A város Izrael gazdasági és kulturális központja
Nagyvilági élet Tel Avivban
30 hozzászólás
Szabó Zsolt    2010.07.04

A Földközi-tenger partján fekvő kettős város Tel Aviv-Jaffa (Yafo) Izrael gazdasági és kulturális központja, az ország motorja. Sokan tudják úgy, - tévesen - hogy ez az ország fővárosa. Habár valójában ez a legnagyobb város, a gazdasági központ, szinte az összes diplomáciai képviselet, nagykövetség is itt található, mégsem ez a főváros. E rang Jeruzsálemet illeti. Gyakran állítják szembe összehasonlításként Jeruzsálemmel az örök riválissal. Az egymástól alig 60 km-re lévő két város valóban éles kontrasztja egymásnak, két külön világ. A magaslaton épült, vallásos, konzervatív Szent város a hagyományt, a gyökereket képviseli, a szellemiséget és az örökkévalóságot jelképezi. A tengerparti, fiatal Tel Aviv szinte mindenben az ellentéte: a világi élet, az anyagi valóság, a szórakozás, örömök városa, a kultúra, a zene, a tánc, a divat otthona, a pénzügyi és gazdasági élet központja.

Tel Aviv partjai Jaffa felől
nézve
Tel Aviv partjai Jaffa felől nézve

A repülővel érkező látogató már a magasból szemügyre veheti a parton hosszan elnyúló fekvését, a belvárosi irodatornyokat, a tengerparti luxushoteleket, külvárosi lakónegyedeket. A Közel-Kelet egyik legmodernebb világvárosába érkeztünk. Valóban modern, városképét a mind magasabbra törő, gombamód szaporodó toronyházak határozzák meg. Nem ez a kép tárul elénk ha dél felé, a régi városrész, Jaffa felé tekintünk. A látvány leginkább egy keleties jellegű, középkori város képét nyújtja, épületei, kövei eseményekben gazdag történelméről árulkodnak.


A zsidó hagyomány szerint Noé fia, Jáfet alapította és nevezte el Yafonak, amely héberül gyönyörűt jelent. A görög mitológiában a sziklához láncolt Andromédát ezen a helyen mentette meg a hős Perzeusz. Jónás is itt szállt hajóra, majd „kötött ki” a cethal gyomrában, hogy aztán az isteni akaratról elmélkedhessen (Jónás 1) és Péter a város egyik házában támasztotta fel Tabitát, Simon tímár lányát (Ap. Csel.9. 36-43). Az egyiptomi birodalom része volt, majd filiszteusok telepedtek le, később Dávid foglalta el, fia Salamon itt hajózta be a templom építéséhez szánt cédrusokat. Jött Heródes, majd az arabok uralkodtak, itt kötöttek ki a keresztesek és Oroszlánszívű Richárd, járt erre Napóleon, török, majd brit fennhatóság alá került, arab és zsidó befolyásoltság váltotta egymást, végül Izrael 1948-ban elfoglalta és két év múlva Tel Aviv-Yafo néven a két várost egyesítette.

Jaffa kis utcái a múltat
idézik
Jaffa kis utcái a múltat idézik

Látnivaló, nevezetesség akad bőven: híres kolostorok, mecsetek, Napóleon ágyúi, Simon tímár háza, a török óratorony, múzeumok, képtárak, a művésznegyed és még sorolhatnánk. Árnyékot adó, nyáron is hűs utcácskáiban kis bazárok, galériák, kávézók, éttermek váltják egymást, a város szívében pedig művészeti és szórakoztató központot találunk. Hajdan keresztesektől, zarándokoktól, kereskedőktől nyüzsgő, forgalmas kikötőjében ma már csak néhány öreg bárka ring, ódon épületei bámulnak a tengerre. Látványa főként hajnalban megejtő, titokzatos. Erre járva időutazást tehetünk a régmúltba, hangulata visszarepít bennünket a varázslatos kelet mesevilágába. Az öbölben Androméda sziklája emelkedik ki a a tengerből. Innen, a tengerparton észak felé sétálva az új városrész tornyai tűnnek fel.

