Ha Obama nem lťp, leminűsŪthetik AmerikŠt
Nagy zuhanŠs elűtt a rťszvťnypiacok?
MTI/TM/CNN/CNBC    2012.11.10    5 hozzŠszůlŠs

Az elm√ļlt h√≥napok n√∂veked√©se ut√°n korrekci√≥ v√°rhat√≥ a j√∂vű h√©ten a New York-i tűzsd√©n, amely ak√°r h√≥napokig is eltarthat szak√©rtűk szerint. Az S&P 500 index az elm√ļlt h√°rom napon k√∂zel h√°rom √©s f√©l sz√°zal√©kkal gyeng√ľlt. Ennek oka az, hogy az eln√∂kv√°laszt√°s ut√°n a befektetűk figyelme ism√©t a "fiscal cliff" (p√©nz√ľgyi sziklaszirt) n√©ven ismert k√∂lts√©gvet√©si kiigaz√≠t√≥ program k√∂zelgű hat√°lyba l√©p√©s√©re ir√°nyult.

Obama gyűzelme utŠn
beszakadtak a rťszvťnypiacok
Obama gyűzelme utŠn beszakadtak a rťszvťnypiacok

Az ad√≥emel√©seket √©s kiad√°scs√∂kkent√©seket tartalmaz√≥ programot rossz szemmel n√©zik a piacok elsűsorban att√≥l tartva, hogy az int√©zked√©sek recesszi√≥ba tasz√≠thatj√°k a gazdas√°got. A Sarhan Capital egyik elemzűje nem z√°rta ki annak a lehetűs√©g√©t, hogy a k√∂vetkezű idűszakban ak√°r 10 sz√°zal√©kkal is cs√∂kkenhet a New York-i tűzsde egyik leg√°tfog√≥bb, S&P 500 indexe a befektetűi bizonytalans√°gra.

Amerik√°ban gyakorlatilag befejezűd√∂tt a negyed√©ves v√°llalati gyorsjelent√©sek idűszaka, az S&P 500 indexben szereplű c√©gek d√∂ntű r√©sze m√°r ismertette ad√≥zott eredm√©nyadat√°t. Ennek alapj√°n az √∂sszes√≠tett profit 0,3 sz√°zal√©kkal maradt el az egy √©vvel kor√°bbit√≥l, ami valamivel kedvezűbb a szak√©rtűk √°ltal v√°rtn√°l. A glob√°lis √©s ezen bel√ľl az amerikai gazdas√°gn√∂veked√©s lassul√°sa elsűsorban a negyed√©ves v√°llalati bev√©teladatokban t√ľkr√∂zűd√∂tt, a c√©geknek csup√°n 38 sz√°zal√©ka k√∂z√∂lt elemzűi v√°rakoz√°sokat meghalad√≥ negyed√©ves bev√©telt, ami j√≥val kisebb ar√°ny az egy √©vvel kor√°bbin√°l.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "k√∂lts√©gvet√©si sziklaszirt" - f√©lhivatalos elnevez√©s is arra a befektetűi f√©lelemre utal, hogy a kiigaz√≠t√≥ csomag marad√©ktalan √©rv√©nyes√≠t√©se eset√©n az amerikai gazdas√°g e "sziklaszirt" sz√©l√©rűl ism√©t a recesszi√≥ szakad√©k√°ba zuhanhat. A Fitch Ratings arra jutott, hogy a legnagyobb egyedi r√∂vid t√°v√ļ kock√°zatot a vil√°ggazdas√°gi n√∂veked√©sre a radik√°lis amerikai k√∂lts√©gvet√©si hi√°nycs√∂kkentű program jelenti. USA A Fitch szakelemzűi kimutatt√°k, hogy a konszolid√°ci√≥s program int√©zked√©sei - ha val√≥ban jelenlegi form√°jukban l√©pnek √©letbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a vil√°ggazdas√°g j√∂vű √©vi n√∂veked√©si √ľtem√©t a c√©g √°ltal 2013-ra alapesetben j√≥solt 2,6 sz√°zal√©kos glob√°lis GDP-bűv√ľl√©shez k√©pest, sűt - b√°r nem ez a Fitch k√∂zponti forgat√≥k√∂nyve - recesszi√≥ba is sodorhatj√°k az Egyes√ľlt √Āllamokat √©s a vil√°ggazdas√°g eg√©sz√©t. Mindemellett Obama a nyeres√©gad√≥ √©s osztal√©kad√≥ emel√©s√©t tervezi, √≠gy t√∂bb befektetű √©rt√©kes√≠theti r√©szv√©nyeit az √©v h√°tralevű r√©sz√©ben, ami tov√°bbra is massz√≠v elad√≥i nyom√°s alatt tarthatja a b√∂rz√©ket.

A CNBC √°ltal megk√©rdezett gazdas√°gi szak√©rtűk szerint a tűzsdei zuhan√°s Obama √ļjrav√°laszt√°s√°val magyar√°zhat√≥ - hiszen a r√©szv√©nypiacok szereplűi a republik√°nus Mitt Romney programj√°ra voksoltak. Sajt√≥h√≠rek szerint Romneyt nagyon megviselte a veres√©g, a 65 √©ves egykori √ľzletember √©s kamp√°nyst√°bja biztos volt a gyűzelemben. A CNN szerint a volt republik√°nus eln√∂kjel√∂lt k√∂z√∂lte munkat√°rsaival, hogy a mostani volt az utols√≥ politikai kamp√°nya. Ugyanakkor azt is kijelentette a kamp√°nyst√°b tagjainak, hogy "nem tŻnik el a t√©rk√©prűl".

