Trendmagazin

Vega szupermarket nyílik Bécsben

Bécsben mintegy 15 ezer, Ausztriában 40 ezer vegetáriánus él

2013.07.18 | MTI/TM

A húsmentes táplálkozás híveit kiszolgáló szupermarket nyílik Bécsben. Ez lesz az első olyan üzlet Ausztriában, amelyet teljes egészében a vegetáriánusok igényeire szabtak - mondta el Stefan Maran alapító és többségi tulajdonos a nyitás előtti napon, szerdán megtartott bécsi sajtótájékoztatón.

Az EVANA európai vegetáriánus szövetség adatai szerint Bécsben mintegy 15 ezer, Ausztriában 40 ezer vegetáriánus él. A Maran Vegan választéka több mint négyezer termékre terjed ki, a gyümölcstől és zöldségtől kezdve a szójából készült "marhahús-szeleten", a jamszgyökérből készült "óriásgarnélán" és a tojásmentes majonézen át a kozmetikumokig és mosószerekig.


Az alapító, Stefan Maran neve ismerősen cseng az osztrák fővárosban azok előtt, akik a természetes alapanyagokat részesítik előnyben. Az idén 60 éves vállalkozó az 1990-es években alapított egy bio vegyesbolt-hálózatot, ebből a vállalkozásból azonban két éve visszavonult és eladta azt egy német hálózatnak, saját elmondása szerint azért, mert az üzlet "túl nagyra nőtt".

Az új üzletben az áruk 75 százaléka biotermék, a zöldségek és gyümölcsök pedig kizárólag ökológiai gazdálkodásból származnak. Az üzletpolitikában igyekeznek a fenntarthatóság szempontjait is szem előtt tartani, ezért ha csak lehet, nem vásárolnak Európán kívülről árut, hogy csökkentsék a szállítással keletkező "ökológiai lábnyomot". A termékek harminc százaléka Ausztriából és nagy része Európából származik.

"Osztrák banánt természetesen nem kínálunk, de ha csak lehet, nem veszünk (a tengerentúlon) olyasmit, amit itthon is kapni" - fogalmazott Stefan Maran.