Megtanultam olasz rizottt fzni!
Mediterrn zvilg Budapest szvben
12 hozzszls
Bnhidi Dra    2012.09.22

Pár napja ismét kipróbáltam magam egy fztanfolyamon, ahová a barátnm hívott meg. A kurzus a Courtyard by Marriott Budapest City Center szerevezésében zajlik, a szálloda remek éttermében, az Oléo Pazzoban. Bevallom még nem jártam a szállodalánc egyik épületében sem, de öröm volt az a pár óra, amit ott tölthettem, hiszen remek hangulat, kifogástalan kiszolgálás, profizmus és egy nagyon kedves chef fogadott minket!

Fotk: Bnhidi Dra
Fotk: Bnhidi Dra

Az Oléo Pazzo étteremnek nagyon jó kis nyitott látványkonyhája van, ezért az els benyomásom az volt, hogy biztos Gordon Ramsay egyik híres msorának a helyszínére érkeztem meg. Kíváncsian figyeltem a mester szakácsok sürgöldését, a bejáratott precíz mozdulataikat, és az ínycsiklandozó ételeket, amiket a legjobb alapanyagokból készítenek el. Miközben épp a féskagylóval barátkoztam, amit eddig szintén csak Ramsay msorában láttam, megérkezett hozzánk az executive chef, Tatár Péter, aki részletesen elmesélte nekünk, hogy miket fogunk azon az estén készíteni.

A menün különböz rizottók szerepeltek, mint például a vörösboros-kacsamelles, fehérboros- féskagylós, és vargánya gombás, valamint egy isteni citromos, tejberizses desszert. Én a barátnmmel, Kosik Petrával alkottam egy párt, aki egyébként a szálloda promóciós munkájában és a tanfolyam szervezésében is segít. Miután Petra felaprította a hagymát és fokhagymát, amit aztán üvegesre dinszteltünk, az edénybe öntöttük a rizottó rizst, amit gyorsan felöntöttünk egy zöldséges alaplével. Miközben vártunk arra, hogy a lé elforrjon, kicsit kifaggattam t errl az eseményrl.


Mióta szerveztek ilyen kurzusokat?

Már lassan egy éve, miden második csütörtökön vannak ilyen kurzusok itt, a Courtyard by Marriottban. Minden alkalommal más tematikát járunk körbe, így bármikor lehet csatlakozni hozzánk. Volt, hogy els osztályú csokiból készítettünk különböz bonbonokat, vagy tengeri herkentykbl állítottunk össze finom ételeket.

Meddig tart egy ilyen tanfolyam és hányan vehetnek részt rajta?

Átlagosan 8-12 f vesz részt egy ilyen eseményen, férfiak, nk egyaránt, korhatár pedig nincs. Egy ilyen tanfolyam három, három és fél óra, de azért ez sokszor elhúzódik, mert általában mindenkinek vannak még külön kérdései a Petihez, aki mindig örömmel válaszol is.


Szerintem sokkal jobban megéri egy ilyen tanfolyamra eljönni, mint beülni valahova vacsorázni, hiszen két fre szinte többet fizetsz ki, mint az itteni részvételi díj...

Ez így van, ráadásul itt tanulsz is, amit elkészítettél azt hazaviheted, a recepteket elküldjük e-mailben, így legközelebb már otthon is megfzheted a finomságokat.

Neked mi tetszik a legjobban egy ilyen eseményben?

Nekem nagyon tetszik ez a helyszín, hogy élben láthatom egy igazi nagy konyha munkafolyamatát, miközben én is fzök, hogy csapatban dolgozunk, és sok érdekességet is megtudok az ételekrl.


Azon az estén kiderült például, hogy a húsokat sütés eltt nem szabad sózni, csak utána, hogy a féskagylót nem szabad megmosni, st, a felhasználás eltt fel kell itatni a vizet róla, vagy hogy a fagyasztott gombákat pár percig fzni kell, mieltt elkezdünk dolgozni velük, különben keser lesz az ízük.

Visszatérve egy kicsit a rizottónkra…miután még nem volt elég puha a rizs, folyamatosan felöntöttük alaplével, majd fehérborral, közben pedig bszen sóztunk és borsoztunk. Hogy egy kicsit pikánsabb legyen az íze, tettünk még bele sáfrányt is, amit aranyárban mérnek, és jól megszórtuk parmezán sajttal. Ezután következett a féskagyló sütése, szigorúan zsírpapíron. Nagyon hamar megsülnek ezek a kagylók, kb. két-két perc oldalanként, és már aranybarnák is. A folyamat közben Peti végig segített mindenkinek, így vele is tudtam egy kicsit beszélgetni az étteremrl, amit vezet.


