Kzs sajttjkoztat Hannoverben
Obama megdicsrte Merkelt
MTI/TM    2016.04.24    0 hozzszls

Angela Merkel német kancellár "a történelem jó oldalán áll" a migrációs válság ügyében - mondta a németországi látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök vasárnap Hannoverben.

A német kancellár és az amerikai elnök megbeszélése után közösen tartott sajtótájékoztatón Barack Obama kiemelte, hogy Angela Merkel "bátran" lép fel a migrációs válság kezeléséért, ami talán annak tulajdonítható, hogy "egykor falak mögé zárva élt". Angela Merkel a válság kezeléséért tett amerikai erfeszítések közül az embercsempészek ellen az Égei-tengeren indított NATO-mveletet emelte ki, és közölte, hogy Németország hálás az Egyesült Államoknak, amiért csatlakozott az akcióhoz. Mindketten hangsúlyozták, hogy mély aggodalommal tölti el ket a fegyvernyugvás törékenysége, az erszak fellángolása Szíriában.

A német kancellár a szíriai biztonsági övezet ügyérl elz nap Törökországban tett nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, nem kívülrl, küls erk által védett "klasszikus védett övezetre" gondolt, hanem olyan térségrl, amelynek biztonságát a genfi békefolyamat révén maguk a konfliktus résztvevi garantálják. Barack Obama is kiemelte a genfi folyamat jelentségét, és hangsúlyozta, hogy csak politikai eszközökkel lehet rendezni a szíriai helyzetet. Jelezte, hogy Washington nem támogatná egy küls erkkel védett övezet kialakítását. Mint mondta, nem ideológiai, hanem praktikus problémáról van szó, egyebek között tisztázni kellene, hogy mely ország lenne hajlandó jelents nagyságú szárazföldi ert küldeni az ötödik éve polgárháborúval sújtott Szíriába.

Angela Merkel az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemrl szólva rámutatott, hogy Németország az észak-iraki kurd erk, a pesmergák támogatásával "szinte paradigmaváltást" hajtott végre a biztonságpolitikában, hiszen soha korábban nem szállított fegyvert válságövezetbe. Németország máshol is fokozza erfeszítéseit, ezt jelzi többek között afganisztáni katonai szerepvállalása - mondta a kancellár. Barack Obama ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szövetség valamennyi tagjának a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelel szintre kell emelnie védelmi kiadásait. A német kancellár és az amerikai elnök az ukrán válsággal kapcsolatban a minszki megállapodások végrehajtását sürgette. Angela Merkel hangsúlyozta, aggasztó, hogy még mindig nem tartós a fegyvernyugvás. Azt mondta, hogy az amerikai elnökkel "nagyon részletesen" megbeszélték, mit lehet tenni az ügyben.A kétoldalú megbeszélésen Afganisztántól Líbiáig egy sor további válság alakulását is áttekintették, további f témájuk pedig az EU és az Egyesült Államok formálódó, Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nev szabadkereskedelmi szerzdése volt. Angela Merkel úgy vélte, a TTIP "abszolút hasznos" Németországnak és egész Európának, ezért "igyekezni kell", hogy minél elbb elkészüljön a szerzdés, azért is, mert már létrejött az Egyesült Államok, Japán és 10 további kelet-ázsiai és dél-amerikai ország úgynevezett csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodása (TPP). Barack Obama a tervezett megállapodással szemben az Atlanti-óceán mindkét partján ersöd ellenállásról szólva arról beszélt, hogy az emberek "elégedetlenek a globalizációval" és a szabadkereskedelmi szerzdések várható elnyei helyett csak lehetséges hátrányaira figyelnek. Azonban továbbra is van esély arra, hogy a TTIP-rl szóló tárgyalásokat az év végéig befejezzék, a szerzdés a parlamentek elé kerüljön és a következ amerikai elnök hivatali idejében életbe lépjen.

Barack Obama a tájékoztatón többször barátjának és partnerének nevezte Angela Merkelt, és örömét fejezte ki, hogy a német kancellár akkor is hivatalban lesz még, amikor az megbízatása véget ér. Angela Merkel munkája "csodálatra méltó", és "a világ hasznára válik", hogy tovább tevékenykedik német kancellárként - mondta arra a kérdésre, irigyli-e Angela Merkelt, amiért azután is folytathatja munkáját, hogy két ciklus után búcsúzik hivatalától. "Imádom a munkámat, különleges kiváltságnak tartom és minden reggel azzal a meggyzdéssel kelek fel, hogy számít, amit teszek", mert az amerikai elnök elérheti, hogy biztonságosabb legyen a világ, többen éljenek jólétben, vagy éppen azt, hogy kevesebb gyerek betegedjen meg - hangoztatta Barack Obama. Azonban az alapító atyák bölcs döntése volt, hogy minden elnök legfeljebb két teljes cikluson keresztül szolgálhat, mert idnként kell "frissítés" - tette hozzá. Azt mondta, azzal a tudattal akarja átadni irodája kulcsát utódjának, hogy "rend van az íróasztalon, nincs felfordulás a világban és egy kicsit hozzájárultam ahhoz, hogy jobb legyen a világ".

Barack Obama vasárnap kétnapos hivatalos látogatást kezdett Németországban, ahol valószínleg utoljára jár elnökként. Ötödik németországi látogatásának apropója az, hogy az Egyesült Államok a partnerország a hannoveri nemzetközi ipari vásáron.

Elegns Prada cip
A YOOX feltöltötte az új szi/téli kollekciójának legels darabjait webáruházába, többek között ezt az elegáns Prada cipt is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán több terror támadás is történt, de elindult a világsztárokat tömörít USA for Africa project is.