A Rolex Submarinertől a Longines Hydro Conquestig!
Merülők – Összeállítás búvárórákról
22 hozzászólás
Kirschner Dávid    2010.10.13

Amióta az ember képes egy levegővételnyi időnél többet is eltölteni a víz alatt, azóta igényt is tart arra, hogy a mélyben a felszínhez hasonlóan tevékenykedhessen. Állítólag már Nagy Sándor is alkalmazott búvárokat, de mai értelemben vett merülések elődjeiről csupán a 16-17. század tájékától fogva emlékezhetünk meg. A víz alatt eltöltött idő mérésére a huszadik század elején már meg volt az igény. Az 1920-as években szabadalmaztatott első vízálló óratoktól eljutottunk a több ezer méterig működő műszerekig.

Az alig másfél évszázadnyi karóragyártás napjainkra szinte mindenféle megoldást, elképzelést megvalósított, amire használati, vagy egyéb szempontból az embernek szüksége lehet. Sokan csupán az idő felől való tájékozódás miatt vásárolnak karórát, némelyek státusz szimbólumként, és luxus tárgyként tekintenek a csukló-időmérőkre. Vannak azonban olyanok, akik e kettő funkción túl, az órákat gyakorlati szempontok alapján választják ki, vagyis, hogy mire használható a műszer: ezek közül a legnépszerűbb pedig a búváróra.

A bevezetőben is említett vízálló óratok egy 1926. szeptemberi Rolex szabadalom. Ez az erős, vízhatlan tok a korona-logós gyártó Oyster nevű megoldása, mely a mai napig a Rolex vízálló modelljeinek mellékneve. A cég még ebben az évben újabb technológiai megoldását szabadalmaztatta, a menetes, tömített felhúzókoronát. A rákövetkező évben a Rolex tulajdonosa, Hans Wilsdorf kitartóan kereste a módját az akkor még nem olyan nagynevű gyára népszerűsítésére. Mercedes Glietz, egy fiatal londoni gépírónő a La-Manche csatorna átúszására vállalkozott, és egy Rolexet viselt a csuklóján. Az óra a rekordkísérlet végére nem csupán ép, hanem ugyanolyan pontos maradt – meghozva ezzel az Oyster kollekció átütő, a mai napig tartó sikerét. A búvárórák története továbbra is a Rolex-el folytatódik, ugyanis a negyvenes években a gyártó szállította az olasz haditengerészet Panerai Luminior-jaihoz a szerkezetet.

Rolex Submariner
Rolex Submariner

A fenti sorok alapján nem is kezdhetjük mással áttekintésünket, mint a Rolex Submarinerrel, mely 1953-as debütálásakor a világ első 100 méterig is vízálló órája volt. Azóta a leghíresebb búváróra túl van több modellfrissítésen, ez legutóbb 2009-ben történt meg, amikor a tokot megnövelték, alkalmassá téve extrémebb kondíciók közti helytállásra is. Így a Submariner ma már 1000 méterig vízhatlan, az Oyster szabadalommal pedig öt newtonméter nyomást is elbír. A modellt az 1954-ben bemutatott, úgynevezett „Triplock” rendszerrel készítik, ami tíz alkatrészből áll, és védi a korona tömítéseit. Nem elhanyagolható az óra népszerűségével kapcsolatban, hogy tizenegy James Bond film szereplője volt. A modellt készítik egyrészt acél verzióban, mely kapható fekete, kék és zöld számlappal, és megegyező színű lünettával, mely tavaly óta kerámiából készül. Emellett fehér és sárga arany, illetve arany-acél verzió is kapható a modellből. Az óra ára 7-8 ezer, illetve 25 ezer dollár között mozog, a felhasznált anyagtól függően.

