A rossz közbiztonság és a növekvő bűnözés miatt nő a kereslet a biztonsági járművekre
Nő az igény a páncélozott autókra
70 hozzászólás
Horváth Tamás, Hennel Ádám    2010.08.28

Egyre nagyobb veszélyeztetettségben élnek a tehetős emberek világszerte – említi meg több friss tanulmány. Míg a korábbi évtizedekben csak bizonyos országokból érkező megrendelések tartották el a különféle biztonsági eszközöket gyártó cégeket, addig manapság már országhatároktól függetlenül megnövekedett az igény a páncélautókra is. Dél-Amerikában, vagy éppen a Közel-Kelet egyes részein a kisebb értékű autók páncélozására is meglepően nagy az igény a rendkívül rossz közbiztonság miatt. Így nem meglepő, ha éppen egy Audi A3-as vagy egy Opel Astra is védelmi funkciókkal van ellátva.

A fejlett nyugati országokban pedig legfőképpen azok az üzletemberek vásárolnak ilyen autókat, akik tevékenységük, vagy ismertségük miatt ki vannak szolgáltatva rablótámadásnak vagy merényletnek. Most megnézzük, hogy egyes autógyártók milyen modelleket kínálnak a speciális védelmet igénylő vásárlóiknak.

A BMW több modelljéből is készített páncélozott autót. Az 5-ös BMW a bajor márka egyik legkedveltebb luxuslimuzinja, nem meglepő, hogy ebből a modellből is készült egy megerősített védelemmel ellátott biztonsági autó. Az 530i és az 550i az a két változat, amelyhez kérhetőek az extra funkciók.

Az 5-ös BMW páncélozott
változata
Az 5-ös BMW páncélozott változata

A jármű a VR4-es biztonsági szabványnak megfelelően lett elkészítve, így a golyóálló üveg véd a kézi fegyverek, pisztolyok ellen, a biztonsági üvegek 22 milliméter vastagok.

A BMW a terepjárók kedvelőire is gondolt, amikor megalkotta az X5-ös luxus SUV páncélozott változatát, az X5 Security Plust. Az előző években is elérhető volt a cég terepjárójának biztonsági verziója, ám az új változat az eddigi VR4-es biztonsági szint helyett már VR6-os értékkel rendelkezik.

Az X5-ös BMW külsőre
agresszív, az X5 Security Plus pedig komoly védelmet is
nyújt
Az X5-ös BMW külsőre agresszív, az X5 Security Plus pedig komoly védelmet is nyújt

Az új X5 Security ennek hatására már az előbb említett 5-ös BMW-nél is komolyabb védelemmel lett ellátva. Nem csupán a pisztolyoknak, de már az AK47-es gépfegyvereknek is képes ellenállni, valamint a kisebb robbantások sem okoznak gondot az autónak. A BMW szakemberei szerint az X5 a maximális biztonságot garantálja a veszélyeztetett ügyfelek számára. A Security Plus csomag az X5-ös alapárán felül mintegy 50 000 euróba (14 millió forint) kerül.

Az új Mercedes E osztály megjelenése után nem volt kérdéses, hogy a gyártó megjelenteti ezen modellek esetében is a páncélozott változatot. A Daimler szerint egyre inkább növekszik a kereslet az ilyen autók iránt, hiszen világszerte növekednek az utcai, erőszakos bűncselekmények.

Az E-Guard az 5-ös BMW-nél is ismertetett VR4-es biztonsági szabvány kitételeit teljesíti, így az autó ellenáll akár egy 44-es Magnum lövedékeinek is. Ám az E-Guard esetében lehetőség van további bővítéseket kérni, vagyis akik a komolyabb fegyverek ellen is biztonságban szeretnék tudni magukat, azok alvázpáncélozással is megrendelhetik az autót.

