A BBC által fémjelzett sorozat
Vér, verejték és luxus
16 hozzászólás
Molnár Gergely    2011.02.13

A brit közszolgálati televízió, a BBC ismét bebizonyította, hogy saját gyártású dokumentumfilm sorozatai a verhetetlen kategóriába tartoznak. A szóban forgó sorozat nálunk, a Spektrum Tv-n Luxuscikkek pokla címen fut, eredeti címe azonban még beszédesebb: Blood, sweat and luxuries (Vér, verejték és luxus).


Bugyuta Ă©s ötlettelen valĂłságshow-k világát Ă©ljĂĽk, azonban a BBC megmutatja, hogy Ă©rtelmesen is ki lehet használni a műfaj adta lehetősĂ©geket. A műsor alapötlete rendkĂ­vĂĽl egyszerű Ă©s Ă©ppen ezĂ©rt nagyszerű, hat fiatal felkerekedik az EgyesĂĽlt KirályságbĂłl, hogy egy fejlődő országban Ă©lő Ă©s dolgozĂł ember bőrĂ©be bĂşjjon. Csak abban tĂ©rnek el a körĂĽlmĂ©nyek, hogy az adott ország nyelvĂ©nek megfelelő tolmács is jelen van a megterhelő fizikai munka elvĂ©gzĂ©se során. UgyanĂşgy Ă©s ugyanannyi fizetĂ©sĂ©rt kell dolgozniuk a felső-közĂ©posztályhoz szokott fiataloknak, mint egy rizsföldön dolgozĂł munkásnak Thaiföldön, vagy egy drágakő bányászatbĂłl megĂ©lő embernek Madagaszkáron.

Meglehetősen Ă©rdekes látni a nyugati Ă©letszĂ­nvonalban felnőtt fiatalok viselkedĂ©sĂ©t a 10-12 Ăłrás nyers rizs bezsákolása Ă©s az ehhez hasonlĂł számukra szokatlan munka elvĂ©gzĂ©se közben. A hirtelen sokk után, mikor ráeszmĂ©lnek, hogy valĂłjában hová is kerĂĽltek, a fiatalok eltĂ©rően – szemĂ©lyisĂ©gĂĽknek megfelelően – reagálnak a törtĂ©ntekre. Van, aki elsĂ­rja magát a munka második Ăłrájában vagy nem hajlandĂł engedelmeskedni a durva stĂ­lusĂş munkafelĂĽgyelő parancsainak, mĂ­g mások erejĂĽkön felĂĽl teljesĂ­tenek Ă©s kivĂ­vják a főnökök elismerĂ©sĂ©t is. De a valĂłságshow jellegű műsor nem merĂĽl ki pusztán a munka elvĂ©gzĂ©sĂ©ben, a fiataloknak gondoskodniuk kell saját lakhatásukrĂłl is. És mivel ugyanannyiĂ©rt dolgoznak, mint a helybeliek, gyakran kell dönteniĂĽk a lakbĂ©r kifizetĂ©se Ă©s az Ă©tel megvásárlása között. TermĂ©szetesen a sok nehĂ©zsĂ©g konfliktusokhoz vezet a fiatalok között, hiszen egy trĂłpusi országban mezĂ­tláb, Ă©hesen Ă©s szomjasan dolgoznak a tűző napon, valamint az otthon megszokott Ă©telek mennyisĂ©ge Ă©s minősĂ©ge sem adatik meg nekik. Ezek a körĂĽlmĂ©nyek minden ember tĂĽrelmĂ©t Ă©s erejĂ©t prĂłbára tennĂ©k, nincs ez máskĂ©pp a sorozatban szereplőkkel sem. PĂ©ldául csirkĂ©t vágni egy olyan embernek, aki mĂ©g Ă©letĂ©ben nem látott Ă©lő baromfit, valĂłszĂ­nűleg feledhetetlen Ă©lmĂ©ny lehet. A sok nĂ©lkĂĽlözĂ©s Ă©s fáradság ellenĂ©re, a hat „szerencsĂ©s” viszonylag jĂłl boldogul, Ă©s valamennyien rájönnek, milyen Ăşton-mĂłdon tudnak eltölteni egy hetet a helyi lakosok Ă©letkörĂĽlmĂ©nyei között, hogyan tudják jobb eredmĂ©nyek elĂ©rĂ©sĂ©re kĂ©sztetni a kiborulás szĂ©lĂ©n állĂł társukat Ă©s milyen trĂĽkkökkel tudják hĂşzni az időt a lakbĂ©r kifizetĂ©sekor.