Rolex Deepsea
Rolex Deepsea

A gyártó egy másik darabjával is tanúsította a mélység iránti elkötelezettségét. Az 1971 óta gyártott Deepsea egy automata hélium szeleppel van ellátva, ami merüléskor kiegyenlíti a tok belső túlnyomását. A kezdetben 610 méterig vízálló Deepsea ma már méltán viseli a „Sea-dweller” (mélytengeri lakó) hivatalos becenevet, ugyanis jelen pillanatban ez a világon a legmélyebbre merülő sorozatgyártású karórája, a maga 3900 méterig tartó vízhatlanságával. Egyetlen verziója a 44 milliméter átmérőjű acél változat, mely minimum 10 ezer dollár körül kapható.

Omega Planet Ocean Quantum of
Solace
Omega Planet Ocean Quantum of Solace

Folytassuk a sort egy szintén híres Omega Seamasterrel. A nagynevű svájci gyártó legismertebb kollekciója ez, melynek Planet Ocean nevű modellje több epizód óta James Bond hűséges társa is. Az Omega 1947 óta készíti a vizek világában helytálló modelljét, melynek hátlapjára stílusosan a görög mitológia Hippocampus nevű csikóhalát vési. A kollekció több modellből áll, a teljesség igénye nélkül többek közt ide tartozik a 150 méterig vízálló, visszafogott Aquaterra sorozat, mely kapható kvarc és automata szerkezettel, acél, acél-arany, illetve arany verzióban, bőrszíjjal. A Pierce Brosnan által a „Golden Eye”-tól kezdve viselt darab a 300M. Ez letisztult, héliumszeleppel ellátott modell volt, melynek számlapja hullámosan domború. Az óra, mint a neve is mutatja, 300 méterig vízálló, lünettája a Submarinert idézően hatvanas beosztású. Létezik belőle automata és kvarc verzió. Ennek létezik kronográf változata, ez a Chrono Diver.

A legutóbbi két Bond-filmben a Planet Ocean-el találkozhattunk Daniel Craig csuklóján, amiből következik, hogy kreáltak kifejezetten a filmhez kapcsolódó limitált kiadású verziókat belőle, ugyanúgy, mint a korábbi Bond Omegákból. Ez szintén héliumszeleppel van ellátva, vízállósága 660 méter, átmérője 42 milliméter. Létezik acél és arany verzió is, mely kapható fekete, illetve narancsszínű bőrszíjjal. A Planet Ocean Chrono már 45,5 milliméter átmérőjű, és 600 méterig merülhetünk vele. A kronográf modell ugyanolyan verziókban rendelhető, mint kis testvére, viszont rendelhető gyémánt berakásos rámával. A Big Size modell lényegében az előző két típus ötvözete: a Planet Ocean tulajdonságai (leszámítva, hogy ez csak 600 méterig vízálló) a Chrono méretével, mely negyvenöt és fél milliméter. A legmasszívabb Seamaster a Ploprof, mely 1200 méter mély merülésig működőképes. Valójában egy robosztus tokkal ellátott darab: a hélium szelep a tok jobboldalán van, míg a korona átkerült a baloldalra. Mérete tekintélyes, 55-ször 48 milliméter. Acél, illetve fekete, vagy narancsszínű kaucsuk szíjjal kapható. A James Bond által is viselt Planet Ocean viszonteladótól függően 7-800 ezer forinttól vásárolható meg.

Breitling Superocean Heritage
Chronograph
Breitling Superocean Heritage Chronograph

Az elsősorban a repülés világát támogató Breitling már jó ideje alkot órákat a vizek szerelmeseinek is az Aeromarine sorozat keretein belül. 1957-ben jelent meg a már akkor 200 méterig vízálló Superocean, mely előtt a márka a Superocean Héritage modellel tisztelgett, ami 38 és 46 milliméteres verzióban is készül. A fekete, kék vagy bronz számlapon stílusosan a gyár ötvenes évekbeli logója díszeleg 18 karátos aranyból. Az óra búváróra lévén igen letisztult, az óra-, perc-, másodperc kijelzése mellett a dátumot olvashatjuk le a 6 óránál előbújó dátumablakról a 48 milliméteres darabnál. A kisebb verzió esetében a dátumot 3 óránál pillanthatjuk meg, a 6-osnál pedig a 60-as beosztású másodperc kijelző található. A modell kapható kaucsuk, vagy klasszikus acélszíjjal, mely az Ocean Classic nevet kapta, s leginkább sodronyinghez hasonlítható. A kronográf verzió szintén 200 méter mélységig használható, és szintén fekete, bronz vagy kék verzióban elérhető. Kaucsuk szíj esetén a számlap, a lünetta és a szíj színe megegyezik.

