A farmernadrg trtnete
Munksruhbl modern divatcikk
8 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.07.22

A modern évtizedek egyik legemblematikusabb ruhadarabja, melynek els példányai még a tizenkilencedik században készültek. Korra, stílusra és nemre való tekintet nélkül mindenki viseli, végtelen számú fazonban és színben. Ez a ruhadarab nem más, mint a farmernadrág.


Az els – ma már farmernadrágként ismert – ruhadarabot 1870-ben készítette el egy szabó, Jacob Davis. Egy favágó rendelte tle a „speciális” nadrágot, mely fém szegecsekkel volt megersítve a tartósság érdekében. A szabómester a zsidó származású bevándorló és méteráru-kereskedtl, a San Franciscó-i Levi Strausstól vette meg a szükséges ers pamutszövetet. Ennek a nadrágnak az elkészítéséhez használt szövetet már a tizenhatodik században ismerték Franciaországban, Nimes városában. A speciális anyagot „serge de Nîmes” néven készítették, feltételezheten innen ered a „denim” elnevezés.

A strapabíró munkásnadrág rövid id alatt vált népszervé a fizikai munkát végz férfiak körében – az elkészítéshez szükséges fehér vitorlavászon-szövetet és kék szín ers vásznat Davis Strausstól vásárolta meg. Együttmködésük üzlettársi viszonnyá vált, amikor 1873- ban társultak és szabadalmaztatták nadrágjuk egyedi kialakítását, és a szegecselési technikát. Az eleinte Európából behozott pamutot egy amerikai beszállító váltotta fel. A cég neve „Levi Strauss & Co.” lett, a klasszikus kék farmerok pedig „Levi's” néven váltak közismertté. 1886-ban bevezették a barna brcímkét a farmerok hátsó derékrészére, majd 1936-tól a piros szövet címkét is alkalmazták. Külön érdekesség, és az akkori farmerok minségét is mutatja, hogy a legrégebbi – bár ma már hordhatatlan – farmer egy 1880-as években készült darab, amit tíz éve Nevadában találtak meg egy ásatáson. A Levi Strauss & Co. másik alapanyaga a denim mellett egy Olaszországban készült, és Genovában hajóra tett szövet. Az innen Amerikába szállított anyag nevét a Genovából kialakulva nevezték „jean”-nek.

Mg mindig nagyon npszer a
Levi's
Mg mindig nagyon npszer a Levi's

Ez az igen népszer ruhadarab egészen a huszadik század közepéig uniszex munkaruha volt. Az ötvenes években, és azután is a mindenkori, aktuális ellen-mozgalmak (ellentétek, vietnami háború, stb.) szimbolikus ruhadarabja lett, majd a hatvanas években olyan sztárok is viselték, mint Elvis, vagy James Dean. A hetvenes években vált igen népszervé, és a nyolcvanas évektl fogva kezdték el alkalmazni a denimet olyan nagy nevek is, mint Giorgio Armani, vagy Calvin Klein. 1978-tól fogva egyébként hazánk is farmergyártóvá vált, a Trapper márkanév megjelenésével, ami egészen a rendszerváltásig kiváló eredményeket ért el. A farmer napjainkra teljesen elfogadott viseletté vált, megannyi szín és fazonú fajtája létezik; st az elegánsabb kivitel darabok hordhatóak zakóval, mintegy az öltöny nadrág helyett. A farmer közkedveltségét bizonyítja, hogy minden évben 2,5 milliárd méternyi farmer anyagot használnak fel különböz célokra. A klasszikus, 3/1-es (amikor egy szál kék szövet három fehér szín szövetet keresztez) sávolykötés mellett ma már minden cég kidolgozta a saját szövési fazonját, ezek közé tartoznak például az indigoval színezett, szálkoptatott, a horzsakvel mosott, kifejezetten egyenletlenül koptatott darabok, valamint a teflonnal bevont vízálló farmerok.

