A hamisítás üzletága ráadásul évről évre nő
Özönlenek Kínából a hamis kacatok
0 hozzászólás
MTI/TM    2013.04.24

Hamis tojás, hamis iPhone, hamis IKEA-bolt - szinte mindent másolnak Kínában, ahonnan a világon elkobzott összes hamisított termék 67 százaléka származik.

A fenti adatot legutóbbi, e témáról szóló írásában a South China Morning Post idézi. A nemzetközi vámstatisztikák Kínára vonatkozó adatait elemző lap szerint a 2008 és a 2010 között világszerte elkobzott hamis áruk mintegy kétharmada a kelet-ázsiai országból származik. Az Egyesült Államok vámhivatalának adatai szerint az USA-ra vonatkozóan 87 százalékos ez az arány, az Európai Unió statisztikái szerint a közösség által elkobzott hamis áruk 74 százaléka Kínából érkezett.

25 tonna hamisítványt vertek
szét kalapácsokkal a hatóságok Thaiföldön
25 tonna hamisítványt vertek szét kalapácsokkal a hatóságok Thaiföldön

Hogy pontosan milyen nagyságrendű áruról van szó, azt a globális összehasonlítás is jól mutatja: eszerint a Kínából származó hamisítványok forgalma az éves világkereskedelem nagyjából 2 százalékát teszi ki. A hamisítás üzletága ráadásul évről évre nő: 2011 során több mint 13 ezer hamisító céget zártak be a kínai hatóságok, és több mint háromezer embert vettek őrizetbe hamisítás miatt. A nem hivatalos becslések szerint a tényleges hamisítók száma ennek akár több tízszeresét is kiteheti.

Az országban szinte mindent meg lehet kapni másolatban, legyen szó Louis Vuitton táskákról, Apple termékekről, gyerektápszerről, szoftverekről, drága borokról vagy Viagráról. Utóbbi jelenség, vagyis az élelmiszer- és gyógyszerhamisítás egyre nagyobb méreteket ölt, és a statisztikák szerint az egész iparág egyre inkább a nehezebben másolható, drágább termékek felé tolódik el.

A pekingi egészségügyi
hatóság hamis gyógyszereket semmisített meg
A pekingi egészségügyi hatóság hamis gyógyszereket semmisített meg

Ennek hatása globális méretekben gyűrűzik tovább: a University of Florida egy 2012-es tanulmánya szerint például Európa egyes részein a használt növényirtószerek 25 százaléka is Kínából származó hamisítvány lehet, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) statisztikái szerint a Délkelet-Ázsiából, mindenekelőtt Kínából származó maláriaellenes gyógyszerek akár 90 százaléka is hamisnak bizonyulhat.

A hamisítás az egészségi kockázatok mellett egyre nagyobb gazdasági vonzattal is jár: az eredetit teljes egészében lemásoló hamis IKEA-, Apple-, Nike-, Cartier-boltok jelentős bevételkiesést okoznak a másolt cégeknek, és mind gyakoribb az is, hogy nyugati hírességek nevével történik visszaélés a kelet-ázsiai országban.

Cimkék: hamisítvány, karóra,
Kapcsolódó cikkek
A HamisĂ­tás Elleni Nemzeti TestĂĽlet, azaz a HENT titkárával beszĂ©lgettĂĽnk. Dr. TĂłth Zita szĂ­vesen mesĂ©lt a hamis termĂ©kekről, az aprĂłhirdetĂ©sekben találhatĂł hamisĂ­tott árukrĂłl, az ezekkel kapcsolatos veszĂ©lyekről, jogi következmĂ©nyekről.
Francia luxusmárkák a Chaneltől a Vuittonig nĂ©hány eurĂłpai országgal összefogva a mĂşlt hĂ©ten kampányt indĂ­tottak, hogy visszaszorĂ­tsák a hamisĂ­tott áruk terjedĂ©sĂ©t.
3,476,250 Huf / 11,250 Eur
39,255,360 Huf / 127,040 Eur
Versace ingek félár alatt
A Dress for Less folyamatosan frissülő kínálatában megjelent néhány ing a Versace-tól.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
1986-ot egy negatĂ­v szimbĂłlummá vált katasztrĂłfa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyĂ©kolta be, az Ă©v egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise főszereplĂ©sĂ©vel pedig a Top Gun hĂłdĂ­totta a mozikat.