A nem a hagyományok előtt fejet hajtó Chrono Superocean 500 méterig vízálló, s nagyon hasonlít a Chronomat Evolution-re. Különleges ütésvédelemmel ellátott modellről van szó, melynek védelmi rendszere megakadályozza azt is, hogy a nyomógombok véletlen benyomódjanak. A Beritling Caliber 13-as szerkezete mozog a tokban, aminek köszönhetően nap és dátum kijelzés is helyet kapott a számlapon. A szimpla Superocean pedig, letisztult dizájnja ellenére 1500 méterig vízhatlan, a Steelfish verzió pedig már 2000 méterig. A Breitling legmélyebbre merülő modellje az Avenger Seawolf, mely 3000 méter mélyen, akár 300 bar nyomásig is hű társunk lehet, ez természetesen az egyéb modelleknél már említett héliumszelep segítségével történik. Kapható kék, szürke és sárga számlappal, kaucsuk vagy bőrszíjjal. A Superocean Héritage 800 ezer forint körül vásárolható meg, a kronográf verziója 1,2 millió forintért kapható.

Tissot Sea Touch
Tissot Sea Touch

A némiképpen olcsóbb árkategóriába tartozó Tissot szintén készít búvárórát. A neves svájci gyár elsősorban a Touch kollekció keretein belül örvendezteti meg a vízi sport rajongóit, mely többek közt a barangoláskori navigációban, sebesség, tengerszint feletti magasság, széljárás kiszámolásában segít. A Touch különlegessége a zafírkristály érintés érzékeny számlap: külön gombok alkalmazása nélkül, csupán a számlapot védő üvegre bökve kiválasztjuk a tok belső peremén körívesen elhelyezkedő funkciók közül a szükségeset. A számlapon a 6-osnál elhelyezett kis kijelző pedig kiírja a kért eredményeket. A Sea-Touch nevű modell ezen elven működve képes elnavigálni minket, kijelezni a merülési mélységet, a hőmérsékletet, vagy éppen riasztani, ezen felül pedig kronográf funkciót is kapott. A 100 méterig vízálló tok átmérője 44,4 milliméter, a szerkezet természetesen kvarc. Az óra kapható egyébként acél, fekete vagy narancsszínű kaucsuk szíjjal is. A Sea Touch modell itthon kb. 275 ezer forintért vásárolható meg.

Longines Hydro Conquest
Longines Hydro Conquest

A Longines jelenleg a Swatch Csoport tulajdonában van, mégis ez a cég rendelkezik a legrégebb óta saját logóval az óra társaságok közül (sas szárnyú homokórát formázó jelvény). A Longines hosszú története során sok egyéb sportág támogatása után nem ment el érdektelenül a vízi sportágak mellett sem: a Hydro Conquest kollekció kifejezetten vízi körülmények között állja meg a helyét. A sorozat darabjai 300 méterig vízállóak, és különlegesen védett tömítései vannak. Több verzió létezik az automata, és kvarc szerezettel is gyártott modellekből. A legnagyobb 47,5 milliméter átmérőjű aranytokos kronográf, alligátorszíjjal, a legkisebb pedig mindössze 29,5 milliméteres. Létezik a kronográfnak 41 milliméteres változata, melyet acél, arany-acél, vagy kaucsuk szíjjal kínálnak. A kifejezetten búváróra stílusú modellek 39 és 41 milliméteresek. Fő jellemzőjük a letisztult dizájn: a ráma 60-as, percbeosztású, a számalapon megnövelve fekszik a 6-os, a 9-es és 12-es, a 3-as helyén dátumablak található. Az automata szerkezet 38 órányi járástartalékkal bír. A Hydro Conquest fekete és kék számalappal készül, a lünetta színe ezzel harmonizál. Létezik acél, és acél-arany verziója. A 39 milliméteres, félig arany kvarc-verzió 250 ezer forintért, az acél automata verzió ugyanennyiért kapható. A kvarc kronográf 290, az automata 390 ezer forintba kerül.