Amíg Jaffa a múltat, a történelmet képviseli, Tel Aviv a jelen, a fiatalság városa. A Jaffából kitelepült zsidók kezdték építeni 1909-ben és Tel Avivnak (tavaszdomb) nevezték el a cionizmus megalapítója, a budapesti születésű Herzl Tivadar egyik regényének címe alapján, de Ezékiel könyvében is szerepel (3:15). A dűnék közé épített első házakból néhány évtized alatt virágzó nagyváros lett. A napjainkban is dinamikusan fejlődő városnak 390 ezer lakosa van, amely valójában közel 3 millió, a teljesen egybeépült elővárosokkal együtt. Így a statisztikákban második legnagyobbnak feltüntetett település gyakorlatilag magasan az első. Magasba törő toronyházak, modern bevásárlóközpontok, luxusszállodák, éjszakai klubok, tengerpart, strand. Mindig pezsgő, élettel teli város.

Tel Avivban minden napszakban
pezseg az élet
Tel Avivban minden napszakban pezseg az élet

Ami elsőre feltűnik, az a járókelők sokfélesége, jókedve, fesztelen viselkedése, sokszínű, lezser öltözködése. Nagyon sok turista, vendégmunkás, átutazó zarándok és a helyiek alkotják ezt a nyüzsgő, multikulturális egyveleget. A héberen kívül sokféle nyelvet -köztük magyart is- hallhatunk, a világ minden tájáról érkeztek ide letelepedők és a glóbusz legtávolabbi szegletéből is jönnek látogatók. Az utcákon megszokott a géppisztolyos katonák látványa, melyek között feltűnően sok lány is van. (Nekik nem három, „csak” két év a kötelező idő). A helyiek nagyon segítőkészek, lelkesen adnak felvilágosítást még akkor is, ha ők sem tudják pontosan merre is kell menni. Ezen ne bosszankodjunk, inkább többször érdeklődjünk. Csomagunkat ne hagyjuk őrizetlenül, ha mégis megtennénk hamarosan megkérdezik miénk-e a poggyász és udvariasan megkérnek hogy mindig legyen mellettünk. Ne feledjük, Izraelben vagyunk, nem tudni mit rejt egy gazdátlan csomag. Bevásárlóközpontokba, forgalmasabb épületekbe is csak átvizsgálás után léphetünk be, akár táskánkba is belenézhetnek, de tudnunk kell, ezt a mi biztonságunk érdekében is teszik. Játszani nagyon szeretnek, népszerű játék a kávézókban, kiülőkben -sokszor tétre is- játszott shes-besh, ami nálunk backgammon néven ismert. Közlekedésében kulturált, a gyalogosokra is figyelnek, elég megállni a járda szélén, már a következő autó előzékenyen átenged. A tömegközlekedés itt (mint ahogy egész Izraelben) a buszt jelenti, melyek tiszták, kényelmesek, ülőhely szinte mindig van. Ugyanilyen viteldíjért választhatjuk az egyéni vállalkozásokban működő 7-9 személyes kisbuszokat, a sherutokat is, ezeket bárhol leinthetjük és bárhol ki is szállhatunk. Szálláshelyet könnyen találunk, a méregdrága luxushotelektől az olcsó hostelekig bőséges a kínálat. Nemzeti valutájuk a shékel, de dollárral is szinte mindenütt fizethetünk. A város klímája egész évben kellemes, napos, a forró nyár sem kibírhatatlan, az épületek, üzletek, a buszok is légkondicionáltak és a tengerpart is enyhülést nyújt a forróságban.

Habár Tel Avivban nincsenek műemlék épületek, történelmi emlékekben sem bővelkedik, mégis érdekes, izgalmas város. Hangulata különleges, dinamizmusa magával ragadó. Ízig-vérig kozmopolita nagyváros, amely sajátságos módon némi kisvárosi jelleggel párosul. Az impozáns toronyházak és luxushotelek mellett az emberléptékű utcákban túlnyomórészt 2-3 emeletes épületek sorakoznak. A lakóházakkal, üzletekkel beépített, állandóan népes főutcái sem túl szélesek, mégsem tűnnek túlzsúfoltnak, a sűrű forgalom ellenére levegője is tiszta. Arculata vegyes képet mutat. Egyesek szerint zajos, nyüzsgő, nem túl szép, városképe kissé rendezetlen. Új városként elsősorban a hatékonyságot és nem az esztétikát szem előtt tartva fejlődött és a világ minden tájáról érkező betelepülők is otthoni stílusban kezdtek építkezni. Építészeti egysége csak napjainkban kezd kialakulni. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) mégis megfogja valami a szemlélődőt, a városnak egyedi hangulata van ami magával ragadja az ide látogatót. Keleti jellegű európai stílus amerikai vonásokkal. Talán e három összetevő adja a város jellegzetességét.

