Őseink nyomában
Színek genetikája
1 hozzászólás
Boskovics Bianka    2013.01.26

Az emberiség mindig is fékezhetetlen energiával kutatta az ismeretlen dolgokat, ennek köszönhetjük, hogy fajunk mai evolúciós helyét foglalja el. Honnan jöttünk, kik vagyunk? Kérdések, amelyek mindannyiunkban ott élnek. Az újév beköszöntével az emberiség egy új lépést tett a megválaszolatlanok és ismeretlenek rengetegében. A felfedezést egy lengyel és holland kutatókból álló csoport fáradhatatlan munkájának köszönhetjük.


Lengyelország, KrakkĂł: „KĂ©pesek vagyunk meghatározni, hogyan festett egy több száz Ă©vvel elhalálozott ember.”- jelentette be Dr. Wojciech Branicki, a Forensic Research Ă©s a JagellĂł Egyetem genetikusa. Mindez annyit tesz, hogy egy 800 Ă©vesnĂ©l nem idősebb emberi maradványbĂłl fog- Ă©s csontminták segĂ­tsĂ©gĂ©vel meg tudják határozni, hogy milyen volt az illető szem-Ă©s hajszĂ­ne. Mellesleg korábban a mĂłdszert bűncselekmĂ©nyek áldozatainak azonosĂ­tására használták. Mint kiderĂĽlt, roncsolĂłdott DNS-minták esetĂ©ben is remekĂĽl alkalmazhatĂł.

PĂ©ldául nagy segĂ­tsĂ©get jelenthet olyan törtĂ©nelmi esetekben, amelyeknĂ©l valamilyen oknál fogva csak fekete-fehĂ©r felvĂ©telek állnak rendelkezĂ©sre esetleg teljes informáciĂłhiány van jelen. HasonlĂłkĂ©pp jártak el az egykori lengyel miniszterelnök, Władysław Sikorski esetĂ©ben is. Az 1943-ban, repĂĽlőgĂ©p-szerencsĂ©tlensĂ©gben elhunyt ĂşrrĂłl csak halála utáni kĂ©pek maradtak fenn, ám a fenti rendszerrel – HIrisPlex - kĂ©szĂĽlt adatok bebizonyĂ­tották, hogy valĂłban helyesek az ábrázolások, a fĂ©rfi szőke hajjal Ă©s kĂ©k szemmel volt megáldva. A mĂłdszer eredmĂ©nyessĂ©gĂ©t bizonyĂ­tandĂł, több közĂ©pkori mintával is dicsekedhetnek. Egy rejtĂ©lyes női csontvázrĂłl – aminek tulajdonosát csak fĂ©rfiak által lakhatott kolostorban helyeztek vĂ©gső nyugalomra – kiderĂ­tettĂ©k, hogy eltávozása előtt sötĂ©tszőke vagy barna hajzattal, valamint barna szemekkel Ă©lte mindennapjait.


Bár Ă­gĂ©retes jövőnek nĂ©zhetnek elĂ©be, Dr. Branicki Ă­gy nyilatkozott: „Noha a szem- Ă©s hajszĂ­nnel kapcsolatos kutatás folyamatos, Ă©s számĂ­thatunk nĂ©hány Ăşj eredmĂ©nyre, Ăşgy tűnik, hogy a főbb elemek – kĂĽlönösen a szemszĂ­n tekintetĂ©ben - már azonosĂ­tásra kerĂĽltek, nem kell számĂ­tanunk a közeljövőben jelentős áttörĂ©sre.”

avatar
Shadow88
-
2013.01.28. 13:28
1
Ez tök jó! Gondolom sok történelmi emberkét fognak így \"kiszínezni\" :D
Alkalmi, feltűnő D&G zakó
Miért olyan népszerű világszerte a D&G? Mert a sok átlagos, a nagytestvér árnyéka alatt futó termék mellett minden kollekcióban megjelenik néhány elképesztően minőségi ruha, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.