Példátlan kudarcot vallott az ötkarikás játékokat biztosító vállalat
Veszélyben az olimpia biztonsága?
8 hozzászólás
Horváth Tamás    2012.07.15

Dagad a botrĂĄny az idei ĂśtkarikĂĄs jĂĄtĂŠkok kĂśrĂźl, miutĂĄn aggasztĂł hĂ­rek jelentek meg a nagyszabĂĄsĂş sportesemĂŠny biztosĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatban. Amikor tavaly decemberben megszĂźletett a megĂĄllapodĂĄs, hogy a vilĂĄg egyik legnagyobb biztonsĂĄgi cĂŠge, a G4S lesz a rendezvĂŠnysorozat vĂŠdelmĂŠt ellĂĄtĂł cĂŠg, mindenki nyugodt volt.

A vezérigazgató szerint is
kudarcot vallott a G4S
A vezérigazgató szerint is kudarcot vallott a G4S

Most azonban, nĂŠhĂĄny nappal a kezdĂŠs előtt pĂŠlda nĂŠlkĂźli nyilatkozatot tett a cĂŠg vezĂŠrigazgatĂłja, aki a mĂŠdiĂĄnak ismerte be, hogy kudarcot vallottak a feladat megfelelő kidolgozĂĄsĂĄban. Nick Buckles elmondta, hogy vĂĄllalata a szerződĂŠsben garantĂĄlt minimum 13,700 fős csapat helyett eddig mindĂśssze 4,000 embert tudott “hadrendbe ĂĄllĂ­tani”.

"RendkĂ­vĂźl csalĂłdottak vagyunk a tĂśrtĂŠntek miatt. Ebben az iparĂĄgban dolgozunk mĂĄr ĂŠvtizedek Ăłta, tĂśbb mint 100 orszĂĄgban vagyunk jelen, ĂŠs eddig mindenhol hibĂĄtlanul teljesĂ­tettĂźnk" – nyilatkozta az egyik televĂ­ziĂłnak. A cĂŠgvezĂŠr hozzĂĄtette, hogy a hat hĂłnapos felkĂŠszĂźlĂŠsi idő kevĂŠsnek bizonyult, ugyanis jelentősen elszĂĄmĂ­tottĂĄk magukat a megfelelő előkĂŠszĂźletek megteremtĂŠsĂŠhez. ÁllĂ­tĂĄsa szerint tĂśbb, mint 110,000 jelentkezőt kellett ĂĄtvilĂĄgĂ­tani, majd a szabĂĄlyok szerint betanĂ­tani, amit kĂŠptelenek voltak ennyi idő alatt elvĂŠgezni.

Túl kevesen vannak
Túl kevesen vannak

Ez azĂŠrt is elkĂŠpesztő, mert a kormĂĄny mintegy 442 milliĂł dollĂĄros (kĂśzel 100 milliĂĄrd forintos) exkluzĂ­v szerződĂŠst kĂśtĂśtt a G4S cĂŠgcsoporttal, ĂĄm a kialakult helyzetre valĂł tekintettel Londonban bejelentettĂŠk, hogy a pĂŠldĂĄtlan kudarc miatt a katonasĂĄgot is be kell vetni az olimpia alatt.

A nem tĂşl bizalomgerjesztő hĂ­rek egyre inkĂĄbb nyugtalanĂ­tjĂĄk David Cameron brit miniszterelnĂśkĂśt is, aki tĂśbb forrĂĄsbĂłl kapott informĂĄciĂłkat arra nĂŠzve, hogy az olimpia egy esetleges terrortĂĄmadĂĄs ĂĄldozata lehet. Az MI5 (brit titkosszolgĂĄlat) vezetője egyik friss beszĂŠdĂŠben arra figyelmeztetett, hogy nĂŠhĂĄny terrorhĂĄlĂłzat fontolĂłra vette kĂźlĂśnfĂŠle tĂĄmadĂĄsok elkĂśvetĂŠsĂŠt a nagyszabĂĄsĂş esemĂŠny alatt.

A katonaság nagy erőkkel lesz
jelen
A katonaság nagy erőkkel lesz jelen

A G4S kudarca miatt a katonasĂĄgra mĂŠg nagyobb felelőssĂŠg hĂĄrul, az előkĂŠszĂźletek mĂĄr javĂĄban folynak az esemĂŠny helyszĂ­nĂŠn. Philip Hammond vĂŠdelmi miniszter elmondta, hogy London lĂŠgterĂŠt hat rakĂŠtaĂźteg vĂŠdi majd, melyeket a 2001-es amerikai merĂŠnyletekhez hasonlĂł, repĂźlőgĂŠpes tĂĄmadĂĄsok ellen fejlesztettek ki. A veszĂŠlyt jelentő repĂźlőgĂŠpek lelĂśvĂŠsĂŠről a miniszterelnĂśknek lesz joga dĂśntĂŠst hozni.

Hammond kĂśzĂślte tovĂĄbbĂĄ, hogy a biztonsĂĄgi műveletbe bekapcsolĂłdik a brit kirĂĄlyi haditengerĂŠszet legnagyobb hajĂłja, az Ocean helikopter-hordozĂł, amely az olimpia idejĂŠn a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz a TemzĂŠn. Az Ocean fedĂŠlzetĂŠről Puma vagy Lynx tĂ­pusĂş harci helikopterek lĂĄtjĂĄk el a londoni lĂŠgtĂŠr biztosĂ­tĂĄsĂĄt. A biztonsĂĄgi műveletben kĂŠt hadosztĂĄlynyi – Ăśsszesen 17,000 – brit katona vesz rĂŠszt. Ez csaknem a kĂŠtszerese az AfganisztĂĄnban harcolĂł brit kontingens lĂŠtszĂĄmĂĄnak.