Modern felhőkarcoló az üzleti
negyedben
Modern felhőkarcoló az üzleti negyedben

A buszpályaudvarról a tenger felé a forgalmas, üzletekkel beépített Allenby utcán indulhatunk el. A bal oldalon magasodik a Shalom- (Béke) torony 35 emelete. A 140 m magas panorámatetőről az egész város belátható. Hamarosan a tengerparttal párhuzamos, még mozgalmasabb Ben Yehuda utcába érkezünk. Hostelek, boltok, kávézók mindkét oldalon. A parton luxushotelek sorakoznak (Hilton, Carlton, Sheraton, Dan Panorama és még megannyi) és az Operaház jellegzetes épülete tűnik fel. Üdítő látványt nyújt a sétány, pálmafákkal, éttermekkel, szórakozóhelyekkel és a (márciustól novemberig) népes strannddal. Szinte a város egész partvonala homokos szabadstrand, zuhanyzókkal, árusokkal, napágyakkal. A parttól keletre, a város felé indulva a Dizengoff utcát keresztezzük, ezen dél felé, -elegáns áruházak és étkezők között- haladva a Tűz és Víz szökőkútjához, majd a Dizengoff center hatalmas bevásárlókomplexumához érkezünk. Innen rövid sétával érjük el a Rotschild Boulvard üzleti negyedét. Bankok, pénzügyi székházak sokasága, az izraeli bankvilág központja, a város legelegánsabb része. Ennek közelében találjuk a fiatalság legkedveltebb utcáját, a Sheinkint. Divatcégek üzletei és elegáns kávézók váltják egymást. Itt összpontosul minden ami lázadó, divatos, önkifejező, innen indul el minden ami menő, trendi.

A város ék-i részében, Ramat-Gan-ban magasodik Tel Aviv legmagasabb épülete, az Azrieli center 49 emeletnyi ikertornya, amely hamarosan egy harmadikkal is bővül majd. Ebben a komplexumban működik a Gyémánttőzsde és a Gyémántmúzeum is. (Az ország egyik legfontosabb iparága a gyémántcsiszolás és kereskedelem.) Ezeken kívül még nagyon sok érdekesség várja a látogatókat: múzeumok, emlékházak, színházak, kiállítóttermek, a Függetlenség Csarnoka, a Carmel piac, a Yemenita negyed. És természetesen a rendkívül nagyszámú szórakozóhely... Tel Avivot nem véletlenül tartják a szórakozás, a bulik városának. „A város amely sohasem alszik” hirdeti büszkén magáról. Ez valóban így van: éjszakára még jobban felpezsdül az addig is mozgalmas világ, a város minden része hangos az élettől, a diszkók, a bárok megtelnek, strandpartik, mulatságok, hajnalig tartó örömködés, zene, tánc veszi kezdetét. Ez alól még a Shabbat sem kivétel, amikor péntek este véget ér a hét és az egész ország pihenni tér, itt ekkor mulatságok, összejövetelek, felhőtlen szórakozás, élénk társasági élet kezdődik. Fáradalmainkat az újabb városrészek nagy zöldterületei és parkjai által nyújtott nyugalomban, a kis Yarkon folyó lombos ligetei csendjében, vagy a tengerpart homokján pihenhetjük ki.

Tel Aviv a Yarkon folyó felől
nézve
Tel Aviv a Yarkon folyó felől nézve

Aki kozmopolita hangulatra, nemzetközi közönség által látogatott vérbeli partykra vágyik, a soha meg nem álló, pezsgő életformát szereti, annak ez a város kihagyhatatlan, mindig vissza akar majd térni. Aki nem ilyen „műfajra” vágyik, annak is tartogat kellemes meglepetéseket, megtalálhatja szépségét, érezni fogja vonzerejét. Egy biztos, amikor a tenger felett hazafelé repülünk, visszatekintve már nemcsak épületeit, hanem az élő várost fogjuk látni, amely olyan élményekkel, szép emlékekkel ajándékozott meg bennünket, melyek örökre velünk maradnak.

