A listn hrom orszg eurpai
t orszg, ahol a legtovbb l az ember
Munkatrsunktl    2014.10.18    0 hozzszls

Az Egészségügyi Világszervezet nyilvánossá tette a 2014­-es évre vonatkozó átlagos élettartamokat a világ minden tájáról a nket, és férfiakat illeten is. Mivel a nk általában tovább élnek mint a férfiak, ezért a top 5 országot, ahol a legtovább élnek az emberek, a nkre nézve állapították meg, hogy bemutassák azon társadalmakat, ahol az emberek manapság a leghosszabb életet élik­. Természetesen az egészséges életmód és a jó egészségügyi ellátás, valamint számos egyéb tényez is hozzájárul ezen polgárok hosszú életéhez. Nézzük hát, melyik ez az 5 ország!

5. Olaszország: 85 év


Nemrég a BBC adott nyilvánosságra egy írást, melyben egy újságíró azon töprengett, miért szorítja ki az Olaszországban élk élettartama az Egyesült Királyságot, hiszen mindent figyelembe véve, az olaszok alacsonyabb életszínvonalon élnek, például többet dohányoznak, gyengébb a gazdaságuk, és sokkal kevesebbet költenek az egészségügyi ellátásokra (a GDP mindössze 9 százalékát). A kérdés tehát jogos, azonban a kultúra hatása az egészségre alapveten felbecsülhetetlen. Nagy valószínséggel Olaszország világhír kultúrája, és az emberek híresen harcias modora, valamint az optimista hozzáállás nagyon jól fenntartja a jó egészséget. Az ország nemzeti egészségügyi rendszere – egyszer azt mondták, hogy a második legjobb a világon a francia után -­, dicséretesen olcsó kezeléseket kínál minden európai polgár számára. Olaszország tehát az egyik legmagasabb várható élettartamot tartja jelenleg mind a férfiak, mint pedig a nk számára egyaránt.

4. Szingapúr: 85,1 év


A szingapúri férfiak és nk a rangsorban a 4. és az 5. helyen állhatnak az átlagos élettartamot tekintve, annak ellenére, hogy az országban a GDP csupán 3 százalékát költik az egészségügyi ellátásokra. Az egész sikernek a központjában egy igazán egyedi szociálpolitika áll: a kormány állapítja meg az összes biztosítást, és ezeknek árait is. Ezen felül magas egészségügyi támogatást is kínálnak az alacsony jövedelm állampolgárok számára, egészségügyi öregségi nyugdíjat, és kötelez megtakarítási programokat, ami biztosítja azt az ers szociális hátteret, mely nemcsak teljesítmény alapú, de megfizethet szolgáltatásokat ad. De ami ettl is fontosabb, hogy az általános ellátás a kultúrában minden eltt áll­ a legértékesebb tanúság minden ország számára.

3. Svájc: 85,1 év


A svájci kormány mindenkitl elvár egy alapvet egészségügyi biztosítást, legyen szó akár egy 3 hónapos csecsemrl, vagy egy olyan személyrl, aki hosszú távon akár csak dolgozik az országban. A rendszer sikeresen vegyíti a nyilvános, támogatott, vagy magán egészségügyi cégeket össze, a Szövetségi egészségbiztosítási törvény szigorú, de nem fullasztó hatályköre alatt. Hogyan mködik? Minden biztosítónak törvény alapján mindenkinek kell egy alaptámogatást kínálnia - kortól és az egészségi állapottól függetlenül­ - mindenféle profit elvárása nélkül.

2. Spanyolország: 85,1 év


A harmadik ugyanolyan statisztikával rendelkez ország Spanyolország, mely végül is pozícióját tekintve ugyanott van mint Olaszország, fképp, mivel itt is hasonló társadalmi­-gazdasági tényezk vannak. Itt is úgy tnik, hogy van valami a mediterrán étrendben, mivel az étel a kultúra hatalmas részét teszi ki, a spanyolok személyenként sokkal többet költenek itt ételre, mint bárhol a világban, és sokkal kevesebbet foglalkoznak az olyan nyugati sztenderdekkel, mint például a kalóriabevitel, vagy az alacsony zsírtartalom. A konyha mindig ersen tradicionális marad, és miért is ne lenne az? Itt egyáltalán nem jellemz az elhízás. Az ország általános egészségét egy ers egyetemes egészségügyi rendszer segíti, emellett pedig a spanyol kultúra úgy tnik, hogy az egyik leginkább elsegíti a hosszú, egészséges életet.

1. Japán: 87 év


Egy japán állampolgár, Misao Okawa 83 évvel ezeltt özvegyült meg. A Guinness Világrekord szerint a mai 116 évével a világ legidsebb embere. Mi a titka? Eszik, alszik, és pihen. Rajta kívül ott van egy másik japán állampolgár, Sakari Momoi, aki 1903 február 5­-én született, és a világ legöregebb embere. Ez tehát nem véletlen: a világ 40 legidsebb embere közül, akiket „supercentenarians” néven neveztek el (olyan ember, aki több mint 110 éves) több mint a fele Japánban él. Átlag 87 évvel a japán élettartam magasan felülmúlja a többi országot. Csupán csodálkozni tudunk azon, vajon mit adhat a japán kultúra, amely nyilvánvalóan hozzájárul az emberek átlag élettartamának megnövekedéséhez. Egyrészt, az országban egy sokkal egységesebb egészségügyi rendszer mködik, mint nyugaton, hiszen egyetlen családi orvos sincs, és kevés hangsúlyt fektetnek az orvosi etikára, és szokásokra. Másrészt, univerzális rendszerük van, mely magas világszínvonalú technológiák alkalmazását teszi lehetvé. Azonban a valódi különbség tagadhatatlanul a kultúrában rejlik: felmérések bizonyítják, hogy a japán étrendnek köszönheten az emberek általában kevesebbet kapnak szívrohamot, hiszen nincs olyan alkotóelem az ételeikben, amely a szívroham kialakulásáért felels lehet, és ez megmagyarázza azt is, hogy miért olyan alacsony az országban a szívbetegségek aránya.

Cimkk: egszsg, letmd, kutats,
Prmium Dolce&Gabbana blzer
A YOOX új kollekcióinak a legütsebb és legegyedibb zakóját ezúttal is a Dolce & Gabbana hozza.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1987-ben Jasszer Arafat vezetésével megindult az els palesztin intifáda, a Föld elérte az ötmilliárdos népességet, a mozikat pedig meghódította Gordon Gekko.