EkĂśzben az interneten egyre tĂśbb kĂśzĂśssĂŠgi oldalon, fĂłrumon ĂŠs blogon jelennek meg olyan vĂŠlemĂŠnyek, miszerint egĂŠszen biztos, hogy lesz tĂĄmadĂĄs a sportesemĂŠny alatt, ezĂŠrt ezen szemĂŠlyek senkinek sem javasoljĂĄk, hogy a jĂĄtĂŠkok alatt Londonba utazzanak. Az ĂśsszeeskĂźvĂŠs-elmĂŠletek kedvelőinek ad munĂ­ciĂłt az a rĂŠszletes tanulmĂĄny, ami a Rockefeller AlapĂ­tvĂĄny gondozĂĄsĂĄban jelent meg mĂŠg 2010 mĂĄjusĂĄban. A kĂśvetkező tĂ­z ĂŠv időszakĂĄrĂłl nĂŠgyfĂŠle szcenĂĄriĂłt kĂŠszĂ­tő anyag egyik fejezetĂŠben egy olimpiai jĂĄtĂŠkok alatti terrortĂĄmadĂĄst emlĂ­tenek meg, amely 13,000 halottat fog kĂśvetelni.


Rockefeller Foundation - Scenarios for the Future (rĂŠszlet)

Scenario: Hack Attack

"The years 2010 to 2020 were dubbed the “doom decade” for good reason: the 2012 Olympic bombing, which killed 13,000, was followed closely by an earthquake in Indonesia killing 40,000, a tsunami that almost wiped out Nicaragua, and the onset of the West China Famine, caused by a once-in-a-millennium drought linked to climate change."

A teljes tanulmĂĄny letĂślthető a Rockefeller AlapĂ­tvĂĄny weboldalĂĄrĂłl.


A brit kormĂĄny igyekszik cĂĄfolni a biztonsĂĄggal kapcsolatos aggodalmakat, szerintĂźk ugyanis az olimpia “nem lesz kĂśnnyű cĂŠlpont”.

Kapcsolódó cikkek
JĂł Ăşton haladunk a kilĂĄbalĂĄs felĂŠ? Vagy ĂŠppen ellenkezőleg, Ăşjabb vĂĄlsĂĄg kĂśszĂśnthet rĂĄnk? Mik voltak idĂŠn a legfontosabb esemĂŠnyek, amik a pĂŠnzĂźgyi vilĂĄgot negatĂ­van ĂŠrintettĂŠk? SzĂłt ejtĂźnk a gĂśrĂśg hitelvĂĄlsĂĄgrĂłl, a termĂŠszeti katasztrĂłfĂĄkrĂłl ĂŠs egy esetleges kĂśzel-keleti hĂĄborĂş kĂśvetkezmĂŠnyeiről is. Hennel ÁdĂĄm Ă­rĂĄsa.
10,536,900 Huf / 34,100 Eur
13,070,700 Huf / 42,300 Eur
Hennel ÁdĂĄm a Fix HD magazin műsorĂĄban beszĂŠlt a TrendmagazinrĂłl, valamint a jĂśvőbeli tervekről.
Rajongsz KristenĂŠrt? SzeretnĂŠl Ăźzenni neki? Rajtunk keresztĂźl Ă­rhatsz kedvencednek!
Megszerveztßk. Azaz elintÊztßk, hogy a hazai rajongói kÜzÜssÊgek a Trendmagazin segítsÊgÊvel ßzenhessenek kedvencßknek. 
avatar
Tompi
-
2012.07.18. 22:51
8
Necces...
avatar
Walther
-
2012.07.17. 20:09
7
Na az ilyen esetek miatt lesz veszteséges egy sportesemény. Nekem kint él Londonban az egyik cimborám és mondta, hogy nagyon paráznak az emberek, múltkor egy buszról hitték hogy bomba van benne és kivonultak a terrorelhárítók. Kb. le van zárva az egész város, közlekedni nem lehet.
avatar
gepszij
-
2012.07.16. 21:38
6
én a helyükben beperelném a céget
itt többtízezer ember biztonsága a tét
avatar
gepszij
-
2012.07.16. 21:36
5
én a helyükben beperelném a céget
itt többtízezer ember biztonsága a tét
avatar
urbanjoco
-
2012.07.16. 18:26
4
Nem az a kérdés hogy lesz e támadás vagy nem , hanem hogy meg tudják e hiúsítani..
avatar
xetron
-
2012.07.16. 15:49
3
hogy cseszhették el ennyire????
avatar
kantorjozsef
-
2012.07.16. 07:11
2
Ez szégyenletes hogy egy ekkora megbízást ilyen silányan végeznek el, ez vajon mennyi fontba kerül majd az ottani adófizetőknek? A cég így is megkapja a pénzt? És ha tényleg történik valami?
avatar
suvitomi
-
2012.07.15. 23:56
1
Szerintem nem lesz semmi, de ha mégis akkor a Rockefellerék legjövedelmezőbb szolgáltatása a jóslás lesz.
Csíkos Diesel garbó
Bizonyára sokan meglepődtök, de a YOOX új kínálatának eddigi legütősebb garbóját a Diesel hozta!

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
JavĂĄban dĂşlt a salvadori polgĂĄrhĂĄborĂş, a tovĂĄbbra is forrongĂł KĂśzel-Keleten az izraeli lĂŠgierő meglepetĂŠs csapĂĄst mĂŠrt az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television ĂŠs az első Indiana Jones-film is mozikba kerĂźlt.