NATO, EU s USA szvetsgben
Nmetorszg j biztonsgpolitikt tervez
MTI/TM    2016.05.27    0 hozzszls

Németországnak nagyobb szerepet kell vállalnia a globális biztonságpolitikai folyamatok alakításában a kormány formálódó új stratégiája szerint, amelyrl pénteken számoltak be német lapok.

A védelmi minisztérium, a külügyi tárca és a kancellária együttmködésében fejlesztett stratégia alapján Németországnak a folyamatokat aktívan alakító szereplként kell megjelennie a biztonságpolitika globális erterében, Európában pedig még nagyobb felelsséget kell vállalnia, "központi fontosságú tényezként" kell cselekednie a védelem- és biztonságpolitika területén. Továbbra is alapvet államérdek a szövetségi rendszerek fenntartása, Németországnak az EU-ba és a NATO-ba beágyazva, az Egyesült Államokkal szoros kapcsolatban kell kifejtenie a globális rend fenntartását célzó erfeszítéseit.

A legfbb német érdekek a kereskedelem és az információk áramlásának szabadsága, és az energia- és nyersanyagellátás biztonsága. A legnagyobb kihívást a nemzetközi terrorizmus, az informatikai biztonság és Oroszország "agresszív" külpolitikája jelenti - idézett két lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Kölner Stadt-Anzeiger a dokumentumból, amely szerint Oroszország az ukrajnai Krím félsziget bekebelezésével és a kelet-ukrajnai válsággócban folytatott tevékenységével "nyíltan megkérdjelezte" a második világháború után kialakított rendet.

A stratégiát a Fehér könyv Németország biztonságpolitikájáról és a Bundeswehr (a német hadsereg) jövjérl 2016 (Weißbuch zur Sicherheitspolitik Deutschlands und zur Zukunft der Bundeswehr 2016) cím dokumentum rögzíti. Az els Fehér könyv 1969-ben készült, a mindenkori német kormány biztonságpolitikájának f vonalait lefektet anyagot legutóbb 2006-ban frissítették.

Fot: Tobias Koch - OTRS
Fot: Tobias Koch - OTRS

A FAZ és a Kölner Stadt-Anzeiger szerint a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) koalíciós kormánya még a nyári törvényhozási szünet eltt elfogadja az új stratégiát. A Süddeutsche Zeitung cím lap a napokban azt írta, hogy az elkészületek nem voltak zökkenmentesek, a CDU-s vezetés védelmi minisztérium több törekvése kiváltotta az SPD-s vezetés külügyminisztérium ellenállását.

A védelmi minisztérium egyebek között kezdeményezte, hogy szélesítsék a Bundeswehr belföldi bevetésének lehetségét - és ehhez módosítsák az alaptörvényt - , és Németország álljon ki azért, hogy az uniós védelmi miniszterek tanácsát ruházzák fel ugyanolyan döntési jogkörrel, amilyennel a külügyminiszterek tanácsa rendelkezik.

A külügyminisztérium mindkét törekvést "visszaverte". A Bundeswehr belföldi bevetésének ügyében kötött kompromisszum szerint a stratégiában rögzítik, hogy a hadsereget jobban fel kell készíteni a vészhelyzetek, például terrorveszély esetére, de hangsúlyozzák, hogy a katonákat csak a rendri erk támogatására lehet mozgósítani, önállóan továbbra sem végezhetnek mveleteket. A védelmi miniszteri tanács helyzetének ügyében a külügyi tárca azzal érvelt, hogy a döntési jogkör megadásához módosítani kellene az EU mködésérl szóló szerzdést, amire nem mutatkozik lehetség. A Süddeutsche Zeitung szerint a dokumentumot ugyan elküldték tárcaközi egyeztetésre, de még mindig sok benne a zárójeles szövegrész, ami azt jelenti, hogy az adott ügyben nincs egyetértés.

A Kölner Stadt-Anzeiger szerint a dokumentumban az is szerepel, hogy a Bundeswehr egyelre nem felel meg a kor kihívásainak, fleg öreged felszerelése okoz gondot, és létszáma sem megfelel. Azonban Ursula von der Leyen védelmi miniszter a közlemúltban bejelentett több nagyszabású fejlesztést, egyebek mellett közölte, hogy létrehoznak egy új hadernemet, a Cyber/IT (CIT) nev szervezeti egységet, amely több mint 13 ezer katonából és civil alkalmazottból áll majd, és feladata az informatikai védelem lesz.

Barna Emporio Armani csizma
A sötétbarna szín, minségi brbl készült, enyhén koptatott modell az Emporio Armani jelentette meg.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1987-ben Jasszer Arafat vezetésével megindult az els palesztin intifáda, a Föld elérte az ötmilliárdos népességet, a mozikat pedig meghódította Gordon Gekko.