Őseink nyomában
Színek genetikája
1 hozzászólás
Boskovics Bianka    2013.01.26

Az emberiség mindig is fékezhetetlen energiával kutatta az ismeretlen dolgokat, ennek köszönhetjük, hogy fajunk mai evolúciós helyét foglalja el. Honnan jöttünk, kik vagyunk? Kérdések, amelyek mindannyiunkban ott élnek. Az újév beköszöntével az emberiség egy új lépést tett a megválaszolatlanok és ismeretlenek rengetegében. A felfedezést egy lengyel és holland kutatókból álló csoport fáradhatatlan munkájának köszönhetjük.


Lengyelország, Krakkó: „Képesek vagyunk meghatározni, hogyan festett egy több száz évvel elhalálozott ember.”- jelentette be Dr. Wojciech Branicki, a Forensic Research és a Jagelló Egyetem genetikusa. Mindez annyit tesz, hogy egy 800 évesnél nem idősebb emberi maradványból fog- és csontminták segítségével meg tudják határozni, hogy milyen volt az illető szem-és hajszíne. Mellesleg korábban a módszert bűncselekmények áldozatainak azonosítására használták. Mint kiderült, roncsolódott DNS-minták esetében is remekül alkalmazható.

Például nagy segítséget jelenthet olyan történelmi esetekben, amelyeknél valamilyen oknál fogva csak fekete-fehér felvételek állnak rendelkezésre esetleg teljes információhiány van jelen. Hasonlóképp jártak el az egykori lengyel miniszterelnök, Władysław Sikorski esetében is. Az 1943-ban, repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt úrról csak halála utáni képek maradtak fenn, ám a fenti rendszerrel – HIrisPlex - készült adatok bebizonyították, hogy valóban helyesek az ábrázolások, a férfi szőke hajjal és kék szemmel volt megáldva. A módszer eredményességét bizonyítandó, több középkori mintával is dicsekedhetnek. Egy rejtélyes női csontvázról – aminek tulajdonosát csak férfiak által lakhatott kolostorban helyeztek végső nyugalomra – kiderítették, hogy eltávozása előtt sötétszőke vagy barna hajzattal, valamint barna szemekkel élte mindennapjait.


Bár ígéretes jövőnek nézhetnek elébe, Dr. Branicki így nyilatkozott: „Noha a szem- és hajszínnel kapcsolatos kutatás folyamatos, és számíthatunk néhány új eredményre, úgy tűnik, hogy a főbb elemek – különösen a szemszín tekintetében - már azonosításra kerültek, nem kell számítanunk a közeljövőben jelentős áttörésre.”

avatar
Shadow88
-
2013.01.28. 13:28
1
Ez tök jó! Gondolom sok történelmi emberkét fognak így \"kiszínezni\" :D
Salvatore Ferragamo 'Faenza' bőrcipő
A Salvatore Ferragamo bőrcipőkben a legmagasabb minőséget képviseli. Az itt látható, "Faenza" elnevezésű modelljük az üzletemberek számára készült.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A folyamatosan kiújuló izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy újabb fordulóponthoz érkezett, közben Michael Jackson Thriller című albuma világsikert ért el, Steven Spielberg E.T.-je pedig Golden Globe-ot nyert.