lehet, hogy nem nagy hír, de amikor megtudtam, hogy Judith Leiber valójában Pető Judit néven született Budapesten, máris büszkeség töltötte el a szívemet.

Juditl Leiber és táskái

A magyar tervező 1921-ben látta meg a napvilágot a fővárosban, és már kislány korában rajongott a táskákért, amiket édesapja hozott haza az üzleti útjairól. El is döntötte, hogy megtanulja a táskakészítés fortélyát, és kemény munkával a szakma mesterévé vált. A II. világháború alatt Budapesten megismerkedett későbbi, amerikai férjével, aki épp katonai szolgálatát teljesítette hazánkban. A házaspár 1948-ban New Yorkba emigrált, ahol Gerson Leiber festőművészként, Judith pedig táskatervezőként vált híressé. Leiber asszony eleinte más cégeknek tervezett táskákat, 1963-ban viszont már megalapította saját vállalkozását, ami azóta is töretlen sikerrel büszkélkedhet.



A luxusiparban Judith Leiber neve hamar egybeforrt az eleganciával, a stílussal és a minőséggel. Termékei követik a legújabb trendeket, ugyanakkor az időtlen, klasszikus vonalat is képviselik. A tervező leghíresebb darabjai a kristályokkal díszített clutch táskák, amik sokszor valamilyen gyümölcs vagy állatformát öltenek, de kollekciójába beletartoznak még a borítéktáskák, szemüvegek, övek, és az ékszerek is.

Heidi Klum
Selena Gomez

A munkafolyamat előtt Judith legtöbbször múzeumokban, vagy a természetben inspirálódik. Legelső, ékszerköves darabja például egy könnycsepp alakú pénztárca volt, de férjének egyik festményét is megalkotta már kristályokból. Minden egyes remekmű aprólékos munkával, kézzel készül, így nem csoda, hogy a több ezer dolláros táskák a sztárok kedvenc viselete.

Tervezett Kim Kardashian számára is
Ez a táska Katy Perry mellett a Szex és New York filmben is feltűnt
Halle Berry


Legutóbb Judith Leiber például a frissen házasodott Kim Kardashian-nek tervezett egy esküvői torta formájú táskát, de a koszorúslányok is kaptak egy-egy monogramos darabot. Katy Perry is imádja a muffin alakú retiküljét, ami egyébként a Szex és New York film első részében is feltűnt. Ezeknek az egyedi formavilágú táskáknak még az elnök feleségei, a First Lady-k sem tudtak ellenállni, többek között Barbara Bush és Hillary Clinton is boldog tulajdonosa egynek. Sőt, Leiber 1892-es kollekciójának cica alakú ékszerdobozát a Clinton család kedvence, Socks inspirálta.

Táska Hillary Clinton cicája kapcsán

Egy magyar Judith Leiber táska tehát igazi státuszszimbólumnak számít már a külföldi sztárok körében, de ilyenkor mindig az érdekelne, hogy mi lett volna, ha a tervező hazánkban marad, és itthon dolgozik tovább?! Ezt már sajnos sosem fogjuk megtudni, mindenesetre én örülök neki, hogy a hazánkban szerzett szakmai tudására a mai napig büszke a ma már 90 éves művésznő.