KŁszŲbŲn Šll a kibernetikai hŠborķ
Obama rombolů kibernetikŠt fejlesztene
MTI/TM    2013.06.09    0 hozzŠszůlŠs

Barack Obama amerikai eln√∂k elrendelte a nemzetbiztons√°gi szervek vezetűinek, hogy fejlesztessenek ki olyan rombol√≥ kibernetikai k√©pess√©get, amelyet - az ellens√©g figyelmeztet√©se ut√°n vagy an√©lk√ľl - a vil√°g b√°rmely pontj√°n be lehet vetni - jelentette szombaton a The Washington Post egy tikos dokumentumra hivatkozva.

A tavaly okt√≥berben a biztons√°gi √©s h√≠rszerzű szervek tiszts√©gviselűi sz√°m√°ra kiadott, 20-as sz√°m√ļ eln√∂ki politikai rendelet egy√ļttal egy sor olyan rendelkez√©st is tartalmaz, amely azt hivatott biztos√≠tani, hogy a sz√°m√≠t√°stechnikai eszk√∂z√∂kkel v√©grehajtott t√°mad√°sok t√∂rv√©nyesek legyenek, √©s hogy min√©l kisebb legyen az √°ltaluk (az Egyes√ľlt √Āllamok sz√°m√°ra) okozott k√°r. A dokumentumb√≥l kider√ľl, hogy a korm√°ny szerint az informatikai eszk√∂z√∂kkel v√©grehajtott t√°mad√°sok (a b√ľrokr√°cia nyelv√©n: T√°mad√≥ Kibernetikai Hat√°smŻveletek, az angol r√∂vid√≠t√©s szerint OCEO-k) mindennaposakk√° v√°lnak, √©s hogy k√ľsz√∂b√∂n √°ll a kibernetikai h√°bor√ļ.

http://trendmagazin.hu/kepek/komolysag/egyeb/obamacyber.jpg
http://trendmagazin.hu/kepek/komolysag/egyeb/obamacyber.jpg

"Az Egyes√ľlt √Āllamok korm√°ny√°nak azonos√≠tania kell a nemzetbiztons√°gi szempontb√≥l fontos potenci√°lis c√©lpontokat, amelyek eset√©ben egy OCEO (kibernetikai t√°mad√°s) a hat√©konys√°g √©s a kock√°zat kedvezű egyens√ļly√°t k√≠n√°lhatja az erű egy√©b nemzeti eszk√∂zeinek alkalmaz√°s√°val szemben" - √°ll a rendeletben. Az irat l√©nyeges tartalmi elemeit ismertetű amerikai napilap szerint azok kisziv√°rogtat√°sa bonyodalmakat okozhat Obama √©s Hszi Csin-ping k√≠nai eln√∂k kaliforniai cs√ļcstal√°lkoz√≥j√°nak m√°sodik napj√°n. Ezen az amerikai eln√∂k kiemelt √ľgyk√©nt kezeli a k√≠nai informatikai k√©mked√©s √©s az √ľzleti adatlop√°s k√©rd√©s√©t. Szak√©rtűk szerint az Egyes√ľlt √Āllamok √©s K√≠na k√∂z√∂tt m√°r most is k√ľzdelem folyik a kibernetikai t√©rben.

A The Washington Post tavaly sz√°molt be elűsz√∂r az eln√∂ki rendeletrűl, de akkor m√©g csak egy, a nyilv√°noss√°g sz√°m√°ra k√©sz√ľlt ismertetű alapj√°n. A Feh√©r H√°z akkor azt k√∂z√∂lte, hogy az utas√≠t√°s az eddigi legsz√©lesebb k√∂rŻ k√≠s√©rlet a t√°mad√≥ √©s a v√©dekezű jellegŻ kibernetikai mŻveletek k√∂z√∂tti v√°laszt√≥vonal meghat√°roz√°s√°ra. A lap mostanra a 18 oldalas dokumentum eg√©sz√©nek a birtok√°ba jutott. Caitlin Hayden, az eln√∂ki hivatal nemzetbiztons√°gi tan√°cs√°nak sz√≥vivűje a kisziv√°rogtatott rendelettel kapcsolatban r√°mutatott, hogy az egy hasonl√≥, 2004-ben (vagyis m√©g George W. Bush eln√∂k √°ltal) kiadott utas√≠t√°s korszerŻs√≠t√©se. A k√∂zlem√©nye szerint a dokumentum r√©sze annak a korm√°nyzati t√∂rekv√©snek, hogy kibernetikai biztons√°got a cs√ļcspriorit√°sok k√∂z√© sorolj√°k. A lap szerint a dokumentum egyebek k√∂z√∂tt arr√≥l is rendelkezik, hogy a h√≠rszerz√©si, k√©melh√°r√≠t√°si √©s bŻn√ľld√∂z√©si feladatokat internetes szem√©lyis√©gek felhaszn√°l√°s√°val val√≥s√≠ts√°k meg. A rendelet elismeri, hogy a kibernetikai t√°mad√°sok j√°rul√©kos vesztes√©gekkel is j√°rhatnak, √©s nemcsak a c√©lpontjukban okozhatnak k√°rt.

 

A rendelet √©rtelm√©ben az Egyes√ľlt √Āllamok ter√ľlet√©n egyed√ľl az eln√∂k rendelhet el kibernetikai mŻveletet, hacsak az nem minűs√ľl "rendk√≠v√ľli kibernetikai akci√≥nak". Az eln√∂ki direkt√≠v√°t egy√©bk√©nt, hasonl√≥an az amerikai biztons√°gi szervek tev√©kenys√©g√©re vonatkoz√≥, az elm√ļlt napokban kisziv√°rgott titkos dokumentumokhoz, a brit The Guardian is ismertette.

Cimkťk: Barack Obama, KŪna,
Emporio Armani gyŻrŻ
Lányok! Nem tudjátok mit vegyetek a párotoknak karácsonyra? Mutatok néhány lehetűséget, rögtön itt is van egy rozsdamentes acélból készült, durván bordázott, Armani logós gyŻrŻ.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
A nyolcvanas √©vek derek√°n a vil√°g orsz√°gai fokozatosan demokratiz√°l√≥dtak: Brunei elnyerte f√ľggetlens√©g√©t, √©s Uruguay-ban is demokr√°ci√°t ki√°ltottak ki a diktat√ļra helyett.