Nem volt kérdéses hogy az új
E Merciből is lesz Guard változat
Nem volt kérdéses hogy az új E Merciből is lesz Guard változat

Az utasfülkébe pedig adó-vevő készüléket építettek, így az utas kommunikálni tud a külvilággal, anélkül hogy ki kellene szállnia az autóból, vagy le kellene tekernie a páncélozott üvegek ajtaját. További extraként kérhető a járműbe riasztórendszer is, ami az aktiválást követően értesíti a rendőrséget, vagy azt a testőrcéget, amelyik a védett személy biztonságáért felelős.

A Mercedes E osztály két modellje rendelhető páncélozott kivitelben, az E350 és az E500. Az alapcsomag - mely a VR4-es szabvány szerinti védelmet garantálja -, az E350 esetén az autó alapárán felül 45 000 euróba (12,6 millió forint) kerül.


Aukción kelt el az Aldi-tulaj autója

Internetes árverésen, 86 150 euróért (24 millió forint) vásárolták meg azt a páncélozott Mercedest, amellyel az idén júliusban elhunyt Theo Albrecht közlekedett. Az Aldi élelmiszerlánc milliárdos tulajdonosát 1971-ben rabolták el, és 17 napig fogvatartották, így nem volt kérdéses, hogy kiszabadulása után az üzletember már jobban ügyelt saját maga biztonságára.

Theo Albrecht autója
árverésen kelt el
Theo Albrecht autója árverésen kelt el

Az 1996-os fekete, S osztályos Mercedes ma már nem egy feltűnő jelenség, azonban a jármű igen komoly biztonsági funkciókkal rendelkezik. Az autó üvegei 6,5 centiméter vastagak, így akár egy gránátvető lövedékeinek is képesek ellenállni, valamint a gépkocsinak saját oxigénellátó rendszere van, gondolván arra az esetre is, ha éppen mérgesgázzal követnék el a merényletet az utazó ellen. Ezen kívül a jármű összes ajtaja robbanótöltetekkel van ellátva, amiket akár belülről is aktiválni lehet, így a már fogvatartott utas is ki tud jutni az autóból.

Pontosan egy ilyen autóban ült Eduard Shevardnadze grúz elnök is, amikor a támadók három páncéltörő gránátot lőttek ki a járművére. Ám a páncélautója megvédte az elnököt, ugyan a Mercedes teljesen totálkáros lett, azonban az utasok kisebb sérülésekkel megúszták a merényletet.

A Jaguar hamarosan kerekedelmi forgalomba hozza a legújabb limuzinjának, az XJ-nek a páncélozott változatát, melyet Sentinel névre kereszteltek. Az autó B7-es biztonsági certifikációval rendelkezik, így a lőfegyvereken kívül akár 15 kg TNT robbanásnak is ellenáll, hiszen a járművet kevlárral és acéllal tették biztonságosabbá. Az autóban a padló is megerősített, a kerekek és a gumik is speciálisak és az átlagosnál jóval ellenállóbbak. “Azok az emberek, akik ilyen autót vásárolnak, szeretik ha biztonságban vannak a házukban és az autójukban egyaránt” - mondta Jonathan Rayner, a Jaguar egyik vezetője.

Moszkvában mutatják be a
Sentinelt - lesz rá kereslet
Moszkvában mutatják be a Sentinelt - lesz rá kereslet

A Jaguar nem véletlenül a Moszkvában megrendezett autó show-n mutatja be a Sentinelt. Az orosz fővárosban egyre gyakoribbak a gazdag emberek elleni támadások, emlékezzünk csak a magyarországi kötődésekkel is rendelkező Sábtáj Kálmánovics elleni merényletre. Az izraeli-orosz milliárdos üzletember többek között a Szpartak Moszkva kosárlabdacsapat tulajdonosa volt, ám emelett számos egyéb üzleti vállalkozást irányított Oroszországban.

Sábtáj Kálmánovics
Sábtáj Kálmánovics

Kálmánovics Moszkva városközpontjában haladt éppen a Mercedesével, amikor az ismeretlen bérgyilkos egy sorozatot adott le az autójára. A 60 éves üzletember a helyszínen meghalt, sofőrjét életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Minden bizonnyal egy ilyen támadás kivédhető lehetett volna, ha az autó karosszériája páncélozott.

Kálmánovics Mercedes S
limuzinja nem volt páncélozott
Kálmánovics Mercedes S limuzinja nem volt páncélozott

 


Kivédhető lett volna Fenyő János halála is

Fenyő János, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatója ellen 1998. február 11-én követtek el merényletet. Az üzletember éppen a Rózsadombon található Vico székházból haladt be a városba délután fél hatkor, amikor a Margit-híd budai hídfőjénél a csúcsforgalomban a piros lámpa megállásra késztette a Mercedes S600-as gépkocsiban utazó Fenyőt. Ekkor jelent meg az elkövető, aki közvetlen közelről egy egész sorozatot adott le a géppisztolyából, majd gyalogosan elmenekült. Fenyő János a helyszínen életét veszítette.

Fenyő János (balra) 1996-ban
Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitánnyal a Magyar
Újságírók Országos Szövetségének díszvacsoráján
Fenyő János (balra) 1996-ban Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitánnyal a Magyar Újságírók Országos Szövetségének díszvacsoráján

Fenyő János kezdetben divatfotósként dolgozott, majd videókölcsönzéssel, aztán pedig különféle sajtótermékek kiadásával szerezte vagyonát. A 90-es években a Vico hatalmas médiabirodalommá nőtte ki magát, a portfólióba 13 lap tartozott, köztük az akkoriban rendkívül erős politikai-gazdasági hatalommal rendelkező Népszavával az élen, valamint a kiadó berkein belül futott a piacvezető Nők Lapja is. Fenyő János igazi médiacézár volt, aki rendkívüli tehetséggel igazgatta a tulajdonában lévő médiumokat. A vagyonos cégvezérnek a nagy befolyása miatt sok ellensége volt, éppen emiatt testőrökkel vette körül magát és családját, ezért is érthetetlen, hogy a merénylet napján miért utazott egyedül az autójában.

Az üzletember meggyilkolása után a cégbirodalmat eladták, értékét akkoriban (1998) mintegy 15 milliárd forintra becsülték, vagyis a Vico vezetője az ország egyik leggazdagabb embere volt. Az értékesítés során eladásra került a médiaportfólió, a rózsadombi Vico székház, illetve Fenyő János hatalmas hegyvidéki villája is. Fenyő három nappal halála előtt tudta meg, hogy feleségétől fia fog születni. Kristyán Judit - aki a Vico eladása után több milliárd forintos örökséget kapott - a férje tragikus halála után az Egyesült Államokba ment, jelenleg is ott neveli gyermekeit.

Magyarországon leginkább a Köztársasági Őrezred vásárol biztonsági autókat a védett közjogi személyek biztonságos szállítására. Legutóbb 2008-ban költöttek el több mint 300 millió forintot az autópark fejlesztésére. Ebből a pénzből három páncélozott A8-as luxuslimuzint és öt Q7-es luxusterepjárót vásároltak. Ilyen autóval utazik a miniszterelnök, a köztársasági elnök és a hazánkba látogató külföldi államfők is. Minden egyes páncélozott autó legfontosabb erénye, hogy külsőleg szinte semmiben nem különböznek az alap társaiktól, így például két autóból álló konvoj esetén a támadók nem tudhatják, melyikben utazik a védett személy.

2,904,600 Huf / 9,400 Eur
3,399,000 Huf / 11,000 Eur
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betöltő Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttműködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
avatar
biropeti
-
2011.08.18. 19:15
68
Izraeli autóbuszra lőttek az egyiptomi határnál

Rálőttek egy izraeli autóbuszra csütörtökön az egyiptomi határ közelében. A rendőrök heves tűzharcba keveredtek a támadókkal, több halálos áldozat is van.

Az izraeli katonai rádió szerint a tűzharc halálos áldozatai közül ketten a terrorcselekményt elkövető kommandó tagjai voltak.

Az egyiptomi határ közelében, automata fegyverekkel és egy páncéltörő rakétával végrehajtott, két egymást követő merényletben legkevesebb tíz ember sebesült meg a buszok utasai közül, és - a Jediót Ahronót című lap értesülése szerint - öten belehaltak sérüléseikbe.
MTI

Már a buszokat is páncélozni kéne?
avatar
Szeki
-
2011.08.08. 14:27
67
Szlovàkiában is jó lehet a helyzet ha az út mellett bazookával várakoznak a megfelelő célpontra.. :/
avatar
Fire
-
2011.08.08. 13:07
66
Kegyetlenül nagy szerencse, hogy csak súrolta az autót a páncéltörő rakéta. Ha a tankot átlövi, akkor egy páncélozott autóval gond nélkül végez.
avatar
fenyvesipeti
-
2011.08.07. 18:37
65
Aki páncélozott kocsival jár annak valószínűleg vaj van a füle mögött... Ezt kár a közbiztonságra fogni, inkább maffialeszámolásnak hívnám.
avatar
gabesz21
-
2011.08.07. 13:37
64
az a vállalkozó se véletlen ment páncélautóval :D
avatar
Bernie
-
2011.08.06. 19:34
63
Szlovákiában itt tart a közbiztonság..
avatar
gery
-
2011.08.06. 17:47
62
Durva!
avatar
Adrihanna
-
2011.08.06. 15:56
61
én nem tudom de az tuti hogy nem fényes a helyzet :S
avatar
Ricsiboy
-
2011.08.05. 20:45
60
Húha szerencséje volt :O
avatar
Badboy
-
2011.08.05. 20:12
59
Adri: reméljem nem ez van a háttérben :S de honnan szeretnek tankelhárítót? :/
avatar
Adrihanna
-
2011.08.05. 19:29
58
ijuuuuj :S ez nagyon durva.... hogy szeretnek minket a szlovákok... pffff...
avatar
horvath_tamas
-
2011.08.05. 15:07
57
Rakétával lőttek a magyar vállalkozó páncélozott autójára, de megúszta

Galánta – Egy páncéltörő formájában legyintette meg a halál szele azt a magyar vállalkozót, akivel bérgyilkosok akartak végezni a szlovákiai Galánta közelében.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/raketaval-lottek-a-magyar-vallalkozora-2060526
avatar
Fire
-
2011.07.08. 21:23
56
Olyan katonai páncél autók is vannak( irakba, afganisztánban használatosak) amely alatt ha bomba robban, a kialakításának köszönhetően semmi baja nem lesz max a kereke megsérül, nem páncélozott esetében darabokba robbant volna.
avatar
Badboy
-
2011.03.31. 16:59
55
Torpedo ezt már elég sokszor megígérték..
avatar
Torpedo
-
2011.03.31. 13:23
54
Már csak a szlovák legfelsőbb bíróság döntésén múlik, hogy Jozef Roháčot kiadják-e Magyarországnak. A rendőrök nem árulták el, miért körözik, de az RTL híradója szerint nagyon valószínű, hogy a Patkány becenevű szlovák férfi ölte meg tizenhárom éve Fenyő János médiavállalkozót.

Az RTL Klub híradójának információi szerint [1] elképzelhető, hogy megtalálták Fenyő János gyilkosát, és az is kiderülhet, ki volt a felbujtó.

http://index.hu/bulvar/2011/03/30/roha_olhette_meg_fenyo_janost/
avatar
SzalaiGabor
-
2010.10.09. 22:41
53
Torpedo: Fenyő János erőszakos ember volt, úgy is halt meg...
avatar
suvitomi
-
2010.09.24. 13:10
52
kantorjozsef: szerencse hogy ma ilyenekről nem nagyon hallani, igaz helyette van sok kis bűncselekmény rablások pl ami ugyanúgy baj.. :S
avatar
Chewaa
-
2010.09.19. 23:40
51
Theo Albrecht autoja nem semmi. nem mai csirke mar a kocsi de nagyon sokat tud!
avatar
biropeti
-
2010.09.19. 21:17
50
\"Elszabadult a pokol! - Már az utcára sem mernek kimenni az emberek a fővárosban, Athénban

A görög gazdasági válság egy iparágnak különösen jót tett: a tőzsdén forgó biztonságtechnikai cégek árfolyama a növekvő bűnözés miatt szépen menetel felfelé. Az ágazat legnagyobb hazai szereplője, a görög Pyrsos idén 25%-os bevételnövekedést vár - írja a Bloomberg.

(...)

A vállalat fejlesztette páncélautó flottáját, így már az AK-47-es golyózáporának is ellenáll, mely Tsaoussis szerint egyre közkedveltebb fegyver a rablásoknál. A Pyrsos meglehetősen optimista a kilátásokat illetően, a menedzsment idén 25%-os bevételnövekedéssel számol. \"

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=138663&is=1
avatar
Benny
-
2010.09.16. 21:07
49
Magyar rendőrség.. Kb ennyit is ér.
avatar
gabesz21
-
2010.09.10. 11:10
48
Mihály sztem lopás ellen is jobban védnek mivel az ajtók is megerősítettek.. meg bele kell tenni a pajzs technológiát az minden kocsit megvéd.
avatar
Shadow88
-
2010.09.09. 18:08
47
Na akkor Garamvölgyi igérete nem teljesült... :/
avatar
Torpedo
-
2010.09.02. 00:25
46
Bartha Szabó József írt egy kiváló szösszenetet a témában még 2005-ben.

* * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * *

Ki lövette le Fenyőt?

Fenyő János úgy halt meg, hogy nem teljesült nagy álma. Volt valaki, akiben emberére talált. Kölcsönösen gyűlölték egymást. Az akkor még feltörekvő tévémogul csapata, kapcsolatok ide vagy oda, Fenyőt többször is visszavonulásra késztette...

Néhai, nem barátja, tanácsadója mondja: Fenyő Jánosnak több biztonsági őre volt, mint újságírója. A Népszava állam volt az államban.

Esténként az irodájában pártmogulok, vezérigazgatók és bankelnökök vendégeskedtek. Többen ültek az asztalánál, mint ahányan elmentek a temetésére. A Kozma utcába sem az MSZP, sem az SZDSZ nem küldött koszorút. Az MSZP élcsapatából nem hajtottak fejet előtte. Az SZDSZ-t is „csak” Fodor Gábor képviselte. S tán Pető Iván… - Bennük volt tartás, betyárbecsület – így is mondhatnánk…

Nagy Sándor, az MSZOSZ-elnöke soha nem bocsátotta meg, hogy a megállapodás ellenére, becsapva őt, gyakorlatilag ingyen lenyúlta a szakszervezetektől a Népszavát. Majd a szakszervezeti birodalmon kívüli a Nők Lapját is - de ezek már más ellenségeket vonzottak...

Az igazi háború azonban a tévé volt. Fenyő úgy halt meg, hogy nem teljesült nagy álma. Volt egy ember, akit Nagy Sándornál is jobban gyűlölt. A producert, az akkor még feltörekvő, azóta befutott mindennapos tévést.

Fenyőnél a pisztoly mindhalálig ott volt. A kocsiban, a kesztyűtartóban is. Ha ivott, ha nem, csendes este előkapta, és mindig ugyanaz a producer jutott az eszébe:

- Lelövöm azt a disznót!

Nem tudjuk, azóta sem: lelövetette volna-e a neves producert? Nem bizonyítható, miként az sem, hogy elébe mentek-e?

Őt lőtték le!

A Kozma utcában temették…

Fenyő János nem tisztelt senkit és semmit! Nem félt senkitől és semmitől! Elérte azt, amiben senki sem hitt. Azt gondolta, minden helyzetben meg tudja védeni magát, akár fizikai erejével, akár csavaros eszével, de mindenekelőtt azzal, hogy nagyon jól ismeri a magyar valóságot.

