Szerinte ez volt az eddigi legjobb tallkoz
Netanjahu sikeresen trgyalt Washingtonban
MTI/TM    2015.11.11    0 hozzszls

Barack Obama amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányf a keddi izraeli sajtó szerint fátylat borított az iráni atomegyezmény miatti nézeteltérésekre, és a jövend együttmködésrl tárgyalt. A Háárec cím lap szerint Netanjahu egyenesen "felfedezte Amerikát" hétfi washingtoni tárgyalásán.

Beszámolójában a Háárec kiemelte, hogy szemben a régebbi találkozókkal az izraeli kormányf ezúttal "kiváló, st emelkedett hangulatban" hagyta el a Fehér Házat. Tizenhárom hónappal az utolsó személyes találkozó és négy hónappal az utolsó telefonbeszélgetés után a miniszterelnök szinte eufórikusan számolt be az újságíróknak megbeszélésükrl, amely az eredetileg tervezettnél háromnegyed órával tovább tartott.


"Netanjahu felfedezte Amerikát" - írta Barak Ravid a találkozóról, amelyen szerinte a vitatott iráni egyezménnyel terhelt múlt helyett a közös jövbeli tennivalókkal foglalkoztak. Az izraeli miniszterelnök saját értékelése szerint ez volt az eddigi legjobb találkozó, és ha nem is értettek egyet mindenben, de a közös cselekvésrl tárgyaltak - fzte hozzá.

Ravid feltette a kérdést, hogy az elmúlt hét évben miért kellett folyamatosan háborút folytatni Izrael legnagyobb szövetségesének elnökével? Szerinte a vitatott iráni megállapodás lezárása jó szolgálatot tett a két ország kapcsolatának, mert a nézeteltérést félretéve már harag nélkül a jöv felé nézhetnek. A sajtó értesülései szerint Netanjahu közölte, hogy a Szíriával kapcsolatos nagyhatalmi megállapodásoknak figyelembe kell venniük Izrael érdekeit. Ismét vázolta egyúttal az Izrael számára elfogadhatatlan határvonalakat: Irán nem nyithat új frontot a zsidó állam ellen a Golán-fennsíkról, és Jeruzsálem ezentúl is megakadályozza a fegyverek Libanonba szállítását Szíriából.

A két politikus megvitatta a 2017 és 2027 közötti Izraelnek szánt amerikai katonai segély ügyét is. Pénzösszegrl Netanjahu nem nyilatkozott, de helyi médiaértesülések szerint Jeruzsálem évi ötmilliárd dollárt kér, és valószínleg valahol négy és öt milliárd dollár között születik majd meg a kompromisszum. Netanjahu állítólag azzal érvelt, hogy a rakétatechnológia és a pontos célpontra irányuló fegyverek fejldése olyan anyagi kihívások elé állítják Izraelt, amelyek 2007-ben, a segélyek legutóbbi megállapításakor még nem léteztek.Megegyeztek, hogy decemberben egy amerikai bizottság utazik Izraelbe a tárgyalások folytatására. Az alku hetekig, hónapokig is eltarthat, de kölcsönös a szándék a kérdés rendezésére. Ámosz Harel, a Háárec katonai szakértje szerint jelenleg 3,1 milliárd dollár érkezik évente, de az amerikai elnökválasztás eltt álló Obama kénytelen növelni ezt az összeget egyrészt a zsidó adományozók és a befolyásos szavazók miatt, másrészt azért, mert Izrael Washington legbiztosabb közel-keleti katonai és stratégiai szövetségese.

Jelenleg az egyre növekv izraeli katonai költségvetésnek mintegy hat százalékát fedezi az amerikai segély, amely az évtizedek során folyamatosan veszített jelentségébl, mert a fejlett iparával gazdaságilag sikeres zsidó állam egyre nagyobb részben képes maga fedezni önvédelmi kiadásait - vélik a szakértk. Netanjahu Washingtonban elismerte, hogy az amerikai elnökök közül Obama járult hozzá a legnagyobb mértékben - a katonai technológiák átadásával is - Izrael biztonságához, miután a politikai vitákat leválasztotta a katonai segélyek kérdésérl.

A Jediót Ahronót cím lap kiemelte, hogy noha a katonai segély ügyeit csak 2017 végéig kell lezárni és Obama azt a 2017 januárjában felesküd utódjára is hagyhatná, de az amerikai elnök még hivatali idejében szeretne megállapodásra jutni. A lap szerint Netanjahu az alku során emlékeztetett arra, hogy Izrael csak mintegy feleannyi segélyt kap Washingtontól, mint Dél-Korea.

A palesztin kérdésben Netanjahu hangsúlyozta, hogy továbbra is a két népnek két államot ígér olyan megoldás híve, amelyben a palesztin állam fegyvertelen és elismeri Izraelt zsidó államnak, valamint közölte, hogy kész lépéseket tenni a jelenlegi feszültség enyhítésére. A Fehér Ház már nem kérte a telepépítések befagyasztását, csak a nyugalom és a stabilitás helyreállítását - derül ki a lapokból.

A Jediót Ahronót szerint Washingtonban lemondtak róla, hogy Obama idejében békeegyezmény szülessen a palesztinokkal, st még a tárgyalások újraindulását sem erltetik a következ év során. Ennek nyílt beismerése a lap szerint akkor is meglep, ha Obama eldjei sem tudtak áttörést elérni.

Anyagban kocks D&G zak
Az itt látható fekete modell talán az idei D&G kollekciók eddigi legjobb ár/érték aránnyal rendelkez zakója.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Ebben az évben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna els önálló lemezét is.