Mitt Romney a vŠlasztŠs
ťjszakŠjŠig hitt a gyűzelemben
Mitt Romney a vŠlasztŠs ťjszakŠjŠig hitt a gyűzelemben

Romney nem szorul r√°, hogy √°ll√°st v√°llaljon, mert a mag√°nvagyona √©rt√©k√©t 190 √©s 250 milli√≥ doll√°r k√∂z√∂ttire becs√ľlik. A volt eln√∂kjel√∂lt 1999, vagyis az√≥ta, hogy a Bain Capital befektet√©si c√©get otthagyva a Salt Lake City-i olimpia szervezűbizotts√°g√°nak eln√∂k-vez√©rigazgat√≥ja lett, nem kapott rendszeres fizet√©st. Ugyanakkor k√∂rnyezet√©nek tagjai nehezen tudj√°k elk√©pzelni, hogy miut√°n 21 nap m√ļlva, az utols√≥ fizet√©si csekkek elpost√°z√°s√°val megszŻnik a v√°laszt√°si appar√°tus, az √∂r√∂k menedzser t√©tlen tudna maradni. A republik√°nus politikus sz√°m√≠that r√°, hogy kecsegtetű √°ll√°saj√°nlatokkal fogj√°k megkeresni. 2008-ban, miut√°n sikertelen√ľl pr√≥b√°lkozott a Republik√°nus P√°rt hivatalos eln√∂kjel√∂lts√©g√©nek megszerz√©s√©vel, √©vi 30 milli√≥ doll√°ros felk√©r√©st kapott Julian Robertsont√≥l, a Tiger Management fedezeti alap alap√≠t√≥j√°t√≥l. A volt massachusettsi korm√°nyz√≥ azonban, mivel √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy 2012-ben ism√©t megpr√≥b√°lkozik a Feh√©r H√°z bev√©tel√©vel, elutas√≠totta a felk√≠n√°lt poz√≠ci√≥t.

A The New York Times m√°s lapokhoz hasonl√≥an √ļgy √©rtes√ľlt, hogy Romneyt, aki a v√°laszt√°s √©jszak√°j√°ig hitt a gyűzelemben, nagyon rosszul √©rintette a veres√©g, amelynek a "billegű" √°llamokban elszenvedett, fűk√©nt a kisebbs√©gi szavaz√≥k √°ltal okozott m√©rt√©ke meglepte. "Ez volt a m√°sodik alkalom, hogy versenybe sz√°llt a Feh√©r H√°z√©rt, √©s eg√©szen a legv√©g√©ig hitt benne: minden eddigin√©l k√∂zelebb ker√ľlt ahhoz, hogy megval√≥s√≠tsa apja, George √°lm√°t, akinek eln√∂ks√©gre val√≥ t√∂rekv√©se 1968-ban hi√ļsult meg" - √≠rta a lap.

Romney egy szerdai, az aktivist√°k √©s t√°mogat√≥k sz√°m√°ra szervezett esem√©nyen elismer√©ssel ad√≥zott az Obama-kamp√°nyst√°b mozg√≥s√≠t√°si k√©pess√©ge elűtt, ugyanakkor l√°that√≥an m√©ly s√©relmeket okoztak benne az ellent√°bor egyes v√°djai. Erűsen kifog√°solta azokat a hirdet√©seket, amelyek a nűk ellens√©gek√©nt √°ll√≠tott√°k be, aki semmilyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt sem √©rt egyet a fogamz√°sg√°tl√°ssal √©s az abortusszal. "Mindent beleadtunk ebbe a kamp√°nyba" - mondta a Romney a v√°laszt√°s √©jszak√°j√°n, √©s hozz√°tette: szerette volna, ha val√≥ra v√°lthatja a t√°mogat√≥i √°lmait, √©s m√°s ir√°nyba vezetheti az orsz√°got, de a n√©p m√°sik vezetűt v√°lasztott, ez√©rt mindenkit arra k√©rt, hogy im√°dkozzanak az eln√∂k√©rt. "Hiszek Amerik√°ban, √©s hiszek az amerikaiakban" ‚Äď z√°rta v√©g√ľl besz√©d√©t republik√°nus vezetű.

avatar
gery
-
2012.11.13. 15:01
5
Majd eladnak pŠrmilliů imacet ťs ennyih :D persze ez usŠn nem segŪt
avatar
Badboy
-
2012.11.12. 22:36
4
Obama nem fogja bevŠltani a hozzŠ fŻzŲtt remťnyeket, mert meg lesz kŲtve a keze rengeteg tekintetben.
avatar
Attilaa
-
2012.11.12. 18:38
3
tSas:
El kell szomorŪtsalak az apple a vŠlasztŠsok elűtt is bűven bukůban volt, szeptember vťge felť megŁtŲtte a 700$Šrt aztŠn masszŪvan ment/megy lefelť.Szerintem hirtelen nagyon megugrott ťs most korrigŠl az ťrtťke.

avatar
tSas
-
2012.11.12. 17:34
2
Akkor mŠr ťrtem miťrt esik az Apple! Nem a cťg miatt!
avatar
Andrew82
-
2012.11.11. 02:04
1
CsilliŠrdos adůssŠg lesz itt kťrem!
ElefŠntcsont szŪnŻ Tonello zaků
A YOOX a napokban egy egész üzletnyi Tonello ruhát pakolt fel a webáruházába, amik között számos remek vételt lehet találni.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
A rendszerv√°lt√°s elűtti utols√≥ √©vtizedben j√°runk Magyarorsz√°gon, m√°r nem diktat√ļra, m√©g nem demokr√°cia. De ennek ellen√©re, vagy √©ppen ez√©rt, sz√°mos eml√©kezetes film k√©sz√ľlt ebben az idűszakban.