(A szerző Tel Avivban élt)

7,910,400 Huf / 25,600 Eur
9,857,100 Huf / 31,900 Eur
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Kristen Stewart megjelenĂ©sĂ©t igen erős kritikák szokták Ă©rni, lezser, könnyed, laza hĂ©tköznapi viseletei miatt. SzĂĽletĂ©snapja alkalmábĂłl egy rövid összeállĂ­tást olvashattok a legemlĂ©kezetesebb ruháirĂłl.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
avatar
Bonanza
-
2010.07.17. 14:30
30
Dél Afrika egy nagyon alja hely... naponta 50 embert gyilkolnak meg, még szerencse hogy a VB-n nem lett semmi komolyabb akció. Pedig tudjuk ott is vannak szélsőséges szervezetek, és a Police nem áll a helyzet magaslatán.
avatar
Spotson
-
2010.07.15. 15:16
29
Blackjack: Éppen ez az. Rengeteg hely van ami veszélyesebb mint Izrael. Dél Afrikát én nem is értem, hogy engedték hogy ott rendezzenek VB-t? Ott olyannyira nincs közbiztonság, hogy a szurkolóknak se tanácsolták hogy este nagyon mászkáljanak, mert bármi történhet. Emlékezetes volt az a tavalyi hír, mikor a VB-t biztosító cég azt ajánlotta a focistáknak, hogy a szállodán kívül golyóálló mellényt viseljenek.

Walther: Pokolgépet robbanthatnak Moszkvától kezdve Londonig bárhol (tették is). És ezekben az országokban nincsenek ilyenre úgy felkészülve mint Tel Avivban.
avatar
lbzs90
-
2010.07.14. 16:37
28
annacska: Igen, sok helyen jártunk, az egyik barátom aki a csoportunkban volt történész, és ismerte is jobban ezeket a Bibliai helyeket. Ha valaki készül menni Izraelbe akkor mindenféleképpen körtra menjetek, lehetőleg csoportban és profi idenegvezetővel.
avatar
Walther
-
2010.07.14. 15:29
27
Lehet hogy igazatok van (és akkor ez jó is) de én még így is félnék. Jobb kis lopásoktól tartani mint attól ha valaki pokolgépet robbantgat a nyílt utcán.

