A márkahamisítók világa
Omega másolat, (majd)nem eredeti Nike
34 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.08.10

Hogy miért éri meg - tisztességtelen módon - jól csengő, ismert márkanevek alatt futó termékeket hamisítani? Gondoljunk csak bele, mennyi költséget lehet megtakarítani a reklámon, a fejlesztésen vagy éppen a minőségen. Kereslet mindig van az eredetinek látszó termékekre, legyen szó karóráról, ruhákról, parfümökről vagy bármilyen luxuscikkről. Az utóbbi években szigorították Európában a hamis termékekkel való kereskedést, sok embernek azonban továbbra is megéri a tisztességtelen üzlet. Cikkünk a hamisított karórák és ruházati termékek világát vizsgálja.

Egy minőségi karóra több mint egy praktikus szerkezet, aminek segítségével megtudhatjuk mennyi az idő, kiegészítőként is funkcionál, ha tetszik státuszszimbólum. Egy jó vagy kiváló minőségű óra nagyban emeli viselője presztízsét épp úgy, mint a ruházat, amelyet visel. Akik nem tudnak két-háromszázezer forintot - vagy még többet - kifizetni egy karórára, nehezen állnak ellen a kísértésnek, hogy nagynevű óragyártók hamisítványait vásárolják. Évtizedek óta jelen vannak Európában a hamis karórák, már a nyolcvanas években lehetett a Távol-Keleten - elsősorban Kínában és Thaiföldön - gyártott Rolex és Cartier modelleket kapni. Ám akkoriban gyerekcipőben járt a másolatok készítése, azok az órák gyenge utánzatok voltak csupán. De a technika fejlődésének segítségével a keletről érkező modellek minősége javulni kezdett, olyan hamisított órák is léteznek, amelyek megszólalásig hasonlítanak az eredetire. A hasonlóság azonban csak felületes, csak a karóra külseje és a szíj az, ami megtévesztő, az óra belső szerkezete köszönő viszonyban sincs az eredetivel. A felhasznált anyagok minősége és a technológia silányabb valamint biztos lehet benne a hamis karórát vásárló, hogy a termék élettartama is messze elmarad a várttól.

Ettől eltekintve ma már léteznek olyan másolatok, amiket a hozzáértő szemek is csak nehezen különböztetnek meg az eredetitől. A hamisított óráknak Európában nagy piaca van, Horvátországban és Olaszországban például könnyen találhatunk olyan helyeket, ahol meglepően olcsón vehetünk Omega, Cartier vagy Tag Heuer modelleket, természetesen hamisakat. Ma már szinte az összes jelentős márkára kiterjed a választék, kereslet is van bőven az ilyen termékekre, annak ellenére, hogy az Európai Unió több országában a hamis áruk birtoklását is büntethetik.


Küzdelem a hamis órákkal szemben – Villáminterjú Hennel Ádámmal

A néhány hónappal ezelőtti Macportal.hu-s interjúban megemlítetted, hogy a Trendmagazin tenni szeretne a hamis órák kereskedelme ellen. Mit lehet tenni?

Rendkívül elkötelezettek vagyunk abban, hogy visszaszorítsuk a hamisítványokat az interneten. Az első feladatunk az, hogy megvizsgáljuk ennek a jogi lehetőségeit, éppen ezért felvesszük a kapcsolatot olyan szervezetekkel, akik ebben kompetensek. Emellett természetesen promótálni kell a valódi, eredeti termékeket is, hogy az emberekben létrejöjjön ezzel kapcsolatban egy szemléletváltás. A vásárlóknak meg kell érteni, hogy nem érdemes hamisítványokat vásárolni, és az ezekkel kereskedő illegális szervezeteket támogatni.

Legfőképpen az interneten találhatók a hamisítványok, ez pedig megnehezíti a dolgokat, hiszen sok esetben névtelenek maradnak a kereskedők...

