Trendmagazin

Nadine: Money, money, money...

Milyen kiadásokkal számoljunk? 1. rész

2011.10.21 | Nadine

Többen írtátok, hogy minél többet szeretnétek gyakorlatias dolgokról olvasni a "blogon". Így most megismerkedhettek az esküvő "árnyoldalával", vagyis a tetemes kiadásokkal, amelyekkel az Nagy Nap előtt valószínűleg találkozni fogtok. Mivel ez egy igen tág téma, több részben írok róla. Ebben a részben: ki fizeti az esküvőt és milyen költségekkel kell számolnotok. A folytatásban pedig majd írok arról, hogy min lehet spórolni, illetve, hogy átlagosan mi mennyibe kerül. (A részek nem feltétlenül közvetlenül egymás után jelennek meg, hogy ne legyen unalmas a téma.)

Egyetemen tanulok, ez némileg több szabadságot jelent a szervezésben, mint egy kötött munkahely, viszont családunk jövendő fejére annál több feladatot hárít, hiszen jelen felállásban neki kell majd engem is eltartani. Természetesen én sem ülök karba tett kézzel, különböző alkalmi munkákkal (pl. gyerekvigyázás, újságírás) próbálok egy kis mellékest keresni.
 
Ez a felállás teljesen működőképes, ameddig egy családot kell eltartani, de mi a helyzet akkor, amikor több családot (mondjuk, úgy ötvenet) kell egy napig eltartani?! Hogy ne kerülgessem tovább a témát: ki fizeti az esküvőt?
 
A hagyomány szerint ez a menyasszony családjára hárul, ma azonban inkább a kétcsaládos modell érvényesül, tehát mindkét fél szülei –a lehetőségekhez mérten– finanszírozzák az esküvőt. Mielőtt teljesen eleresztenénk fantáziánkat, és eltökélnénk, hogy mi Hawaii-on készülünk 300 fős esküvőt rendezni, ahová az ifjú pár helikopterről ereszkedik le, stb, végig kell gondolnunk, hogy mennyit engedhetünk meg magunknak.
 
Ilyenkor a két család összeül és egy közös ebéd, vagy vacsora keretében megbeszélik, hogy ki mennyivel tud hozzájárulni az esküvőhöz. Fontos, hogy reálisan felmérjük a költségeket, és tudjuk azt is, hogy nagy valószínűség szerint túllépjük majd valamivel a kereteket, ezért nem árt, ha van egy kis vésztartalék. De természetesen az a legfontosabb, hogy önfegyelmet gyakoroljunk, és abból gazdálkodjunk, amink van.


Nem igaz, hogy csak a drága esküvő lehet jó esküvő! Én személy szerint sokkal több olyan esküvőre emlékszem szívesen, ahol kisebb büdzséből dolgozott a pár, viszont a hangulat oldott, vidám és szeretetteljes volt, mint olyanra, ahol nagy költségvetés állt rendelkezésre. Ez utóbbi esetében ugyanis fennáll a rongyrázás lehetősége, ráadásul a vendégek is feszélyezettebbek tudnak lenni egy puccos helyen. Arról nem is beszélve, hogy irigyeket ráérünk később is beszerezni...
 
Mindig emlékeztetem magam, hogy nem mindegy, hogy a vendégek a helyszínre, az ételre, vagy ránk emlékeznek-e jobban.  A Nagy Nap tőlünk lesz vidám és emlékezetes, ne higgyük, hogy egy lélegzetelállító helyszín pótolhatja a vendégek jókedvét. A jókedv forrásai pedig mi leszünk!
 
Mi úgy döntöttünk, hogy a rendelkezésünkre álló összegből inkább többet fordítunk a nászútra és a saját háztartás felszerelésére, minthogy egy rettentő drága helyen tartsuk az esküvőt, és utána két hónapig vajas-pirítóson és csapvízen éljünk.
 
Így miután felmértük, hogy milyen lehetőségeink vannak, csodálatos esküvői kisokosom segítségével, valamint néhány internetről letölthető segédlettel nekiláttunk a kiadások felmérésébe... Eredmény: egy kisebb fajta sokk. Az esküvő... nos, az drága dolog. Hála Istennek, csak egyszer van az életben!
 
 
Egy rövid lista, csak a szemléltetés végett:

- eljegyzési gyűrű (már van, huhh!)
- karikagyűrűk (ez is megvan)
- rendezvényszervező (muszáj!!! Ha más nem, egy tapasztalt ismerősre, de valakire rá kell bízni! Erről majd később többet...)
- menyasszonyi ruha
- menyasszonyi kiegészítők (cipő, fátyol, ékszer, fejdísz, kesztyű, vőlegény, stb)
- vőlegény öltözéke
- vőlegény kiegészítői (a nyakkendőtű ciki! lehet zsebkendő, mandzsettagomb, cipő, menyasszony, stb)
- koszorúslány(ok) ruhája
- házasságkötési díj (polgári szertartás)
- esküvői program
- meghívók (+nyomda, grafika költségei)
- eskető lelkész tiszteletdíja (egyházi szertartás)
- terembérlet, helyszín (étterem)
- dekoráció, virágok
- zenekar tiszteletdíja
- étel és üdítőital
- pezsgő
- bor, tömény italok (na, nálunk ez nem lesz, egy csomó pénzt megspórolunk)
- esküvői torta
- berendezés kölcsönzési díja (pl. sátor, székek, nem feltétlenül kell)
- ajándékok
- fényképész
- videós
- menyasszonyi csokor
- koszorúslányok csokrai
- szülőköszöntő csokrok
- nászút (ez általában elég költséges, de megéri!)
- egyéb...

(Forrás: Jaclyn Hirschhaut-Lauren Floodgate: Esküvőtervező)
 
Következő bejegyzésemben arról írok, min lehet spórolni...
 
:Nadine: