Az amerikaiak unjk a globlis politizlst
Npszertlen Obama klpolitikja
MTI/TM    2014.05.01    0 hozzszls

Az amerikaiak nagy része annak ellenére is azt szeretné, hogy az Egyesült Államok csökkentse világpolitikai szerepvállalását, hogy most az ukrajnai válsággal kapcsolatban Washingtonnak éppen Moszkvával kell ismét szembenéznie - derült ki az NBC televízió és a The Wall Street Journal (WSJ) közös közvélemény-kutatásából, amelyet szerdán ismertetett a konzervatív napilap.

A megkérdezettek 47 százaléka azt szeretné, ha az Egyesült Államok a mostaninál kevésbé lenne aktív a globális problémák kezelésében, és csak 19 százalék várna el Washingtontól erteljesebb fellépést. A jelenlegi állapotokkal 30 százalék elégedett. Ez jelents elmozdulás a 2001-ben mért eredményhez képest, amikor a válaszadók 44 százalékát elégítette ki az akkori amerikai világpolitikai aktivitás, 37 százalék nagyobb, 14 százalék pedig kisebb szerepvállalást szeretett volna. Az NBC és a WSJ 1997-ben és 1995-ben elvégzett mérése szerint is jelentsebb amerikai világpolitikai jelenlét mellett foglaltak állást a megkérdezettek, mint ma.

Barack Obama Dl-Koreban
Barack Obama Dl-Koreban

Az NBC és a WSJ közös felmérésének eredménye nagyjából egybecseng a Pew Kutatóközpont tavaly közölt számaival, amelyek szerint 53 százalék vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államoknak a nemzetközi porondon leginkább a maga ügyeivel kellene foglalkoznia és hagynia kellene, hogy a többi ország úgy intézze el az egymás közötti ügyeit, ahogyan tudja. Ennél az intézetnél ez az arány 1995-ben még 41, 1964-ben pedig csak 20 százalék volt. A lap idézte Barack Obama elnököt, aki hétfn Manilában védelmébe vette a diplomáciát elnyben részesít külpolitikai irányvonalát, rámutatva, hogy az Egyesült Államok az elmúlt évtizedben két háborút is megvívott, jelents anyagi és emberáldozatok árán. A The Wall Street Journal szerint a felmérések eredményei magyarázatot adnak arra, hogy miért tétovázott Obama a líbiai katonai fellépés esetében magára vállalni a vezet szerepet és miért vonakodott a kongresszus jóváhagyni a Szíriára mérend légi csapásokat.

Az amerikai elnök külpolitikájának támogatottsága 38 százalékos. Ez a kormányzása alatt mért legalacsonyabb szint. Az amerikaiak csupán 37 százalékának teszik az, ahogyan Obama az ukrajnai orosz intervencióval kapcsolatban fellép, ami 6 százalékpontos csökkenést jelent március óta. A többség ugyanakkor elismeri, hogy a Fehér Ház külpolitikai vonalvezetése "kiegyensúlyozott". Obama általános teljesítményét az amerikaiak 44 százaléka ítéli meg kedvezen. Ez ugyan 3 százalékpontos javulást jelent március óta, de szakértk szerint az elnök népszersége a pártja számára mégis veszélyesen alacsony szinten áll - mindössze fél évvel a "félids" kongresszusi választások eltt.

A 2016-os elnökválasztás lehetséges jelöltjei közül az NBC és a WSJ szerint jelenleg Hillary Clinton volt külügyminiszter áll a legjobban, a demokrata párti politikusról a megkérdezettek 48 százaléka pozitívan és 32 százaléka negatívan nyilatkozott. A republikánus oldalon Jeb Bush volt floridai kormányzó esetében ez az arány 21:31, Rand Paul kentuckyi szenátor esetében pedig 23:25 százalék. A telefonos felmérést ezer fs mintán végezték el, a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 3,1 százalékpont.

Prmium Salvatore Ferragamo utaztska

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Amikor mindenki két számmal nagyobb fels ruhát, de szk nadrágot hordott, amikor a férfiak nagy részének is nies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dúlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.