Trendmagazin

Télapó itt van

Ki is az a Mikulás?

2012.12.06 | Boskovics Bianka

Reggel ezüstös, este arany fénnyel csillogó utcák, magasztos dallamok, csípős szél kíséri a decemberi utcákon sétálókat. A nyugati világ minden porcikájába beleivódott a téli ünnepek jellegzetes bája. Minden gyermek a „Hull a pelyhes...” kezdetű nótácskával kel és fekszik, ami azt jelenti, hogy az ünnepkör Télapó érkezésével kezdetét veszi.

Télapó, avagy Mikulás neve senki számára sem ismeretlen. Piros-fehér bársonyruhás, nagysipkás, nagyszakállú, kerekded bácsika, aki ellágyultan, netán életörömtől kicsattanóan néz végig a Föld lakóin. Egész évben listát ír a jó és rossz gyerekekről, majd december elején kifényesíti hatalmas csizmáját, felnyergeli rénszarvasait, majd egyetlen éjszaka alatt körbeszáguldja a bolygót, hogy ajándékokat osszon. Nem ritkán manók, krampuszok segítik a munkáját. Persze ezt megelőzően gyerekek ezrei adják postára kívánságleveleiket. Valljuk be, ezt a lehetőséget nem sokan hagytuk ki. Azonban a jóságos Mikulás alakja nem mindig élt így a köztudatban.


Feltehetőleg a középkor idusán kerülhetett be szervesen Szent Miklós püspök alakja az európai kereszténység tudatába. Miklós melegszívűségét a rászorulók iránt nem egy történet őrzi, a legismertebbek egyikében három szegény, eladósorban lévő lányon segít. Titokban többször tarisznyányi aranyat ad nekik. Mikor a zárt ablak akadályába ütközik, elszántan felmászik a tetőre, és a jól ismert módon, a kéményen keresztül kézbesíti a csomagot.

Szent Miklós idővel egyre nagyobb népszerűségre tett szert, a reneszánsz korára már a legkedveltebb szentek egyike lehetett. A püspök lénye úgy négyszáz évvel később fonódott össze a Mikuláséval, ám a 20. századot megelőzően a Télapó nem volt egyértelműen pozitív, ajándékozó figura. Jótéteményei mellett egyaránt ijesztgetett, dorgált is, a házakat láncát csörgetve járta.

Később a Télapó lakott a Mennyben is, néhány évtizede pedig Lappföldre költözött, ahol bizonyosan jól érezheti magát, hiszen úgy tudjuk, azóta is ott él. Kilenc rénszarvasa 1939-ben csatlakozott hozzá, név szerint Rudolf -akinek piros az orra-, Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor és Szélvész. Maga a Mikulás elnevezés szláv eredetű, a Télapót pedig még a szocialista időkre datálhatjuk. Névileg ugyan megannyi különbség fedezhető fel a vörös ruhás öregúr legendájában, mégis világszerte ugyanazt a varázslatos emléket jelenti, hívjuk akár Santa Clausnak, Joulu Pukkinak, Papá Noelnek, vagy Mikulásnak.