Én ezt nem így látom. Senki sem maradhat névtelen, és nem is engedhetjük meg hogy ez a tudat nyújtson védelmet ezeknek az embereknek. Nekik is rá kell jönni arra, hogy amit tesznek az illegális, és egy modern világban, Magyarországon, mely az EU tagja, nem lehet ezt hosszú távon büntetlenül folytatni. Éppen ezért, mikor már megfelelő információk birtokában leszünk, határozottan és egyértelműen fel fogunk lépni ezen személyekkel szemben.

Hogyan?

Ha megnézzük, akkor az interneten lényegében két lehetősége van valakinek, aki hamisítványt szeretne értékesíteni. A legtöbben valamelyik kisebb-nagyobb aukciós portálon próbálják árusítani a termékeket, a tapasztaltabbak pedig saját weboldalt hoznak erre létre – legtöbbször ingyenes tárhelyszolgáltatóknál. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a licitportálok értsék és lássák ebben a kérdésben a felelősségüket, és tegyenek meg mindent azért, hogy az ilyen tiltott aukciók minél hamarabb lekerüljenek az oldalukról. Azokban az esetekben pedig, amikor ingyenes szolgáltatóknál működtetnek ilyen weboldalakat, akkor egyértelműen a szolgáltatót kell figyelmeztetni, aki ilyen helyzetben köteles 24 órán belül törölni a portált a rendszeréből.

Mindemellett azt hiszem, hogy a legfontosabb célunk az kell legyen, hogy az embereket, a vásárlókat beszéljük le a hamisítványokról, mert ha ez sikerül, akkor ezzel a lépéssel nagyobb csapást mérünk az interneten futó hamis termékek piacára, mint bármilyen jogi akcióval. (Horváth Tamás)

A márkás ruhák hamisítása is nagy üzlet – hazánk egyaránt tranzit és célország is -szinte minden héten beszámol a magyar sajtó egy újabb nagy fogásról valamelyik határátkelőhelyen. A származási hely sok esetben itt is Kína, a leggyakoribb márka a Nike, a Timberland, a Louis Vuitton és az Adidas. Természetesen a hamisítás itt is a minőség rovására megy, hiszen ha megvásárolunk egy eredeti márkás ruhadarabot, cipőt vagy kiegészítőt nemcsak a márkanevet vesszük meg vele, hanem a minőséget és a tartósságot is. Mivel óriási a hamis ruhadarabok forgalma Európában, nagy kárt okoz ez a nagy divatmárkáknak, nem beszélve az erkölcsi kárról, amit a márkanévvel való visszaélés okoz. A hamisított ruhák kinézete széles határok között változik, attól függően, mennyi pénzt és energiát fektettek az elkészítésébe. Létezik az eredetivel teljesen megegyező és nevetségesen ócska is.


Hatalmas fogás: 50 ezer hamis ruhát foglaltak le a vámosok

Idén májusban óriási méretű szállítmányt foglaltak le a vámosok Nagylaknál. A kamion Törökországból szállított hamis ruházati termékeket Oroszországba. A pénzügyőrség emberei mintegy 50 ezer sportruházati terméket találtak a kamionban, melyekre a sofőr nem tudott semmilyen eredetiséget igazoló papírt felmutatni. Szakértők vizsgálata szerint a ruhák hamisítványok, értékük 135 millió forint. A vámhatóság a szállítmányt lefoglalta, és ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. (MTI)

A világhálón egyre népszerűbb csere-bere oldalakon is könnyen lehet találni nyilvánvalóan hamis karórákat, ruhákat. Természetesen a hirdető nem dörgöli a lehetséges vevői orra alá az áru eredetét, de az ár alapján nem lehetnek eredetiek egyes termékek. Az Unió az elmúlt néhány évben komoly lépéseket tett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a hamis termékek visszaszorításáért, a legtöbb hamisított termék Kínából, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Brazíliából és Thaiföldről származik. A legtöbb baj a Kínából érkező árukkal van - egyes felmérések szerint - az országból exportált termékek húsz százaléka hamis. Végezetül ne feledjük, ha eredetit vásárolunk nem a feketekereskedelmet támogatjuk!  