avatar
Karessz
-
2010.07.12. 14:33
26
Adri: na ehhez képest Tel Aviv azt hiszem nem olyan veszélyes :) én szívesen elmennék oda ha lenne több pénzem, egy ilyen 2 hetes körútra, ahol végig lehet menni a történelmi helyeken is... de azért megnézném Tel Aviv fashion részét is :p
avatar
Adrihanna
-
2010.07.11. 01:09
25
nem csak dél afrikában. képzeljétek, múltkor néztem egy páncélautókról szóló amerikai dokumentum filmet. gyerekek.. nagyon durva volt. délamerikába az egyik országba (sajna nem emlékszem). minden második embernek páncélozott autója van :O és még abból is kiszednek, ha nem golyóálló az üveged.. :S yo nem? ideális hely bármilyen célból is vagy ott =)
avatar
Blackjack
-
2010.07.10. 22:39
24
Spotson lehet igazad van, csak sztem 10-ből minimum 8 ember másként gondolná (és ezt kivetítené az egész térségre) pedig aki nézi a VB-t meg a híreket az hallja hogy Dél Afrikában mekkora nulla a közbiztonság :S
avatar
Spotson
-
2010.07.10. 11:51
23
Lafleur: kicsit eltúlzod azt hiszem. Az igaz hogy Izrael veszélyeztetve van, de manapság melyik erős hatalom vagy állam nincs? Vagy szerinted Tel Aviv jobban fenyegetett egy terrortámadásra mint New York? Izraelben nem Tel Aviv meg ezek a nagyvárosok a veszélyesek, hanem a határmenti kis települések, ahol nincs ilyen biztonsági erő. De a turisták meg nem ilyen helyekre mennek, hanem ált. Jeruzsálem vagy Tel Aviv.
avatar
annacska
-
2010.07.09. 12:11
22
lbzs90: És miket láttál ott? Nagyon sok Bibliai helyszín van Jeruzsálemben, azokat megnézted? :)
avatar
alawa
-
2010.07.09. 10:50
21
ha ellátogatnék Tel Avivba mindenképpen elsőként a Sheinkint nézném meg... :) szóóval igen Szeki mindenki más :)
avatar
Szeki
-
2010.07.09. 09:38
20
Lbzs: de ez nem is baj, mert nem mindenki a régiségeket szereti, vannak akiket inkább a modern dolgok fognak meg.. És ha Tel Avivban mindkettőre van példa akkor mindenki megtalálja hogy hol töltse el az időt.
avatar
lbzs90
-
2010.07.08. 14:40
19
Blackjack: üdülni voltam.Nem csak Tel Avivban hanem továbbmentem Caesarea-ba. Jól írja a cikkíró hogy Tel Aviv nagyon szegény tradicionális dolgokban, nincsenek még műemlékek sem, úgyhogy érdemes továbbmenni Názáretbe vagy más városokba ahol vannak történelmi dolgok.
avatar
Blackjack
-
2010.07.08. 11:36
18
Lbzs jó útra térsz? :) Nem is tudtam hogy voltál Izraelben, mit csináltál ott? Lelepleztél valakit? :D
avatar
crosswind
-
2010.07.08. 09:16
17
Sziasztok! Grat a magazinhoz, nagyon színvonalas Hejjj! :)
avatar
fenyvesipeti
-
2010.07.07. 13:23
16
Adrihanna nem csodálom, szép hely... főleg az utolsó kép. Amelyik városban folyó folyik az csak szép lehet!
avatar
Adrihanna
-
2010.07.06. 14:49
15
na meg tudod itt mindenki benne van a buliba =S sajnos.. de tisztelet a kivételnek, aki tényleg a jó oldalon áll és rendesen szolgál a biztonság érdekében.. hát nem tudom, nekem nagyon sok ismerősöm jár ki, azt mondják, hogy nincs kint veszélyérzetük Izraelben.. =) egyet tudok mondani: Békesség legyen Izraelen! =))))
avatar
lbzs90
-
2010.07.06. 12:24
14
Adrihanna: Egyetértek, én egy nagyon jófej és normális ember vagyok. :)

A bűncselekmények ott valóban ritkábbak, hiszen egy rablót eléggé visszatarthat hogy minden utcasarkon puskás katonák masíroznak. Mivel Izrael kis állam, nincs nagy területe, ezért sokkal jobban tudja magát védeni, mint más nagyobb országok. Itt Budapesten ha akarnák se lehetne mindenhova rendőrt állítani, mert nincs annyi ember a rendvédelmi szerveknél ahány kerület/utca van.
avatar
Marci20
-
2010.07.05. 21:56
13
Lafleur: Akkor elmondható hogy a mindennapokban biztonságos a város? Ti mikor ott jártatok nem féltetek?
avatar
gabesz21
-
2010.07.05. 19:46
12
Jah:D Lbzs-nek tetszik egy cikk, ez már csodaszámba megy. :P

Biropeti: komolyan? sejtem a nagy katonai erő miatt lehet ez.
avatar
biropeti
-
2010.07.05. 19:07
11
Lafleurnak igaza van, egész Izrael fenyegetettségben él, de ott már ezt elfogadták az emberek - éppen ezért a kisebb bűncselekmények viszont nagyon ritkák.
avatar
Adrihanna
-
2010.07.05. 17:53
10
sztem tökyo hogy Ibzs90-nek tetszik. =)))) tökyo. szerintem biztos, hogy ő is egy nagyon jófej ember és tök normális. =))))) én szerintem Ő még nagy trendolvasó lesz.. sőt lehet, hogy felemelkedik a sok megaláztatás után és kritikus lesz :))) tökyo munka (szívesen csinálnám, de még kell tanulni hozzá)

