Trendmagazin

Officine Panerai Radiomir Oro

Az olasz klasszikus újdonsága

2011.03.25 | Kirschner Dávid

A Panerai a világ leghíresebb olasz márkái közé tartozik. Jellegzetes, kortalan formavilágát évtizedek óta megőrizte, és mégis, mindig tudott újat mutatni. A most megjelent Panerai Radiomir Oro a klasszikus stílusjegyeivel a huszadik század letűnt évtizedeit idézi meg, modern köntösben.


A több, mint százötven éves céget 1860-ban alapította Firenzében a névadó, akkor harmincöt éves Giovanni Panerai. A családi vállalkozás rövid idő alatt megtalálta a kapcsolatot a svájci órakészítők kiemelkedő teljesítményt nyújtó mestereivel. Az 1910-es években fejlesztette ki a Panerai cég a lumineszkált mutatók technológiáját, cink szulfid és rádiumbromid felhasználásával. Bár ezt idővel a trícium váltotta fel, ebből eredt a későbbi „Radomir” elnevezés. Az unoka, Guido Panerai volt az, aki olyan mesteri szintre emelte az apró vállalkozásnak indult manufaktúrát, ami a minőségi kidolgozás és pontosság által elnyerte az Olasz Királyi Hadiflotta hivatalos beszállítója pozícióját, miután az olasz hadsereg már az első világháború alatt is Panerai műszereket alkalmazott. A karóráik ekkor már a ma is ismert forma világgal, és mérettel készültek, a masszív, 47 milliméteres átmérő, a strapabíró bőrszíj, a sötét vízben is kiválóan leolvasható számlap, és a Rolex által gyártott, megbízható szerkezet voltak az olasz karórák ismérvei. Idővel a Panerai több nemzeti hadseregnek volt a beszállítója, többek közt az egyiptomi hadseregnek is. A dédunoka, Guiseppe halálával nem csak a tulajdonos személye változott, hanem megszakadt az együttműködés az olasz hadsereggel. 1997-ben, a (például a Ralph Lauren órákhoz is a szerkezeteket szállító) Richemont vállalat vásárolta meg az Officine Panerait. 2005 óta saját gyártású szerkezettel is rendelkezik a cég, amely manapság az órák mellett mélységmérőket, iránytűket, merüléshez használatos nagy teljesítményű lámpákat, és egyéb időmérési eszközöket gyárt.


Januárban, a 2011-es SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie) rendezvényén mutatták be az örök klasszikus Radomir sorozat legújabb darabjait, ezennel kicsit újabb arculattal. A Panerai külön érdeme, hogy mindig úgy újítja meg a több évtizedes dizájnt, hogy az megőrzi a klasszikus jegyeket, ugyanakkor egyáltalán nem unalmas. A három napi járástartalékkal bíró Radomir Panerai két változatban jelent most meg. Az Oro Rosa 3 Days, és az Oro Bianco 3 Days a stílusukban, és a számlap kialakításában különbözik. Mindkettő a jellegzetes, 47 milliméteres tokkal jelenik meg, a Radomirtől megszokott módon a delta-alakú korona nem védett, de a megjelenésükben fő szempont a minimalizmus. Mindkét modellt a 26 milliméter széles, strapabíró, varrott barna aligátor bőrszíjjal készítik, amit a tok anyagával megegyező anyagú tüskecsattal lehet felszerelni. Az elegánsabb kialakítású Oro Rosa (ref.:PAM 379) csupán óra-, és percmutatóval rendelkezik, a szürkés barna számlapon az egyszerű, lumineszkált indexek közül a 3, 6, 9 és 12 emelkedik ki jókora méretével. A 10 bar nyomásig vízhatlan tok 18 karátos rozé aranyból készült, az elegáns jellegét erősíti, hogy a tok polírozott, és így nagyon fényes. A számlapot fedő üveg 2,8 milliméter vastag plexi, aminek az előnye, hogy bár könnyen karcolódik, mégsem lehet betörni. A csavarokkal rögzített hátlap pedig zafírüveg, hogy látható legyen a Panerai saját gyártású, P.3000 jelű 21 köves szerkezete, ami összesen 160 komponensből áll, mellesleg kézi felhúzású. A Rosa modell az alábbi videóban kézbe véve is megcsodálható:



Az Oro Bianco (ref.: PAM 376) modell sportosabb, de a Rosa modellben levő szerkezettel működik, amit működése közben itt is nyitott, zafírüveg hátlapon át nézhetünk meg, viszont a robusztus tok anyaga 18 karátos fehér arany. A plexi üvegen át pedig egy másik stílusú, de szintén visszafogott, antik hatású számlap köszön vissza: a negyvenes éveket idézi a kakaó barna számlap, a lumineszkált, tört fehér színű indexekkel, és mutatókkal. Az indexek egyébként római számok, a 4,5 és 7, 8-as számokat kivéve – ez az úgynevezett „California számlap”, amit korábban már használtak néhány Panerai, és Rolex modell gyártása során is. Mindkét modell az aranyból készült tok miatt 100 méterig vízálló. A Rosa és a Bianco modellek egyaránt 299 darabos limitációban készülnek, az árukról pedig jelenleg még semmit sem lehet tudni, azt azonban feltételezhetjük, hogy a Paneraitól megszokott limitációs áron, körülbelül 15-20 ezer euróba kerülnek majd.