Gasztrotrendek 2013-ban
Mit esznk az j esztendben?
Boskovics Bianka    2013.01.10    7 hozzszls

Táplálkozásunk kiemelt szerepet játszik mindennapjainkban. Képzeljük csak el a frissen roppanó kenyér héját, a meghitten gzölg húsleves illatát, a szaftosan omló húst, majd az étkezést megkoronázó Nagyi-féle süteményt! Bár minden kort meghatároz annak konyhamvészete, ma különösképp reneszánszát éli. Hódít az újszer és autentikus elemeket ötvöz reformkonyha, a piacok minden égtáj egzotikus jellegzetességeit felvonultatják. Egy szó, mint száz: ételkultúránk változásban van, ne maradjunk le róla!


Zéró allergén, vega-és biokaja

Jelszó: F az egészség! Egyre rohamosabban növekszik az ételallergiások száma a népességben. A legkülönfélébb anyagok válthatnak ki kellemetlen panaszokat. Leggyakrabban a tejtermékek, gabona-és mogyorófélék, a szója, és a tojás. Ennek kiküszöbölésére terjedben vannak az ilyeneket szigorúan mellz termékek. St, a nem allergiások is egyre gyakrabban veszik le ket a polcokról! Hasonló okok miatt már évek óta töretlen sikernek örvend a bio táplálkozás. Vitamindúsabb, környezet-és emberkímélbb, netalántán finomabb is. Érthet a lelkesedés. Megint mások a húsról való teljes lemondást hirdetik, legtöbben erkölcsi érvekre és élettani hatásokra hivatkozva. Híres vegetáriánus volt Platón, Abraham Lincoln, Leonardo da Vinci és a zseniális Albert Einstein is. Napjainkban többek között Gwyneth Paltrow, Natalie Portman, Brad Pitt és Richard Gere szélesítik táborukat.


Távoli tájakon

Mióta az információáramlás ily, korábban nem tapasztalt méreteket öltött, megnyílt az út a legegzotikusabb táplálékok felé. Ennek következtében az ínyencek így gondolkodhatnak: Mit együnk? Valami csípset vagy inkább édeset? Esetleg a kettt egyszerre? Ma már olyan alapanyagokat is beszerezhetünk, amelyeket korábban nem is remélhettünk. Ilyen a paradicsomszer tomatillo, a Dél-Amerikában elterjedt quinoa vagy akár a halványrózsaszín, zamatos licsi. Továbbra is rendkívüli népszerségnek örvend a magyar gyomornak is igen laktató, tüzes mexikói konyha, ahonnan még a kaktusz sem hiányzik, hasonlóképp a fszeres indiai, a kellemes távol-keleti és a fahéjjal és szegfszeggel pikánsabbá tett húsételekben bvelked arab konyha.


Molekuláris gasztronómia

Kémia és fizika a tányér körül? Bizony, a molekuláris gasztronómia erre utal. Itt nem csupán elméleti síkon vagy egy science fiction regény lapjain folynak a mveletek, hanem egyre több patinás luxusétterem kínál fogyasztásra hasonló étkeket. A jócskán utópisztikus konyhamvészetnek magyar vonatkozása is van, alapjainak megalkotásában jelents szerepet játszott Kürti Miklós fizikus. A konzervatívabb lelkületek arcára bizonyára fintort csalnak a kémcsövek, a különféle üvegcsék és sejtelmesen gzölg folyadékok a konyhaasztalon, a bátrabbak viszont megkóstolhatják a rántotta íz fagylaltot, a zselébl készült szlfürtöt vagy akár a hajlékony csokoládét.

Cimkk: egszsg, letmd, tel, tterem, fzs,
avatar
bringa
-
2013.02.08. 19:51
7
Molekulris gasztronmia nem hangzik jl :S
avatar
BoskovicsBianka
-
2013.01.20. 15:55
6
Hogy n kiprblnm-e? Alapveten a bio dolgok fel hzok, de az \"egyszer lnk\" jelszval nem tartom kizrtnak.:)
avatar
flashy2
-
2013.01.20. 01:33
5
n is prblok zldsget enni minl tbbet :)
avatar
cilinder
-
2013.01.16. 22:53
4
BoskovicsBianka: Te kiprblnd? n inkbb maradok a zldsaltnl! :)
avatar
BoskovicsBianka
-
2013.01.15. 19:32
3
Sziasztok!
Annyit sikerlt kidertenem, hogy hazai plyn mg csak szletendben van a mfaj, eladsok, alkalmi krecik a jellemzek. Konkrt tteremrl nem tudok.
avatar
alawa
-
2013.01.12. 17:10
2
n se hallottam mg de rdekelne!
avatar
Natalie
-
2013.01.11. 23:06
1
Molekulris gasztronmia itthon ltezik? Valaki tallkozott mr vele?
Prmium Valentino lakkcip
Párizs egyik legpatinásabb butikjában, a L’Eclaireurben vásárolhatjuk meg ezt a nem akármilyen minség cipt a Farfetch segítségével.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet visel konferencia és beszélgetés, melynek legfbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját.