Megjelent a 29 oldalas dokumentum
Obama erűsŪtenť Amerika vezetű szerepťt
MTI/TM    2015.02.07    0 hozzŠszůlŠs

Az Egyes√ľlt √Āllamok vezetű szerep√©nek ig√©ny√©t √©s az √≥vatoss√°g fontoss√°g√°t egyszerre hangs√ļlyozta Barack Obama eln√∂k a friss√≠tett amerikai nemzetbiztons√°gi strat√©gi√°ban: a 29 oldalas dokumentumot p√©nteken tett√©k k√∂zz√© Washingtonban.

‚ÄěNem az a k√©rd√©s, hogy Amerik√°nak vezetnie kell-e, hanem az, hogy hogyan vezessen‚ÄĚ ‚Äď sz√∂gezte le Obama az Egyes√ľlt √Āllamok vil√°gpolitikai szerep√©vel kapcsolatban. Az eln√∂k az erűszakos sz√©lsűs√©gess√©get, az orosz agresszi√≥t, a kibert√°mad√°sokat √©s a kl√≠mav√°ltoz√°st is a legfontosabb kih√≠v√°sok k√∂z√∂tt nevezte meg, amelyekkel meggyűzűd√©se szerint nemzetk√∂zi koal√≠ci√≥k mobiliz√°l√°s√°val lehet a leghat√©konyabban felvenni a k√ľzdelmet.

A kongresszus sz√°m√°ra elk√©sz√≠tett dokumentum szerint az Egyes√ľlt √Āllamok nem pr√≥b√°lkozhat azzal, hogy ‚Äědikt√°lja minden kibontakoz√≥ esem√©ny p√°ly√°j√°t az eg√©sz vil√°gon‚ÄĚ, mivel nem rendelkezik sem v√©gtelen erűforr√°sokkal, sem befoly√°ssal ahhoz, hogy megbirk√≥zz√©k az olyan √∂sszetett probl√©m√°kkal, amelyeket puszt√°n a katonai erej√©vel nem tud megoldani. ‚ÄěMindig ellen kell √°llnunk a t√ļlv√°llal√°snak, ami akkor k√∂vetkezik be, ha f√©lelmen alapul√≥ d√∂nt√©seket hozunk‚ÄĚ ‚Äď √°ll√≠totta Barack Obama.

Fotů: Jonah Goldberg/Journal
Sentinel
Fotů: Jonah Goldberg/Journal Sentinel

A mostani dokumentum az eln√∂k 2010-ben kiadott nemzetbiztons√°gi strat√©gi√°j√°nak friss√≠tett v√°ltozata. Washingtont az√≥ta sz√°mos belsű √©s k√ľlsű b√≠r√°lat √©rte a t√ļlzott √≥vatoss√°ga miatt: ez ut√≥bbit feh√©r h√°zi tan√°csad√≥k √≠gy fogalmazt√°k meg, hogy ‚Äěne csin√°ljunk ostobas√°got‚ÄĚ. Az amerikai korm√°ny arra t√∂rekszik, hogy ne tegyen olyan l√©p√©seket, amelyek vesz√©lyes √©s bel√°thatatlan k√∂vetkezm√©nyeket vonn√°nak maguk ut√°n.

Obama eln√∂k megism√©telte az Egyes√ľlt √Āllamok elk√∂telezetts√©g√©t, hogy vezesse az Iszl√°m √Āllam legyűz√©s√©re sz√∂vetkezett nemzetk√∂zi koal√≠ci√≥t √©s hogy egy√ľttmŻk√∂dj√∂n eur√≥pai sz√∂vets√©geseivel a kelet-ukrajnai l√°zad√≥kat t√°mogat√≥ Oroszorsz√°g elszigetel√©se √©rdek√©ben. Egy√ļttal nagyobb hangs√ļlyt helyezett az amerikai gazdas√°gi, katonai √©s diplom√°ciai kapcsolatok √Āzsi√°ba t√∂rt√©nű ‚Äěs√ļlypont√°thelyez√©s√©re‚ÄĚ, ahol a c√©l K√≠na n√∂vekvű hatalm√°nak ellens√ļlyoz√°sa.

Az √ļj dokumentum k√©tszer annyiszor tesz eml√≠t√©st a kereskedelmi meg√°llapod√°sok fontoss√°g√°r√≥l, mint a 2010-es elűdje. ‚ÄěA kereskedelmi √©s befektet√©si politik√°kon kereszt√ľl alak√≠tjuk majd a globaliz√°ci√≥t annak √©rdek√©ben, hogy az az amerikai munk√°soknak dolgozzon‚ÄĚ ‚Äď hangzott a dokumentum, utalva az Obama sz√°nd√©kai szerint megk√∂tendű csendes-√≥ce√°ni √©s transzatlanti szabad kereskedelmi egyezm√©nyekre.

A strat√©gia kit√©rt a n√∂vekvű amerikai olaj- √©s g√°ztermel√©s fontoss√°g√°ra, r√°mutatva, hogy az Egyes√ľlt √Āllamok √©rdekelt eur√≥pai sz√∂vets√©gesei √©s m√°sok energiabiztons√°g√°ban. ‚ÄěA megb√≠zhat√≥ √©s megfizethetű energi√°hoz val√≥ bűv√ľlű glob√°lis hozz√°f√©r√©s az egyik leghat√©konyabb m√≥dja a szoci√°lis √©s gazdas√°gi fejlűd√©s t√°mogat√°s√°nak √©s az √ļj piacok ki√©p√≠t√©s√©nek az amerikai technol√≥gia √©s a beruh√°z√°sok sz√°m√°ra‚ÄĚ ‚Äď √°llt a dokumentumban.

A.P.C. kockŠs zaků
Az A.P.C. új kollekciójának egyik legmodernebb és legfiatalosabb zakója most megvásárolható a Saks Fifth Avenue segítségével.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
A folyamatosan ki√ļjul√≥ izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy √ļjabb fordul√≥ponthoz √©rkezett, k√∂zben Michael Jackson Thriller c√≠mŻ albuma vil√°gsikert √©rt el, Steven Spielberg E.T.-je pedig Golden Globe-ot nyert.