Gasztrotrendek 2013-ban
Mit eszünk az új esztendőben?
Boskovics Bianka    2013.01.10    7 hozzászólás

Táplálkozásunk kiemelt szerepet játszik mindennapjainkban. KĂ©pzeljĂĽk csak el a frissen roppanĂł kenyĂ©r hĂ©ját, a meghitten gőzölgő hĂşsleves illatát, a szaftosan omlĂł hĂşst, majd az Ă©tkezĂ©st megkoronázĂł Nagyi-fĂ©le sĂĽtemĂ©nyt! Bár minden kort meghatároz annak konyhaművĂ©szete, ma kĂĽlönöskĂ©pp reneszánszát Ă©li. HĂłdĂ­t az Ăşjszerű Ă©s autentikus elemeket ötvöző reformkonyha, a piacok minden Ă©gtáj egzotikus jellegzetessĂ©geit felvonultatják. Egy szĂł, mint száz: Ă©telkultĂşránk változásban van, ne maradjunk le rĂłla!


Zéró allergén, vega-és biokaja

JelszĂł: Fő az egĂ©szsĂ©g! Egyre rohamosabban növekszik az Ă©telallergiások száma a nĂ©pessĂ©gben. A legkĂĽlönfĂ©lĂ©bb anyagok válthatnak ki kellemetlen panaszokat. Leggyakrabban a tejtermĂ©kek, gabona-Ă©s mogyorĂłfĂ©lĂ©k, a szĂłja, Ă©s a tojás. Ennek kikĂĽszöbölĂ©sĂ©re terjedőben vannak az ilyeneket szigorĂşan mellőző termĂ©kek. Sőt, a nem allergiások is egyre gyakrabban veszik le őket a polcokrĂłl! HasonlĂł okok miatt már Ă©vek Ăłta töretlen sikernek örvend a bio táplálkozás. VitamindĂşsabb, környezet-Ă©s emberkĂ­mĂ©lőbb, netalántán finomabb is. Érthető a lelkesedĂ©s. Megint mások a hĂşsrĂłl valĂł teljes lemondást hirdetik, legtöbben erkölcsi Ă©rvekre Ă©s Ă©lettani hatásokra hivatkozva. HĂ­res vegetáriánus volt PlatĂłn, Abraham Lincoln, Leonardo da Vinci Ă©s a zseniális Albert Einstein is. Napjainkban többek között Gwyneth Paltrow, Natalie Portman, Brad Pitt Ă©s Richard Gere szĂ©lesĂ­tik táborukat.


Távoli tájakon

MiĂłta az információáramlás ily, korábban nem tapasztalt mĂ©reteket öltött, megnyĂ­lt az Ăşt a legegzotikusabb táplálĂ©kok felĂ©. Ennek következtĂ©ben az Ă­nyencek Ă­gy gondolkodhatnak: Mit egyĂĽnk? Valami csĂ­pőset vagy inkább Ă©deset? Esetleg a kettőt egyszerre? Ma már olyan alapanyagokat is beszerezhetĂĽnk, amelyeket korábban nem is remĂ©lhettĂĽnk. Ilyen a paradicsomszerű tomatillo, a DĂ©l-Amerikában elterjedt quinoa vagy akár a halványrĂłzsaszĂ­n, zamatos licsi. Továbbra is rendkĂ­vĂĽli nĂ©pszerűsĂ©gnek örvend a magyar gyomornak is igen laktatĂł, tĂĽzes mexikĂłi konyha, ahonnan mĂ©g a kaktusz sem hiányzik, hasonlĂłkĂ©pp a fűszeres indiai, a kellemes távol-keleti Ă©s a fahĂ©jjal Ă©s szegfűszeggel pikánsabbá tett hĂşsĂ©telekben bővelkedő arab konyha.


Molekuláris gasztronómia

KĂ©mia Ă©s fizika a tányĂ©r körĂĽl? Bizony, a molekuláris gasztronĂłmia erre utal. Itt nem csupán elmĂ©leti sĂ­kon vagy egy science fiction regĂ©ny lapjain folynak a műveletek, hanem egyre több patinás luxusĂ©tterem kĂ­nál fogyasztásra hasonlĂł Ă©tkeket. A jĂłcskán utĂłpisztikus konyhaművĂ©szetnek magyar vonatkozása is van, alapjainak megalkotásában jelentős szerepet játszott KĂĽrti MiklĂłs fizikus. A konzervatĂ­vabb lelkĂĽletűek arcára bizonyára fintort csalnak a kĂ©mcsövek, a kĂĽlönfĂ©le ĂĽvegcsĂ©k Ă©s sejtelmesen gőzölgő folyadĂ©kok a konyhaasztalon, a bátrabbak viszont megkĂłstolhatják a rántotta Ă­zű fagylaltot, a zselĂ©ből kĂ©szĂĽlt szőlőfĂĽrtöt vagy akár a hajlĂ©kony csokoládĂ©t.

avatar
bringa
-
2013.02.08. 19:51
7
Molekuláris gasztronómia nem hangzik jól :S
avatar
BoskovicsBianka
-
2013.01.20. 15:55
6
Hogy én kipróbálnám-e? Alapvetően a bio dolgok felé húzok, de az \"egyszer élünk\" jelszóval nem tartom kizártnak.:)
avatar
flashy2
-
2013.01.20. 01:33
5
én is próbálok zöldséget enni minél többet :)
avatar
cilinder
-
2013.01.16. 22:53
4
BoskovicsBianka: Te kipróbálnád? Én inkább maradok a zöldsalátánál! :)
avatar
BoskovicsBianka
-
2013.01.15. 19:32
3
Sziasztok!
Annyit sikerült kiderítenem, hogy hazai pályán még csak születendőben van a műfaj, előadások, alkalmi kreációk a jellemzőek. Konkrét étteremről nem tudok.
avatar
alawa
-
2013.01.12. 17:10
2
én se hallottam még de érdekelne!
avatar
Natalie
-
2013.01.11. 23:06
1
Molekuláris gasztronómia itthon létezik? Valaki találkozott már vele?
Tom Ford zakó a YOOX kínálatában
Tom Ford megérkezett a YOOX-ra! Ha már régóta vágysz ruhadarabra a világ jelenleg egyik leginnovatívabb tervezőjétől, akkor most itt a lehetőség...

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Ebben az Ă©vben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna első önállĂł lemezĂ©t is.