A búvárórák megannyi technikai bravúrját, időtállóságát, minőségét látva nem csodálkozhatunk a mélyre merülő időmérők ekkora népszerűségén.

Kapcsolódó cikkek
Legtöbbször férfiak számára jelentkeznek az aranyat kaucsukkal párosító darabok, de idén a Tissot a hölgyeket igyekszik megörvendeztetni a Veloci-T Lady modellel.
 A Baselworld idei kiállításán a Rolex bejelentette az egyik legkelendőbb modelljének, a Submariner-nek az új változatát.
 Az óra. Bárhol a világon az elsők között említik a nevét ha órákról esik szó. A világ egyik legismertebb és legnagyobb presztízsű márkája. Az Omega története immáron 162 évre tekint vissza.
10,536,900 Huf / 34,100 Eur
13,070,700 Huf / 42,300 Eur
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb ĂśsszefoglalĂł Ă­rĂĄs jelenik meg az idĂŠn ĂĄprilis 9-ĂŠn 21. ĂŠletĂŠvĂŠt betĂśltő Kristen StewartrĂłl. Ennek kapcsĂĄn a Trendmagazin a hazai rajongĂłi kĂśzĂśssĂŠgekkel egyĂźttműkĂśdve szĂźletĂŠsnapi ajĂĄndĂŠkcsomagot kĂźld Kristennek!
Hennel ÁdĂĄm a Fix HD magazin műsorĂĄban beszĂŠlt a TrendmagazinrĂłl, valamint a jĂśvőbeli tervekről.
Rajongsz KristenĂŠrt? SzeretnĂŠl Ăźzenni neki? Rajtunk keresztĂźl Ă­rhatsz kedvencednek!
avatar
Andras74
-
2011.01.23. 09:21
22
www.europastar.com
avatar
suvitomi
-
2011.01.22. 21:03
21
Andras74: Azt tudom, de nekem az a dizájn tetszik, ami a búvárórák sajátja :)
avatar
Andras74
-
2011.01.22. 20:18
20
Suvitomi!
A Rolex összes modellje 100 m mélységig vízálló , kivéve a Submarinert , ami jó 300 m -ig és a Deepsea Sea Dweller pedíg 3900 m -ig vízálló...tehát nem kell feltétlenül búvár órát venned ha a Rolex márkánál maradsz....
avatar
Andras74
-
2011.01.22. 20:15
19
Suvitomi!
A Rolex összes modellje 100 m mélységig vízálló , kivéve a Submarinert , ami jó 300 m -ig és a Deepsea Sea Dweller pedíg 3900 m -ig vízálló...tehát nem kell feltétlenül búvár órát venned ha a Rolex márkánál maradsz....
avatar
javorszarvas
-
2010.10.19. 21:32
18
Precíz, pontos cikk lett jó adatokkal, gratulálok!

De egy kis hiányérzetem van, mert nyugodtan belevehetjük például a Jaeger-LeCoultre egyik kedvelt darabját a Master Compressor Diving Pro GMT-t ami nagyon érdekes megoldásokkal rendelkezik és elég komoly búvárórának számít! Nem is beszélve a Geograph változatról ami Titanium és Gold verzióban is készül!
avatar
Zsofi
-
2010.10.17. 17:58
17
Rolexeket nézegettük múltkor bnőkkel, nagyon szépek! Nőik is vannak de a férfi méret sem volt olyan nagy (Daytonát próbáltam fel acél verzióban).

