Kritika
Mulattats - s ms semmi
0 hozzszls
Kocsis Katica    2013.05.14

A Madách Színház legújabb darabja, a Betör az albérlm közönségsikere már eleve adott, hiszen olyan szereplket vonultat fel a színpadon, mint Hajdú Steve, Magyar Attila vagy Halász Judit. Azonban hiába e nagyszer színészi gárda, az eladás a szórakozáson túl semmilyen plusz élményt nem kínál.

Fotk: Varga Gbor
Fotk: Varga Gbor

Még el sem kezddik a darab, már gyanakszom, hogy a díszlettel némi probléma lesz, hiszen túlságosan részletez és túlságosan elrehozott. És sajnálatos módon már az els néhány jelenet során igazolódik a sejtésem: a filmes benyomást ersít enterir túl sok apró részletével és elemével jó párszor kitakarja a színészeket és a szereplk közötti kompozíciók is kevésbé tudnak így érvényesülni. Ugyan a késbbiekben, amikor már több szerepl mozog a színen, ez a probléma kevésbé lesz szembetn, de mégis úgy érzem, hogy inkább a díszlet egyszerségére kellett volna törekedni.


Egy minimalista díszlettel nemcsak a színpad lett volna átláthatóbb, hanem a szereplk karakterei még jobban érvényesülhettek volna. A betörk csapata egyébként egy igen válogatott társaság, sokféle karakterrel. Annak ellenére, hogy kissé sablonosak és kevéssé árnyaltak ezek a banditafigurák, mégis meglehetsen kellemesen szórakozik a közönség Szerednyey Béla kimért stílusú, olasz maffiózóján, Hajdú Steve nehézsúlyú mamlaszán vagy Nagy Sándor bolondozó és meglehetsen hiperaktív alakításán. Szerednyey most különösen nagyot alakít, de mégis a banditák közül Magyar Attila a legkiemelkedbb, aki a háborúban megzavarodott rnagyot kelti életre, aki minden zajtól megrémül, és akirl még az is kiderül, hogy szenvedélyesen rajong a ni holmikért. Halász Judit meglehetsen bájos és elbvöl Mrs. Wilbeforce-ként, de sokszor már túlságosan negédessé válik az alakítása, de ennek ellenére mégsem válik unalmassá. Sajnos azonban bármennyire is szórakoztatóak ezek a jellemek, Mucsi Zoltán Marcus professzorának a közelébe sem érnek. A mvész igazi színeket visz az eladásba, kezdetben szelíd és nyájas gentlemanként áll elttünk, aki késbb a nagy konspirátor szerepében bontakozik ki és jól ismert fekete humorát is megcsillogtatja.


A második felvonásban nemcsak Mucsi karaktere lesz árnyaltabb, hanem a többi jellem is színesebbé válik. A darab itt egy kissé megersödik: az els felvonásban egy helyben toporgás van, szinte nem történik más, mint az alapszituáció vázolása - egy ids hölgyhöz betör költözik, aki zeneprofesszornak adja ki magát - és a szereplk egyenkénti bemutatása - kicsit untat is a sok töltelék epizód -, azonban a darab második részében a cselekmény kimozdul az következetes vonalából, hiszen a pénzszállító kirablása mégsem megy olyan simán, mint ahogyan azt a betörk megtervezték, mert az ids hölgy rádöbben az igazságra. A jeleneteket most már nem az olcsó poénok és egyszer gegek határozzák meg, hanem felülkerekedik a fekete humor és kicsit letisztultabbá, homogénebbé válik az egész eladás. A banditák különbözképpen, de meghalnak, a cselekmény pedig az igazságosság felé halad. Szente Vajk a darab végére tartogatta az erejét, a beteljesülés felé egyre több vizuális effekt, bvész trükk, a zeneiség teszi felfokozottá az egész eladást. A zárójelenet pedig igazán nagyot üt: Marcus professzor egy véletlen baleset folytán a vonat alatt végzi.


Sajnos még az intenzív végjátéknak köszönheten sem leszek maximálisan elégedett az eladással. A Betör az albérlm nem kínál többet egy mozi- vagy televíziós élménynél. Ez az eladás azoknak készült, akik színházba csupán a szórakozás miatt járnak: mulattatás van a színpadon, de más nem történik. Nincs komoly jellemfejldés, összetett konfliktus és tanulság sem. De lehet, hogy néha nem árt kikapcsolni és szórakozni a szép díszletek között botladozó neves színészeken.

Szereposztás

Mrs. Wilbeforce: Halász Judit
Marcus professzor: Mucsi Zoltán
Louis Harvey: Szerednyey Béla
rnagy: Magyar Attila
Egymenet: Hajdu István
Harry: Nagy Sándor
MacDonald rmester: Pusztaszeri Kornél
Mrs. Tromleyton: Hvösvölgyi Ildikó

Alkotók

Díszlettervez: Horesnyi Balázs
Jelmeztervez: Makány Márta
Bvésztrükkök: Hajnóczy Soma
A rendez munkatársa: Fellegi Réka
Rendez: Szente Vajk

Cimkk: sznszet,
4,356,900 Huf / 14,100 Eur
Hennel Ádám a Fix HD magazin msorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövbeli tervekrl.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
Kristen Stewart megjelenését igen ers kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Barna Emporio Armani csizma
A sötétbarna szín, minségi brbl készült, enyhén koptatott modell az Emporio Armani jelentette meg.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1986-ot egy negatív szimbólummá vált katasztrófa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyékolta be, az év egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise fszereplésével pedig a Top Gun hódította a mozikat.