Mégis: 1998. február 11-én este 17 óra 44 perckor a Margit híd budai hídfőjénél a magát mesterlövésznek tartó Fenyő Jánosba húsz golyót eresztett egy bérgyilkos...

A rendőrség állítóag már tudja, hogy ki ölte meg Fenyő Jánost, és komoly bizonyítékai is vannak. Garamvölgyi László kommunikációs igazgató szerint a rendőrség a felbujtót is ismeri, ám mint mondta, \"ott a bizonyítás kissé problémás\".

Az ezredes szerint heteken, vagy legkésőbb 1-2 hónapon belül pontot tesznek a nyomozás végére.

Garamvölgyi végül így fogalmazott:

- Hhivatalosan mondom, hogy a finisénél tart az ügy.

Biztos igazat mondott: - vak is meglátja...
Bartha Szabó József
avatar
Adrihanna
-
2010.09.01. 23:54
45
vezetni olyan jó =) én nő létemre nagyon szeretek (kivéve apa mellett mert hát izé nem tetszik neki a technika.. de ő profi szóval bizti igaza van.. de másoknak tetszik)
és páncélozottat izgis is vezetni
tuti h tesztelném folyton.. keresném a helyzeteket.. =P
avatar
kantorjozsef
-
2010.09.01. 23:45
44
Emlékszem Fenyő Jánosra... Nagyon gyorsan gazdagodott meg, máig nem tudni igazán honnan. Azt nem tudtam hogy fotós volt, mert mikor közismert lett, már üzletemberként lehetett ismerni.

Személyesen nem ismertem, de azt tudom hogy kemény ember volt, aki szeretett élni.

A halála akkoriban sokkoló volt, mivelhogy (a kicsiknek mondom) a 1990-es években Budapesten egy elég komoly maffiaháború zajlott.. Pokolgépes robbantások az utcán, lelőtt vállalkozók stb.

Nem semmi idők voltak!
avatar
Bonanza
-
2010.09.01. 16:02
43
\"Azt én sem értem hogy ilyen emberek miért nem vesznek biztonsági autót, akik tudják hogy veszélyben vannak, ez nem hinném hogy pénzkérdés, inkább felelőtlenség.\"

Badboy figyelj. Miért kéne arra gondolnia bárkinek is hogy az úton fényes nappal a forgalomban mindenki szeme láttára megtámadják? Ez eleve elég valószínűtlen.
avatar
Toma
-
2010.09.01. 14:44
42
szerintem nem rossz a sofőr alkalmazás,a de valóban elveszik a vezetés élvezete, ami felejthetetlne :(
avatar
Badboy
-
2010.08.31. 22:20
41
Torpedo! Ezek nekem új infók, kössz hogy bemásoltad. Tudják ki a tettes.. hát ez így még cikibb :S

Blackjack-kel értek egyet, ezt én sem értem, ha pedig így van, akkor addig kéne nyomozni amíg nincs bizonyíték.
avatar
Mihaly
-
2010.08.31. 21:35
40
Teljesen egyetértek veled Adrihanna! Én megértem, hogy sok szempontból előnyös ha valakinek sofőrje van, de hol marad így a vezetési élmény? Én sem tudnám átengedni a kormányt.

Egyébként arról van valami információ hogy az ilyen biztonsági autók a lopások ellen jobban védenek-e? én inkább attól tartok.
avatar
Adrihanna
-
2010.08.31. 20:44
39
jajj Lucius, most már szerintem is ejnyeh..

kristoftoth: azokat nem Adrinak hívják =) tőlem senki nem veszi át a kormányt..

intel: köszönöm a válaszod

Benny: tuti nem, de most elhatároztam, hogy megkeresem =) és be fogom linkelni
Salvatore Ferragamo 'Faenza' bőrcipő
A Salvatore Ferragamo bőrcipőkben a legmagasabb minőséget képviseli. Az itt látható, "Faenza" elnevezésű modelljük az üzletemberek számára készült.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légierő meglepetés csapást mért az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television és az első Indiana Jones-film is mozikba került.