Tatár Péter 19 évesen szakácsként kezdte pályafutását a Budapest Marriottban, majd öt év után Amerikában, Angliában és Hollandiában is fejlesztette tudását, miközben szépen lépegetett felfelé a ranglétrán. Rengeteg tapasztalatra tett szert külföldön, amiket aztán hazatérve most már ebben az étteremben kamatoztat.

Sokan járnak az Oléo Pazzoba?

Többen félnek betérni egy szálloda éttermébe, vagy nem is gondolják, hogy ott lehet egy ilyen hely. Viszont ha bejönnek és megnézik az étlapunkat, akkor kiderül számukra, hogy ez egy bisztró étterem, ami azt jelenti, hogy egyszer, ízletes ételeket készítünk friss alapanyagokból, viszonylag gyorsan.


Milyen jelleg étterem a tiétek?

Mediterrán! Az egyik specialitásunk például a királyrákos spagetti chilivel, olívával, paradicsommal és bazsalikommal átsütve. Amit a vendégeink még nagyon szeretnek az a kacsamell kucsmagomba szósszal, mert ez a fajta gomba Olaszországban nagyon elterjedt. Ezen kívül, mivel a Marriott amerikai szállodalánc, a bár részlegünkön cheese quesadilla-t, pastramis szendvicset és hamburgereket is felszolgálunk.


Miután megsültek a mi féskagylóink és a többiek is elkészültek, már csak a tálalás maradt hátra, na meg a könnyen elkészíthet citromos desszert!

Az Olép Pazzo fztanfolyamai általában tematikusak, a szervezk figyelnek arra, hogy az adott hónapban melyik zöldségnek, gyümölcsnek van épp szezonja, vagy hogy milyen ünnep közeledik. Legközelebb, október 11-én például megtanulhatjátok, hogyan kell sushit készíteni házilag! Bvebb információt itt kaphattok.

Kacss rizott
Kacss rizott

Vargnys s kacsamjas
rizott
Vargnys s kacsamjas rizott

Fskagyls rizott
Fskagyls rizott

Citromos-rizses olasz
desszert
Citromos-rizses olasz desszert

 

Cimkk: letmd, tel, tterem, fzs,
1,699,500 Huf / 5,500 Eur
3,213,600 Huf / 10,400 Eur
Mivel az utóbbi idkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetjét.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
avatar
Barbie
-
2012.10.03. 20:37
12
Engem is az a citromos rizses dessg rdekel leginkbb! Dri, megcsinltad mr otthon is? Finom?
avatar
Barbie
-
2012.10.03. 20:37
11
Engem is az a citromos rizses dessg rdekel leginkbb! Dri, megcsinltadd mr otthon is? Finom?
avatar
viki
-
2012.10.03. 19:25
10
ht, egy fz tanfolyam Nekem se rtana. Brcsak olyan knnyen menne, mint a finom kv fzse, csak egy megfelel kvfz kell hozz :) Cafissimo Kaffee mild kapszula illik a mai hangulatomhoz :) http://fon.gs/hangulatkavezo/
avatar
panna
-
2012.09.30. 20:56
9
mmm nyami :) n is gondolkozok egy ilyenen, mert kb annyiba kerl mint egy jobb tterem, itt viszont tudst is kapok :)
avatar
Dido
-
2012.09.30. 17:26
8
Nagyon knny elkszteni a rizottt! Nekem a vargnys volt a kedvencem:) Tbben is lehet r jelentkezni termszetesen!!!
avatar
steffy
-
2012.09.26. 21:24
7
Dri melyik lett a kedvenced??
avatar
selena
-
2012.09.26. 12:26
6
imdom a rizottt :)
avatar
zsu
-
2012.09.24. 15:21
5
tok jo :) mennyibe kerul egy ilyen tanfolyam? csak ketten lehet menni?
avatar
Zitusbb
-
2012.09.23. 12:17
4
Nagyon finomak lehettek :)
avatar
Katherine
-
2012.09.22. 21:33
3
dej :) rizottt n is szeretem, igaz sose csinltam mg.. nehz volt megtanulni? finom lett vgl? melyik a kedvenced? kszii
avatar
miley16
-
2012.09.22. 19:51
2
Dri nagyon j lesz fzsbl ez mr a 2. ilyen cikk :)))
avatar
Marci20
-
2012.09.22. 18:02
1
A desszert nagyon klnleges :D
Dolce&Gabbana kk farmer
A sok koptatott, agyonszaggatott "trash style" nadrág mellett szerencsére találunk elegánsabb, visszafogott farmereket is a Dolce&Gabbana kollekciójában.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán több terror támadás is történt, de elindult a világsztárokat tömörít USA for Africa project is.