A milliŠrdos befektetű cikket Ūrt a Brexit utŠn
Soros: Ńt kell alakŪtani az Uniůt!
MTI/TM    2016.06.25    0 hozzŠszůlŠs

Az Eur√≥pai Uni√≥ sz√©tes√©se gyakorlatilag elker√ľlhetetlenn√© v√°lt azzal, hogy az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g az Eur√≥pai Uni√≥b√≥l val√≥ kil√©p√©s mellett d√∂nt√∂tt az errűl sz√≥l√≥ n√©pszavaz√°son - √≠rta szombaton Soros Gy√∂rgy milli√°rdos befektetű a Project Syndicate nevŻ h√≠rport√°lon.

Soros szerint Nagy-Britannia idűvel lehet, hogy viszonylag jobban j√°r az EU elhagy√°s√°val, mint m√°s orsz√°gok, de a gazdas√°ga √©s a n√©pe meglehetűsen megszenvedi a kil√©p√©st r√∂vid- √©s k√∂z√©pt√°von. A brit re√°lgazdas√°gban bek√∂vetkezű v√°ltoz√°sokat a 2007-2008-as p√©nz√ľgyi v√°ls√°ghoz lehet majd hasonl√≠tani - v√©li.


Az okokkal kapcsolatban √≠r√°s√°ban Soros arra az √°ll√°spontra helyezkedik, hogy a Brexit-vita √©s a migr√°ci√≥s v√°ls√°g egym√°st t√°pl√°lt√°k. A kil√©p√©st t√°mogat√≥k ugyanis a Calais-ben feltorl√≥dott t√∂bb ezer, b√°rmi √°ron Angli√°ban igyekvű migr√°ns "r√©misztű" k√©p√©vel f√©lelmet kelthettek a t√∂bbi uni√≥s orsz√°gb√≥l indul√≥, "ellenűrizetlen bev√°ndorl√°ssal" kapcsolatban. Az EU pedig halogatta a fontos d√∂nt√©seket, nehogy negat√≠v hat√°ssal legyenek a brit n√©pszavaz√°sra, √≠gy a k√°osz √°lland√≥sult Calais-n√°l.

"Angela Merkel n√©met kancell√°r d√∂nt√©se, hogy orsz√°ga kapuit t√°gra nyitja a menek√ľltek elűtt, inspir√°l√≥ gesztus volt, de nem volt kellűk√©ppen v√©giggondolva, mert nem sz√°molt a +pull factorral+", azzal a "h√ļz√≥ hat√°ssal, amit a t√∂megek korl√°tlan befogad√°sa jelent a t√∂bbi migr√°nsnak - √°llap√≠totta meg Soros Gy√∂rgy. Hozz√°tette, hogy a tag√°llami korm√°nyok √©s az uni√≥s int√©zm√©nyek l√°tsz√≥lagos tehetetlens√©ge meg√°gyazott az idegengyŻl√∂lű √©s Eur√≥pa-ellenes p√°rtok megerűs√∂d√©s√©nek.

"Most a katasztr√≥fa-forgat√≥k√∂nyv, melytűl sokan f√©ltek, megval√≥sult gyakorlatilag visszaford√≠thatatlann√° t√©ve az Eur√≥pai Uni√≥ sz√©thull√°s√°t" - h√ļzta al√° a milli√°rdos befektetű. Az √≠r√°sban hozz√°tette, az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g kiv√°l√°s√°nak folyamata tov√°bbi bizonytalans√°gokkal √©s politikai kock√°zattal lesz teli, mert - fogalmazott Soros - Nagy-Britannia nem holmi k√©pzeletbeli vagy val√≥s elűnye forog kock√°n, hanem az eur√≥pai projekt fennmarad√°sa.

Soros figyelmeztetett arra az eshetűs√©gre is, hogy a kiv√°l√°si t√°rgyal√°sokon az EU nem lesz abban a "hangulatban", hogy az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gnak engedm√©nyeket tegyen a j√∂vűre n√©zve, p√©ld√°ul az egys√©ges piac tekintet√©ben, ami mindk√©t f√©lnek √°rtana.

Mi t√∂bb, maga az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g sem biztos, hogy hossz√ļ t√°von fennmarad a mai form√°j√°ban - √≠rta a befektetű, hozz√°t√©ve, hogy nem csak a menek√ľltv√°ls√°g miatt, hanem a hitelezű √©s ad√≥s viszony miatt is szinte robban√°svesz√©llyel fenyeget a fesz√ľlts√©g egyes tag√°llamok k√∂z√∂tt, N√©metorsz√°g √©s Franciaorsz√°gban pedig a belsű probl√©m√°k is lek√∂tik a korm√°nyzat erej√©nek jelent√©s r√©sz√©t.

Soros szerint az EU jelentette k√∂z√∂s piac √©s a k√∂z√∂s √©rt√©kek elveszt√©se mindenkinek csak k√°rokat okozna. "De az EU m√©gis elromlott, √©s nem el√©g√≠ti ki √°llampolg√°rai v√°gyait √©s t√∂rekv√©seit" - hangs√ļlyozta a befektetű, kiemelve: az EU rendezetlen sz√©thull√°s√°val Eur√≥pa rosszabbul j√°rna, mintha az EU soha nem is l√©tezett volna.

"De nem szabad feladni" - szögezte le Soros, aki szerint az Európai Unió tökéletlen építmény, de akik hisznek azokban az értékekben és elvekben, amelyeknek a fenntartására az uniót tervezték, össze kell állniuk, hogy az Európai Uniót alapos szerkezeti átalakítással megmentsék.

ElegŠns Hugo Boss csizma
A Hugo Boss minden szezonban cipűk széles skáláját dobja piacra, még ha ez a hazai kínálatból nem is derülne ki számunkra.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
M√°rcius 21-√©n ker√ľlt megrendez√©sre a Traf√≥ban az √Āthall√°sok c√≠met viselű konferencia √©s besz√©lget√©s, melynek legfűbb c√©lja az volt, hogy bemutassa a K√°d√°r-rendszer utols√≥ √©vtized√©nek kult√ļr√°j√°t vagy ellenkult√ļr√°j√°t.