2,657,400 Huf / 8,600 Eur
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Kristen Stewart megjelenĂ©sĂ©t igen erős kritikák szokták Ă©rni, lezser, könnyed, laza hĂ©tköznapi viseletei miatt. SzĂĽletĂ©snapja alkalmábĂłl egy rövid összeállĂ­tást olvashattok a legemlĂ©kezetesebb ruháirĂłl.
avatar
Attilaa
-
2011.02.05. 14:45
34
Lenne még kit tiltani...de nem is értem ki az a hülye aki elhiszi ,hogy Gucci vagy LV táskát vehet 10ezerért...
avatar
annacska
-
2011.02.05. 06:35
33
Jómagam is csak azt tudom tanácsolni amit jumbo leírt!
A Vaterán szerencsére folyamatosan tiltják ki ezeket a hamis kereskedőket.
avatar
jumbo
-
2011.02.05. 02:40
32
Ha ilyet láttok ne habozzatok, jelentsétek a moderátoroknak! Nehogy becsapjanak gyanútlan vevőket.
avatar
PaulShark
-
2011.02.04. 07:56
31
Ezeken az aukc. oldalakon töménytelen mennyiségű Gucci táskát, stb-t adnak el, de nincs mellé írva, hogy fake.... És aki nem gondolja végig, hogy \"igen, egy Gucci táska nem 14ezer...\" az megveszi... szerintem ez is kicsi becsapás
avatar
bigplanet
-
2011.02.03. 21:44
30
Engem is zavar a sok szar hamisitvany, be kene mindet tiltani. Van mar valami elorelepes ez ugyben? Csak mert ugy emlekszem HA valamikor 2011 elso felevet mondta hoy lesznek hirek
avatar
Toma
-
2011.02.03. 11:41
29
hát sajnos mindenhol már kamuk vannak a piacon, de könnyen fel lehet ismerni szerencsére! :) a kamuknál jobban kihangsúlyozzák a márkát de az eredetiken meg nem annyira vagy hatalmas logó meg ilyesmi
avatar
Attilaa
-
2011.02.02. 20:19
28
Az az undorító ,hogy felmész a \"legnagyobb hazai akciós oldalra\" be írod bármelyik nagy brand nevét és kidob egy csomó kamu vacak holmit.
avatar
xetron
-
2011.02.02. 19:50
27
Prolex looool ez jó :DD
avatar
Andras74
-
2011.02.02. 10:15
26
Én Bangkokban vettem egy Prolexet 15 U$D.-ért , útána 2 hónapig müködött , aztán bedöglött. De mit is várhattam vólna egy Prolextöl¿!...15 U$D.-ért...

