Határozatot terjesztettek elő a nagyhatalmak Iránról az atomenergia-ügynökségben
Oroszország és Kína is aggódik Irán miatt
0 hozzászólás
MTI/TM    2012.09.13

Közös határozati javaslatot terjesztett be szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa elé az iráni nukleáris tárgyalásokban részt vevő hat ország, az iráni atomprogrammal kapcsolatos aggodalmaikat hangoztatva.

A zárt ajtók mögött folyó ülésről kiszivárgott értesülések szerint a javaslat megfogalmazói a szövegben "komoly aggodalmuknak" adnak hangot amiatt, hogy Irán nem működik együtt kellőképpen az atomenergia békés felhasználásán őrködő ügynökség ellenőreivel.

A javaslat nem utalja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a kérdést. Ugyanakkor Iránnak szánt jelzésként értékelhető, hogy a tárgyalásokon részt vevő nyugati országoknak - az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának - sikerült Oroszországot és Kínát is megnyerni egy közös határozati javaslatnak. Nyugati országok feltételezése szerint Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Teherán visszautasítja ezt a feltételezést.


A NAÜ főigazgatója, Amano Jukija először tavaly novemberben mondta ki: nem zárható ki, hogy az iráni atomprogramnak "katonai vetületei" is vannak.

Amano hétfőn a tanács ülését megnyitó beszédében szorgalmazta, hogy Teherán "késedelem nélkül" egyezzen bele az ellenőrzések végrehajtásába. Aggasztónak nevezte, hogy a számos egyeztetés ellenére nem született kézzelfogható eredmény az ügyben és felhívta Iránt, hogy bocsátkozzon "tartalmi párbeszédbe" az ügynökséggel. A kormányzótanács elé beterjesztett szöveg név szerint kitér a parcsini katonai létesítményre is.

A NAÜ leginkább ide akar bebocsátást nyerni, miután műholdfelvételek alapján feltételezhetőnek tartja, hogy be nem jelentett kísérletek nyomait akarják eltüntetni ott. Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy az ottani tevékenységnek "semmi köze" a szervezetnek a nukleáris energia békés célú felhasználását ellenőrző feladatához. A javaslatról várhatóan csütörtökön szavaznak a 35 tagú kormányzótanácsban. Mivel Oroszország és Kína is a javaslat mögött áll, várhatóan megkapja a többségi támogatást a szöveg.

Stílusos Fabi sneaker
Rendkívül stílusos és egyedi fekete sneaker a Fabi tervezőitől. A dizájnerek egy átlagos - ámde minőségi - fekete bőrcipő helyett alkottak valami mást. Egy kicsit extrábbat.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Javában dĂşlt a salvadori polgárháborĂş, a továbbra is forrongĂł Közel-Keleten az izraeli lĂ©gierő meglepetĂ©s csapást mĂ©rt az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television Ă©s az első Indiana Jones-film is mozikba kerĂĽlt.