Fiatalos darabok a Boss
Orange kollekcibl
Fiatalos darabok a Boss Orange kollekcibl

Az idei év kínálatában is sokféle farmert találunk. A luxus kategóriájú Ermenegildo Zegna egyaránt kínál klasszikus, világosabb szín koptatott farmert, valamint ingós darabokat. Mindezeket 50 és 70 ezer forint közötti összegért vehetjük meg, fazontól és színtl függen. A farmerok terén igen ers kínálattal szolgáló Hugo Boss továbbra is a tle megszokott minséget nyújtja: a Boss Black vonal arculata az elegáns kivitel, indigoval és egyéb technikákkal készített darabok. A férfi darabok árai 35 és 45 ezer forint között mozognak, a hölgyek 40 ezer forint körüli összegért találhatnak maguknak Boss farmert. A szakított és direkt gyrött, valamint koptatott farmerokat a fiatalos Boss Orange vonalában találjuk, ezek közül hölgyek és az urak egyaránt 40 és 50 ezer forint körüli összegért válogathatnak.

Megan Fox s Rafael Nadal
reklmozza a Armani Jeanst
Megan Fox s Rafael Nadal reklmozza a Armani Jeanst

Az Armani olcsóbb vonala, az Armani Jeans megannyi szín farmert kínál idén is: férfiak 40 ezer forinttól a 80 ezer forintos határig válogathatnak a piros, fehér, koptatott, szaggatott denimek közül, bár fleg a sötét színek dominálnak. Ezek közül majdnem mindegyik farzsebén ott díszeleg a kis acél sas. Hölgyek számára inkább a világos színek, mint a bézs, khaki, világoskék, ersen koptatott darabok meghatározóak. Ezek árai 30 ezer forinttól legfeljebb 70 ezer forintig terjednek. A középkategóriát képviseli – és így a piac nagy részét uralja – a „nagy öreg” Levi's, ahol már valamivel 20 ezer forint alatt vásárolhatunk minségi farmert. A megannyi szín és fazon mellett rengeteg szabásvonalú farmerja van az ikonikus gyártónak: a klasszikus 501, a hosszított 505, a tapadós 510, a széles szárú 527-es, és még sorolhatnánk. Az olcsóbb kategóriát képvisel Zara és H&M férfiak és nk számára egyaránt kínál farmerokat. A sötét szín továbbra is hódít, de mellette a koptatott, gyrött és szaggatott farmerok is megjelennek – férfiak számára 10- 12 ezer forintért, hölgyeknek már 7 ezer forinttól kezdve.

4,356,900 Huf / 14,100 Eur
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betölt Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttmködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
avatar
Shadow88
-
2011.07.23. 22:56
8
az igazat szlva most is van pr farmer ami elg munksruha, de ezek a mrksak tk jk
avatar
Barti33
-
2011.07.23. 19:53
7
Armani Jeans hol kaphat?
avatar
regi17
-
2011.07.23. 17:49
6
n most a rpafarmert szeretem vettem is egy tengerkk sznt a Zarban 11-rt :)
avatar
Fire
-
2011.07.23. 15:06
5
a farmerok elg szvs ruhadarabok. nem is emlkszek, hogy tnkrement volna valamelyik amit viseltem.
avatar
Xnorbi
-
2011.07.23. 15:01
4
Ma mr tnyleg az egyik legkelendbb ruhadarab :) n szinte csak farmernadrgot hordok. Az is rdekes hogy mennyi fle kaphat de mindig tudnak jat tervezni.
avatar
Nora16
-
2011.07.23. 14:55
3
Armani Jeans (L)
avatar
andy
-
2011.07.23. 14:18
2
a farmer sose megy ki a divatbl ;)
avatar
Zoldalma
-
2011.07.23. 01:52
1
Nagyon tetszik :-) a farmer a kedvenc ruhadarabom :-)
Prmium Dolce&Gabbana blzer
A YOOX új kollekcióinak a legütsebb és legegyedibb zakóját ezúttal is a Dolce & Gabbana hozza.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A rendszerváltás eltti utolsó évtizedben járunk Magyarországon, már nem diktatúra, még nem demokrácia. De ennek ellenére, vagy éppen ezért, számos emlékezetes film készült ebben az idszakban.