Hát még gyűjteni kell rá de nagyon tetszenek a Rollik :)
avatar
suvitomi
-
2010.10.16. 19:07
16
Nekem most nincsen órám de ha veszek akkor mindenképp búvárórát szeretnék, mert tetszik is a dizájn meg jó érzés hogy nem kell levenni mindig az órát ha vízbe megyek!
avatar
intel
-
2010.10.15. 16:04
15
karessz: hát jó aranyóra persze h drága azok más kateg. :D
avatar
intel
-
2010.10.15. 16:04
14
szasz Joco!
ha megnézed tök más a két óra.. a Seamaster Professional az a classic omega az új Planet ocean pedig inkább rolexes beütésű kicsit modernebb nameg nagoybb :) mind2 jóóóó
avatar
Szeki
-
2010.10.14. 18:12
13
Rolex Submarinerből a legjobb az acél fekete modell, a zöld is jó csak a fekete jobban illik mindenhez :)
avatar
alawa
-
2010.10.14. 16:18
12
a zöld rolex szép de nekem a hublotból tetszik az ami telsen fehér :)) de sose lesz annyi pénzem h megvegyek egy olyat :D
avatar
Tompi
-
2010.10.14. 13:22
11
Nekem ezek közül a Breitling tetszik a legjobban :)
avatar
Karessz
-
2010.10.13. 23:08
10
Gabesz21: Nem rossz a Hydro sem de azért látszik hogy nem egy Rolex vagy Breitling kategória! Egyébként ezek az árak is elég húzósak, de ezek még csak az acél verziók... Nézzetek meg egy Omega PO-t vörösaranyban kaucsuk szíjjal... 4 millió.
avatar
gabesz21
-
2010.10.13. 22:05
9
Mandark: ha van rá 1.2 milliód akkor vedd meg merr tényleg egyedi! :D De amúgy a Longines is nagyon jó órákat gyárt, ez a modell is tetszik, és az ára is mérsékeltebb.
avatar
mandark
-
2010.10.13. 21:56
8
Natalie: nekem is nagyon bejön a zöld submariner, és most hogy vettem egy zöld conzerv cipőt még muszáj is vennem mert jól állna együtt... :D
avatar
biropeti
-
2010.10.13. 21:24
7
Natalie: nem véletlenül keresett ennyire ez a modell! :)
avatar
Athos
-
2010.10.13. 20:55
6
Breitling Héritage-ből a kronós nagyon jó! Az ára sem semmi.. :)
avatar
Natalie
-
2010.10.13. 20:09
5
Annyira nem értek az órákhoz de a Rolex Submarinernek a Green változatát már láttam katalógusban és azóta szerelmes vagyok bele :-)!
avatar
Natalie
-
2010.10.13. 20:08
4
Annyira nem értek az órákhoz de a Rolex Submarinernek a Green változatát már láttam katalógusban és azóta szerelmes vagyok bele :-)!
avatar
urbanjoco
-
2010.10.13. 18:01
3
hello hello

nagyon jo cikk mert epp orat szeretnek venni es mar vegigneztem tobb markat is de valszeg buvarorat vennek mert sokat jarok uszni/tengerbe plusz ami vizallo ora az talan stabilabb is!
a Rolexek nekem mar kicsit dragak az 1.6-2,2 millas arukkal de az Omega jo valasztas lenne.. ott elsosorban a Seamaster Prof-ot neztem nem pedig a Planet Oceant.. valaki el tudna mondani mik a lenyeges kulonbsegek a ketto kozt?
Thx
avatar
intel
-
2010.10.13. 13:42
2
az omega nekem is bejön, a Bond filmekben is jó volt :)
avatar
Ricsiboy
-
2010.10.13. 12:34
1
Szuper! Nagyon komolyak a Rolexek de az Omega PO mindent visz nálam! :)
Jimmy Choo 'Holborn' bőrcipő
A Jimmy Choo mostanság már az elegáns férfiak számára is ajánl minőségi, alkalmi cipőket. Ilyen az itt látható fekete bőrcipő is.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
1986-ot egy negatĂ­v szimbĂłlummĂĄ vĂĄlt katasztrĂłfa, a Csernobil-i atomreaktor robbanĂĄsa ĂĄrnyĂŠkolta be, az ĂŠv egyik legnagyobb slĂĄgere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise főszereplĂŠsĂŠvel pedig a Top Gun hĂłdĂ­totta a mozikat.