A mai napon nyitotta
meg kapuit a Szamos új üzlete a Vörösmarty téren, mely
már nemcsak a csokoládé és a marcipán rajongói
számára nyújt örömet, hanem azok is élvezetet
lelhetnek benne, akik különleges ételeket szeretnének
elfogyasztani vagy egy kicsit bele akarnak kĂłstolni a
bonbonkĂ©szĂtĂ©s rejtelmeibe.
Egy igazán grandiózus
épületben kapott helyett a Szamos új zászlóshajója, a
Gourmet Ház; belső tere is tökĂ©letesen illeszkedik a
megĂşjulĂł tőzsdepalota elegáns környezetĂ©be. Az ajtĂłn
belĂ©pve egy világos, otthonos fĂ©nyekkel átszőtt tĂ©rben
találjuk magunkat. A falakat világos márványborĂtás
fedi, a sötĂ©t szĂnű biedermeier bĂştorok pedig csak
erősĂtik a terem meghitt hangulatát. Az ablakokkal
áttört falrĂłl három, porcelánlapokbĂłl összeállĂtott
nő tekint vissza ránk, akiket DomĂ© Eszter álmodott meg.
Ezek a porcelánhölgyek egyszerre közvetĂtik Szamos Ă©s
Herend hagyománytiszteletét és megújulásra nyitott,
modern lendületét. A dekorációban is fontos szerepet kap
a két vállalkozás barátsága: egyes polcokon herendi
porcelán csészék, tányérok bújnak meg, a
porcelánhölgyek herendi “öltözékeket” viselnek és
néhány desszert ajándékdobozát is ezek a kincsek
dĂszĂtik.
Az első Szamos
marcipánrĂłzsa elkĂ©szĂĽlte Ăłta 75 Ă©v telt el, ebből a
rózsából pedig egy hatalmas vállalkozás bontakozott ki.
A mai megnyitón a család négy generációja együtt
örült a közös sikereknek és az új üzlet
szĂ©psĂ©gĂ©nek: az alapĂtĂł 90 Ă©ves felesĂ©ge Ă©s
dédunokái egyaránt jelen voltak e fontos eseményen. A
család tagjait Gundel-Takács Gábor faggatta, aki többek
között arra is kĂváncsi volt, hogy miben jelent mást ez
az üzlet a többihez képest. Szamos Gabriella, az
alapĂtĂł lánya elmondta, hogy valami igazán
nagyszabásút szerettek volna létrehozni: már nemcsak egy
hagyományos cukrászdáról van szó, hiszen az étlapon
minden alkalomra találunk kedvünkre valót. Itt
elfogyaszthatjuk a reggelinket, legyen az egy egyszerű
kávé-sütemény páros vagy akár egy tartalmas angol
reggeli, de meg is ebédelhetünk, hiszen a konyha délben
ebĂ©dmenĂĽt Ă©s bisztrĂł jellegű a'la carte fogásokat
kĂnál. ĂŤgy már nemcsak a csokoládĂ© Ă©s a marcipán kap
helyet ebben a csodás üzletben, hanem a saláták,
bagettek és tradicionális magyar fogások is felkerültek
az Ă©tlapra. EzenkĂvĂĽl ha igazán szenvedĂ©lyesek vagyunk,
akkor be is iratkozhatunk a Csokoládéiskolába, ahol a
rĂ©sztvevőkĂ©nt eszközeivel, technolĂłgiájával Ă©s
nĂ©hány mesterfogást is elsajátĂthatunk.
belekĂłstolhatunk a bonbonkĂ©szĂtĂ©sbe, megismerkedhetĂĽnk
a csokoládégyártás
A megnyitĂłn kerĂĽlt sor ArtĂşr ĂĽdvözlĂ©sĂ©re is. Ő egy bolygatĂłgĂ©p, aki igen intelligens, hiszen kĂ©pes arra, hogy ĂĽreget fĂşjjon a csokoládĂ©ba, Ăgy kĂ©pes mikulást, bárányt, tojás Ă©s nyuszit is gyártani. A megnyitĂł alatt csak egy pillanatra lett lámpalázas, amikor egy sor mikulást dobott le magárĂłl, de ezt követően elĂ©ggĂ© higgadtan viselkedett. A hátsĂł teremben helyet foglalĂł csokoládĂ©s lány viszont mozdulatlanul tűrte a vizslatĂł tekinteteket: nyugalmát azoktĂłl az emberektől kölcsönözhette, akik 800 Ăłrányi munka során hatalmas tĂĽrelemmel formálták meg 70 kilogramm marcipánbĂłl. Miután megcsodáltuk az ĂĽzlet e kĂ©t figuráját, MáthĂ© Barnabást csokoládĂ©mestert kĂsĂ©rtĂĽk figyelemmel, aki kĂĽlönleges bonbonokat kĂ©szĂtett a számunkra. A megnyitĂł lezárásakĂ©nt egy nagyszerű ebĂ©dre invitáltak minket, ahol felvonultatták a Gourmet Ház fogásait, Ăgy többek között megkĂłstolhattuk a ház egy kĂĽlönlegessĂ©gĂ©t is a csilis-csokis bĂ©lszĂnt, tökpĂĽrĂ©vel, mely Ă©tel tökĂ©letesen tĂĽkrözi a ház eleganciáját Ă©s magas minősĂ©gĂ©t.