A legtöbb rĂ©sztvevő számára katartikus Ă©lmĂ©nyt jelent mindaz, ami velĂĽk törtĂ©nik, egyikĂĽk - egy fiatal lány – szavai bizonyĂ­tják ezt a legszembetűnőbben: „Itt megtanultam, mit jelent kĂ©t szelet kenyĂ©r Ă©s egy tojás.” Sokuk számára átĂ©rtĂ©kelődik a világ, a nap vĂ©gĂ©n fáradtan, összehĂşzott szemöldökkel, ĂĽveges tekintettel maguk elĂ© bámulva mesĂ©lnek a kamera előtt Ă©lmĂ©nyeikről Ă©s arrĂłl, hogy mennyiben változtatta meg világnĂ©zetĂĽket a munka a rizsföldön vagy a futĂłszalag mellett egy harmadik világbeli gyárban, ahol sem beszĂ©lgetni sem felnĂ©zni nem szabad. A Luxuscikkek pokla c. sorozatot Magyarországon jelenleg is vetĂ­ti az emlĂ­tett csatorna, nem kĂ©ső bekapcsolĂłdni.

2,156,820 Huf / 6,980 Eur
Az utĂłbbi időben számtalan kĂ©rdĂ©s merĂĽlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂ©rkeztek a válaszok!
Kristen Stewart megjelenĂ©sĂ©t igen erős kritikák szokták Ă©rni, lezser, könnyed, laza hĂ©tköznapi viseletei miatt. SzĂĽletĂ©snapja alkalmábĂłl egy rövid összeállĂ­tást olvashattok a legemlĂ©kezetesebb ruháirĂłl.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
avatar
SzalaiGabor
-
2011.02.22. 23:29
16
Kíváncsivá tett a cikk, az érdekel hogy mennyire valósan mutatja be a körülményeket, mivel ez mégiscsak egy reality ha jól értem!
avatar
Athos
-
2011.02.17. 11:25
15
LosSantos: detto..
avatar
vicany
-
2011.02.17. 09:31
14
én még nem láttam egy részt sem, remélem lesz olyan vetítés ami emberi időpontban lesz, ez az igazi valóság show !!!
avatar
LosSantos
-
2011.02.16. 16:42
13
Bátor emberek akik ilyen műsorba jelentkeznek! Én biztos hogy nem bírnám, meg azt is nehéz lenne elviselni hogy tudom: én csak ideiglenesen vagyok ott, de azok az emberek lehet egész életükben ott maradnak..
avatar
gabesz21
-
2011.02.15. 22:01
12
érdekes lehet!
avatar
Alex89
-
2011.02.15. 18:29
11
Ezekben az országokban nem büntetik a gyerek-, rabszolgamunkát? Én minden ilyen gyárat bezáratnék.
avatar
Tompi
-
2011.02.15. 14:15
10
Akkor ez egy reality műsor tulajdonképpen? Van valami fődíj is?
avatar
Balumsn
-
2011.02.14. 22:18
9
Csatlakozom, jo cikk! En egy adast lattam es konkrétan lehidaltam. Kissracoknak mindenfele kacatot kellett gyujtogetniuk a szemettelepeken es azokat tudtak eladni. Ezek kozt sok olyan volt ami mergezo, ok meg ott egettek el es belelegeztek :S nagyon kemeny!
avatar
PaulShark
-
2011.02.14. 17:26
8
Nagyon jó cikk lett. Az tetszik, hogy ilyen módon egyre naprakészebb a TM!

Amugy a véres körülmények között termelt luxuscikkek világához tartozik a \"Véres gyémántok\" című film is szerintem... Az a Sierra Leone-i gyémánt termelés hátterével foglalkozik. Bár kissé hollywoodi a vége, mégis ütős mozi...
avatar
Marci20
-
2011.02.14. 17:06
7
Durva... Sajnálom az ott dolgozó embereket.
avatar
volverin
-
2011.02.14. 14:49
6
Szörnyű hogy egyes országokban milyen rabszolgamunkával keresik emberek a kenyerüket.
avatar
Barti33
-
2011.02.14. 12:20
5
Ez jó lehet!
avatar
Andras74
-
2011.02.14. 09:52
4
Én már láttam pár részt és nagyon jó.
Végre egy sorozat amely megmutatja hogy milyen élet+munkakörülmények vannak 3. világbeli országokban.....
....és milyen az amikor valakinek fel kell hagyni egy megszokott (magas) életszinvonalat és utána boldogulni,túlélni egy jóval alacsonyabb életszínvonalon.....
avatar
lizzy
-
2011.02.14. 03:30
3
még nem láttam, de ez izginek tűnik.. rossz is belegondolni hogy a nagy cégek hol készítik a termékeiket és kikkel :(
avatar
Blackjack
-
2011.02.13. 23:02
2
Na ezt megnézem, köszi.
avatar
Athos
-
2011.02.13. 20:55
1
Ez egy jó sorozatnak tűnik, meg fogom nézni!
Tommy Hilfiger Cricket pulóver
A nagy V-nyak és a krikettpulcsik sajátos varrásmintája mellett a piros színű, meglehetősen vastag csíkok tesznek még látványosabbá a Hilfiger pulóverét.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.