Trendmagazin

Moziból lett luxuslakás

A 423 négyzetméteres otthon 3.2 millió dollárt kóstál

2011.07.02 | Major Imola

Stockholmban most nem akár milyen ingatlanra tehetünk szert, ugyanis nem csak felújították, de át is alakították a Plaza-Astoria Cinema-t.


A mozit először 1931-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt, az elmúlt években úgy döntöttek, hogy lakásként kívánják értékesíteni, ezért nagy átalakításba kezdtek. Az eredmény tökéletes lett. A moziból lett luxuslakás összesen 423 négyzetméteren ejti ámulatba az odalátogatókat. Kezünkben a kulcs, a zár nyílik, akkor most lássuk mit is kapunk 3.2 millió amerikai dollárért.


Az ingatlan, akár óriás studio lakásnak is nevezhető, ugyanis különlegessége abban rejlik, hogy hiába a nagy négyzetméter a megszokottól eltérően, itt a helyiségek egy légtérben találhatóak. A tevékenységeket szintemelkedéssel és süllyesztéssel választották el egymástól. Térhatároló elemként használták a bútorokat és növényeket. A sok zöldtől egy természetes közeget teremtettek az ott lakók köré. A közel 8 méteres belmagasság és a 22 négyzetméternyi üvegfelület a tetőn, további előnyei a lakásnak. A bútorokkal is törekedtek rá, hogy ne nyomják meg a teret, kerülték a nehéz, robusztus és sötét bútorokat.


A nagyméretű modern konyha és a hozzá tartozó tíz személynek helyet adó étkező, meglepő módon egymástól távol, másik síkban találhatók. Stílusukban is különböznek, ezért szinte olyan, mintha a négy lépcsőfokkal feljebb található konyha egy másik lakás eleme lenne. Míg a fő sík elemei természetességet keltenek, a konyha modern minimál stílusú. Az egységet nem töri meg, az elszeparáltság miatt, nem válik zavaróvá a különbség. Fellelhető egy elég extrém grillező is, mely lehetővé teszi, hogy ne csak a teraszon, de közel a nappalinkhoz is sütögethessünk. Érdekessége azon kívül, hogy váza és teteje van, hogy az ülő felületek a padló szintjén vannak, így nem alá, hanem bele kell ülnünk.


A lakás középpontjában egy nagyméretű igazán különleges, vízzel körülvett társalgó van építve. Első ránézésre a gyógyfürdőkben kialakított pihenők luxus változata juthat eszünkbe, de hosszas nézegetés után belátjuk ez is csak egy része annak a kompozíciónk, amit magunk körül érzékelünk, ahogyan a lakással ismerkedünk. A kényelem szigete, az öt méter magas pálmafa és annak társai árnyékában adatik meg számunkra. Ez az a rész, ahol leginkább a nappaliban érezhetjük magunkat. Több ülő, fekvő alkalmatosság, dohányzóasztal található. Az egész hangulatát a növények közelsége adja meg. A könyv szerelmeseinek egy hatalmas plafonig érő könyvespolc nyújt kellő szórakozást. Olyan akár egy nyitott iroda, kanapéval, íróasztallal, számítógéppel. A zene kedvelői biztosan örömmel fogadják az étkezőasztal mellett található csodaszép zongorát.


A leghangulatosabb része a lakásnak, azt hiszem nem is kérdéses, hogy a fürdőszoba sarok. Karamell színű mozaikokkal kirakott luxus. Ha újdonsült tulajdonosunk csak ezt mutatja meg barátainak, akkor is egészen biztosan irigykedni fognak rá. Érdekes, hogy hiába nem egy külön szoba, mégis boltíves elválasztása miatt egy külön egységet képez a térben. Színes kristályfüggöny teszi zárttá s enyhe háremi hangulatot kelt. Titokzatossá teszi a helyet, ad egy plusz misztikumot neki azzal, hogy a kint tartózkodók a függönyön keresztül megleshetik a fürdőzőt. Természetesen a luxusfürdő elengedhetetlen kiegészítője a szauna is, amely ebben az esetben sem maradhatott el. A fürdőhöz közel található a lakás egyetlen hálószobája, amely hangulatvilágításával ugyan azt az a forró hangulatot kelti.


Sétánk végéhez érve egy csigalépcsőn keresztül a teraszt is szemügyre vehetjük. A negyven négyzetméteres terület egyik legizgalmasabb része az üvegszoba, mely lehetőséget biztosít számunkra, hogy kellemes pillanatokat tölthessünk el a természet közvetlen közelében akár egy hidegnek ígérkező napon is. Képzeljük csak el, hangulatos gyertyafényes vacsora, kellemes zene, csillagos égbolt, akár egész éjszaka, dacolva az időjárással.