A legkiválóbb jádeékszer a világon gazdára talált
Rekordáron kelt el a Cartier-ékszer
MTI/TM    2014.04.09    3 hozzászólás

A jáde, valamint a Cartier-Ă©kszerek esetĂ©ben rekordot jelentő 27,44 milliĂł dolláros összegĂ©rt (6 milliárd forintĂ©rt) kelt el a Sotheby's hongkongi árverĂ©sĂ©n egy 27 kĂ­nai jádegyöngyből a világhĂ­rű Ă©kszerház által kĂ©szĂ­tett, rubin Ă©s gyĂ©mánt kapoccsal dĂ­szĂ­tett nyaklánc, "a legkiválĂłbb jádeĂ©kszer a világon".

Fotók: Sotheby’s
Fotók: Sotheby’s

A Hutton-Mdivani-nyaklánckĂ©nt ismert Ă©kszer sötĂ©tzöld köveinek átmĂ©rője 15,4 Ă©s 19,2 millimĂ©ter közötti, a kapcsát pedig 18 karátos aranyba ágyazott bagett csiszolásĂş gyĂ©mántok, valamint rubinok dĂ­szĂ­tik - Ă­rta a Forbes magazin. A láncot Barbara Woolworth Hutton számára tervezte a Cartier, a gazdag amerikai örökösnő apjátĂłl, Frank Winfield Woolworth mágnástĂłl kapta az Ă©kszert, amelyben 1933-ban, Alexis Mdivani herceggel kötött eskĂĽvőjĂ©n pompázott először. FĂ©nykĂ©p hĂłnapokkal kĂ©sőbb, a New York-i Metropolitan Operaházban kĂ©szĂĽlt a páratlan nyakláncrĂłl. A ritkaság Ă©vtizedeken át családi tulajdonban maradt. 1988-ban elárvereztĂ©k kĂ©tmilliĂł dollárĂ©rt, azĂłta 1994-ben is kalapács alá kerĂĽlt. A nyakĂ©ket most a hĂ­rek szerint a Cartier vásárolta meg hĂşsz percig tartĂł heves licit után. A leĂĽtĂ©si ár vĂ©gĂĽl az előzetesen becsĂĽlt 12 milliĂł dollár több mint kĂ©tszerese lett.

AukciĂłs rekord szĂĽletett a Red Emperor (Vörös császár) nevű nyaklánc esetĂ©ben is. A burmai rubin Ă©s gyĂ©mánt nyakĂ©k - amelyet James W. Currens tervezett a Fai Dee Ă©kszerház számára - 9,9 milliĂł dollár feletti összegĂ©rt (2,18 milliárd forintĂ©rt) kelt el a hĂ©tfői árverĂ©sen. Rubin Ă©s gyĂ©mánt nyaklánc ennĂ©l magasabb áron mĂ©g nem cserĂ©lt gazdát aukciĂłn. A ritkaság 30 szĂ­v Ă©s 30 körte alakĂş galambvĂ©r-vörös rubinbĂłl áll, amelyek 104,51 karátot nyomnak. A rubinok között briliáns csiszolásĂş, körte Ă©s ovális alakĂş gyĂ©mántok sorakoznak, összesen 59,04 karátnyi.


A foglalat 18 karátos sárgaarany Ă©s platina. A nyaklánc több mint száz Ă©ve talált rubinokbĂłl kĂ©szĂĽlt, csiszolása nyolc Ă©vig tartott. A rubinok esetĂ©ben árverĂ©si rekordot jelentő 7,3 milliĂł dollárĂ©rt (1,61 milliárd forintĂ©rt) vettek meg egy 29,62 karátos burmai rubin gyűrűt, amelyet a Cartier formázott meg. A platinafoglalatot 2,50 karátnyi briliáns csiszolásĂş gyĂ©mántok dĂ­szĂ­tik. Tetemes összeget, 6,5 milliĂł dollárt (1,45 milliárd forintot) fizettek a Nirav Modi indiai Ă©kszerház egy 17 darab több mint 10 karátos gyĂ©mántbĂłl állĂł nyakláncáért.

avatar
Petra
-
2014.06.03. 18:32
3
A zöldet elfogadnám :)
avatar
lovelyrekus
-
2014.04.14. 22:37
2
Meseszépek :)
avatar
likecolor
-
2014.04.11. 16:19
1
A fölső szuperül mutat!!!
Barna D&G nyakkendő
Ugyan a Dress for Less nem éppen a legmegfelelőbb hely, ha Dolce&Gabbana cuccokat keresünk, de azért néha még ott is felbukkan néhány érdekes darab.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A nyolcvanas Ă©vek derekán több terror támadás is törtĂ©nt, de elindult a világsztárokat tömörĂ­tő USA for Africa project is.