hát ha nem Borabora, akkor megteszi Tel Aviv is ;) :P
avatar
gabesz21
-
2010.07.05. 14:40
9
hát Lafleur.. minden elismerésem nekik hogy ezt meg tudtál szokni
avatar
Lafleur
-
2010.07.05. 13:52
8
Nagyon szinvonalas iras lett, jol bemutatja a varost. A biztonsagi dolgokrol annyit mondanek, hogy egesz Izraelben nagy a biztonsagi szint, foleg az utobbi evekben emelkedett meg (Gazai hadmuveletek utan). Lbzs90 te mar regen jartal ott 97 ota tortent egy smas. Ne felejtsuk el hogy a 2006-os evtol a Hamasz allando fenyegeteseket kuld Tel Avivnak, es mar a Libanoni hatartol el tudnak inditani olyan raketakat amik elerik Tel Avivot. Illetve a legiforgalom is azert van korlatozva mert 9/11 is megismetlodhetett volna. Igy viszont mar nagyon nagy a biztonsag, mivel mint ahogy a cikkben is le van irva sok a katona, illetve a lakosok is odafigyelnek mindenre. Ott nem ritka a pancelozott autok hasznalata az uzletembereknel sem. Hozzaszoktak ehhez es igy mar nagyon biztonsagos a varos.
avatar
Balumsn
-
2010.07.05. 12:06
7
Walther: nem hinném hogy a terroristáktól ennyire kéne tartani. Nem nagyon hallottam manapság terrorakciókról Tel Avivban.. Nekem képekbwn Jaffa tetszik, sztem sokkal hangulatosabb lehet mint a modern részek.
avatar
Szeki
-
2010.07.05. 09:08
6
Lbzsnek tetszett a cikk hoppá! Tüzijátékot! :D

Nekem is tetszett, mert inkább gyakorlarias dolgok voltak a cikkben mintsem száraz adatok meg földrajzi szövegelés :) az utolsó kép tényleg hangulatosnak mutatja Tel Avivot!
avatar
Walther
-
2010.07.04. 23:29
5
Nocsak Tel Aviv? Miért pont erről a városról írtok? Amúgy eléggé veszélyes hely, eddig nem nagyon ismertem, most hogy elolvastam a cikket tetszik onnan sok minden, de tuti be nem tenném a lábam oda, mert félnék a terroristáktól. :S
avatar
Marci20
-
2010.07.04. 21:34
4
Adri nem csodálom, az utolsó kép gyönyörű! Ez egy tök jó ötlet, hogy így bemutattok messzi városokat, remélm lesznek még ilyen cikkek. :)

\"Egy biztos, amikor a tenger felett hazafelé repülünk, visszatekintve már nemcsak épületeit, hanem az élő várost fogjuk látni, amely olyan élményekkel, szép emlékekkel ajándékozott meg bennünket, melyek örökre velünk maradnak. \"

Nagyon jó befejezés, grat Zsolt. :)
avatar
annacska
-
2010.07.04. 20:30
3
Nekem nagyon tetszett a cikk, Tel Aviv maga is szép (nem voltam még), de Jeruzsálem szerintem jobb. :)
avatar
Adrihanna
-
2010.07.04. 20:17
2
én ide akarok menni nászútra =)))))
avatar
lbzs90
-
2010.07.04. 19:40
1
Számomra ez a cikk a legjobb. Kezdtem azt feltételezni és ennek véleményt is adtam a másik oldalon hogy Hennel Ádám mindössze egy divatoldalt csinál (most elvonatkoztatva a HÁ-al már egy ideje fennálló nézeltérésemtől amit továbbra is tartok de ez volt a Trendmagazin.hu-ról a véleményem). Ez a cikk most erre rácáfolt, őszintén tetszett. Érződik hogy az írója volt már Tel Aviv-ban, legalábbis nagyon úgy írja le. Én egyszer, még 1997-ben voltam ott, szép emlék.Azóta már sok minden változott, épültek az új negyedek. De Jaffa ugyanaz maradt. Tetszett!

Címeres Key Largo pulcsi
Miért érdemes a német Key Largo termékeit választani? Mert fiatalosak, trendik és mérsékelt árakkal jönnek piacra.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
1987-ben Jasszer Arafat vezetĂ©sĂ©vel megindult az első palesztin intifáda, a Föld elĂ©rte az ötmilliárdos nĂ©pessĂ©get, a mozikat pedig meghĂłdĂ­totta Gordon Gekko.