Prolex = Proli Rolex
Proli = Proletár
avatar
Marci20
-
2010.08.12. 12:44
25
Suerintem is az aukciós portálokat kéne figyelni jobban mert ott bukkannak fel ezek a semmirekellők :P Ha jól tudom külföldön Ebayen komoly brigádok vannak erre.
avatar
jazmina
-
2010.08.12. 11:42
24
Walther: én is csak hüledeztem, amikor ezt láttam, és akkor ez még nem is minden...de hosszú lenne leírni, meg szerintem ez is elég sokkoló volt már...
avatar
Walther
-
2010.08.12. 09:31
23
Na Jázmina ilyet még nem is hallottam. Nagyon leleményesek az biztos. :/
avatar
Zsofi
-
2010.08.11. 22:49
22
Remélem sikerül a netről eltüntetni ezeket a hamis cuccokat! Mert gondoljunk bele hol látják többen a bóvli dolgokat? Egy koszos füstös piacon vagy a neten?!
avatar
gabesz21
-
2010.08.11. 19:34
21
meg a nagyrészük megy a kínai piacokra.. :S
avatar
Zoldalma
-
2010.08.11. 18:24
20
Mekkora üzlet lehet ebben.. Magyarországon szerintem főleg a szegény vidéki térségekbe mehet a sok hamis Adidas.
avatar
Toma
-
2010.08.11. 15:34
19
jaa....dehogy vagyok moderátor :) nemnem :D
avatar
Karessz
-
2010.08.11. 15:29
18
Ruhába leginkább a Nike, adidas, Puma mesterhármast hamisítják, mert a sok buta mélymagyarnak az kell \'occsón...
Azt még tegyük hozzá hogy ezeket a bóvlikat általában rabszolgamunkában gyártják kisgyerekek éhbérért.. Aki ilyet vesz az ezt támogatja.
avatar
Shadow88
-
2010.08.11. 15:16
17
úgyértem ott is moderátor vagy?
avatar
Toma
-
2010.08.11. 15:00
16
hát nem igazán manapság, de voltam :P
miért? ez miért meglepő?:D
avatar
Shadow88
-
2010.08.11. 13:43
15
Toma te még a vaterán is ügyködsz? :D
avatar
Toma
-
2010.08.11. 11:48
14
főleg vaterán, meg ilyen oldalakon is van sok kamu óra például szóval figyeljetek oda, már siekrült ott is elkapni hamisítványosokat, akik szerencsére le is vették egyből a hirdtetést :)
avatar
Natalie
-
2010.08.11. 09:21
13
Jó lenne ha sikerülne megfékezni a hamis dolgokat... a piacokon, a vámon, interneten...
avatar
xetron
-
2010.08.10. 22:10
12
ez már a vámosok dolga.. de a neten levő dolgokat is intézni kéne, a licit oldalakat ki szabályozza vajon? bobody
avatar
jazmina
-
2010.08.10. 21:52
11
Nekem az állam leesett, amikor ezt láttam, gondoltam, hogy nem csak én rám lesz ilyen hatással... Nem tudom ezt hogyan lehetne kivédeni amúgy :/
avatar
biropeti
-
2010.08.10. 21:27
10
\"Most már nem márkával együtt árulják sok helyen a ruhát, szemüveget stb., hanem ha tetszik valamelyik póló van lehetőség, hogy rávarrják gyorsan a márkát...Elmondják, hogy mikből választhatsz, van Police, Nike, Adidas, Puma stb..stb.. \"

Ez annyira gagyi hogy már nem is lehet rá mit mondani. :(
avatar
Balumsn
-
2010.08.10. 21:16
9
Na nem mondod?? Ez azert kemeny loll... Vajon mennyi ruha johet meg be amit nem is vesznek eszre a vamosok.. Rossz belegondolni!

Igenyes ember soha nem vesz ilyesmit az biztos.
avatar
jazmina
-
2010.08.10. 21:13
8
Az hagyján, hogy a vámon lefoglalnak ruhát, de ezek a kínaiak valami hihetetlenül leleményesek...Most már nem márkával együtt árulják sok helyen a ruhát, szemüveget stb., hanem ha tetszik valamelyik póló van lehetőség, hogy rávarrják gyorsan a márkát...Elmondják, hogy mikből választhatsz, van Police, Nike, Adidas, Puma stb..stb.. Elképesztő...
avatar
jumbo
-
2010.08.10. 18:55
7
hihetetlen hogy mennyi hamisítványt gyártanak... szánalom! én lecsukatnám mind :P
avatar
gabesz21
-
2010.08.10. 17:29
6
\'\'Mindemellett azt hiszem, hogy a legfontosabb célunk az kell legyen, hogy az embereket, a vásárlókat beszéljük le a hamisítványokról, mert ha ez sikerül, akkor ezzel a lépéssel nagyobb csapást mérünk az interneten futó hamis termékek piacára, mint bármilyen jogi akcióval\'\'

így van Ádám! én is erre voksolok.
avatar
Walther
-
2010.08.10. 16:42
5
HTomi: Jah, elég durva.... Ennyi hamisítványt hol adnak el szerintetek? 50 000 ruha... Pffffff!
Bőrrel díszített Fendi napszemüveg
Nagyon érdekes napszemüveggel rukkolt elő a Fendi a legújabb kollekciójukban. A klasszikus stílusú modellt mindkét lencse oldalánál bőrből készült applikáció teszi meghökkentővé...

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A rendszerváltás előtti utolsĂł Ă©vtizedben járunk Magyarországon, már nem diktatĂşra, mĂ©g nem demokrácia. De ennek ellenĂ©re, vagy Ă©ppen ezĂ©rt, számos emlĂ©kezetes film kĂ©szĂĽlt ebben az időszakban.